题目内容
【题目】The plan: turn Mars into a blue world with streams and green fields, and then fill it with creatures (生物) from the earth.
This idea may sound like something from a science fiction (科幻小说), but it is actually being taken seriously by many researchers. This suggests the future for the "red planet" will be the main topic for discussion at an international conference hosted by NASA (美国宇航局) this week. Leading researchers as well as science fiction writers will attend the event.
Turning Mars into a little earth has long been a topic in science fiction,” said Dr Michael Meyer, NASA's senior scientist for astrobiology (太空生物学).“Now, with scientists exploring the reality, we can ask what are the real possibilities of changing Mars.”
Most scientists agree that Mars could be turned into a little earth, although much time and money would be needed to achieve this goal.
But many experts are shocked by the idea. "We are destroying our own world at an unbelievable speed and now we are talking about ruining another planet," said Paul Murdin from the Institute of Astronomy, Cambridge, UK.
Over the past months, scientists have become increasingly confident .They will find Martian life forms. Europe and America's robot explorers have found proof that water, mixed with soil, exists in large amounts on the planet.
【1】The passage is about________.
A. Mars supporting life
B. finding water in the Mars
C. a plan turning Mars into a little earth
D. the necessity of changing Mars
【2】Those who agree to turn Mars into a little earth______.
A. are short of confidence
B. will gain the support of NASA
C. are asking for advice on how to carry it out
D. realize that it’s not easy to achieve their goal
【3】What’s Paul Murdin’s attitude to the plan?
A. He is for the idea.
B. He is active in the idea.
C. He is against the idea.
D. He doesn’t care about it.
【4】What can we know about the scientists from the last paragraph?
A. They have no idea about the plan.
B. They will find Martian lives very soon.
C. They may achieve their goals some day.
D. They have found much proof of Martian lives.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】C
【4】C
【解析】
试题分析:本文是议论文,描绘了把火星改造成蓝色的“生命天堂”的宏伟规划,综述了科学家对这个火星改造工程所持的不同观点。
【1】C主旨大意题。根据第一段第一句The plan: turn Mars into a blue world with streams and green fields, and then fill it with creatures from the earth.可知这段短文主要讲的是火星改造计划的设想。故C正确。
【2】D 推理判断题。根据文章第四段Most scientists agree that Mars could be turned into a little earth, although much time and money would be needed to achieve this goal.可知同意这个计划的科学家也认为要想实现这个目标要花掉很多的时间和金钱,并不是一件容易的事情。故D正确。
【3】C 观点态度题。根据第五段But many experts are shocked by the idea. "We are destroying our own world at an unbelievable speed and now we are talking about ruining another planet,"可知Paul Murdin认为我们正在毁灭地球,还要计划去毁灭火星。这一观点说明他反对这个计划。故C正确。
【4】C 推理判断题。根据文章最后一句Europe and America's robot explorers have found proof that water, mixed with soil, exists in large amounts on the planet.欧美科学家以后在火星上发现了水的存在。而水是生命存在必要的元素,也许未来科学家真的能够实现他们的目标。故C正确。