题目内容
【题目】“Ceci, wake up. It’s an earthquake!” That’s what Cecilia Wallace heard her mother shouting on the early morning of February 27th.
Cecilia is a 7th-grader. She, her parents and her brother, Sam, were in Chile’s capital city, Santiago, the day a big earthquake hit Chile. And like just about everyone else, they were shaken out of their sleep.
“It was so frightening,” Sam wrote. “The shaking was so huge that I will never go on a ride again.” Cecilia and Sam wrote about their earthquake experiences. Their reports were later posted on the website.
Cecilia, Sam and their parents were staying in an apartment on the 15th floor of a building. They were lucky. Their building stayed standing, because it was built to withstand earthquakes.
Not everyone was as lucky as the Wallace family. More than 800 people died. Many older buildings fell down during the earthquake.
The damage in Santiago wasn’t as bad as in other parts of Chile. So the supermarkets were open for business on the morning of the quake. But it wasn’t business as usual. “The supermarkets have been crazy with people rushing to buy their food for the next while,” Sam wrote.
Not everyone was able to get money to buy food that morning. So Cecilia and Sam made food bags to distribute to people who were begging outside the supermarket. “We gave some to a kid of my age. I made sure he got cookies and bread.” Sam and Cecilia’s mother wrote that the kids also collected money for the Red Cross.
It’s certainly an experience Cecilia, Sam and their parents will never forget. Thankfully, they lived to tell their stories.
【1】What was Cecilia doing when the earthquake happened?
A.Walking in the street.
B.Having class at school.
C.Sleeping in bed.
D.Playing with Sam in a park.
【2】The underlined word “distribute” probably means “_____”.
A.give outB.throw awayC.give upD.sell out
【3】Why were Cecilia and her family able to survive the earthquake?
A.Because they escaped before their building fell down.
B.Because they managed to escape from the fallen building.
C.Because they were helped out of the fallen building by others.
D.Because the building they were living in was strong enough.
【4】From the text we can see Cecilia is a _____ girl.
A.humorousB.kind-heartedC.braveD.selfish
【5】How can we know more about Cecilia’s experiences in the earthquake?
A.By watching TV.
B.By getting online.
C.By listening to the radio.
D.By reading newspapers.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】D
【4】B
【5】B
【解析】
试题分析:本文主要讲述了智利首都圣地亚哥地震后,一位母亲在网上写了一篇关于地震的文章。文中写到地震开始以及他们一家人避免了地震的伤害,因为建筑是防震的,以及她的儿女为地震灾民分发食物的善举等等。
【1】C 细节理解题。根据第二段最后一句And like just about everyone else, they were shaken out of their sleep.可知,就像其他人一样,当地震来临的时候他们都在睡觉,故选C。
【2】A 词义猜测题。“distribute”本意为“分发,分配”,而选项中“give out”意为“分发,精疲力竭”,具有相同的含义,故选A。
【3】D 细节理解题。根据第四段最后一句Their building stayed standing, because it was built to withstand earthquakes.可知,因为他们的建筑是防震的,所以没有遭受地震的伤害,故选D。
【4】B 推理判断题。根据最后一段中Cecilia and Sam made food bags to distribute to people who were begging outside the supermarket.可知,她和萨姆两个人拿着装满食物的包去分发食物给需要的人,说明他们是热心的人,故选B。
【5】B 细节理解题。根据第三段最后一句Their reports were later posted on the website.可知,这篇报道出现在网上,故选B。