题目内容
【题目】Want to find a job? Now read the following advertisements.
FAIRMONT HOTEL
Five Waiters and Ten Waitresses
— Aged under 22
— At least high school graduate
— Good-looking; men at least 1.72 meters tall and women at least 1.65
— Those knowing foreign languages favored
— Paid 1,600—2,200 dollars per month
One Secretary
— Aged under 30
— Female favored
— Good at writing and skilled at computer
If interested, call 465-4768 or write to:
Mr. Jack Hundris
Room 0825, Fairmont Hotel
567 Wood Street, San Markers, 78003
Fax: 6954828
WILSON BOOKSTORE
Accountant (会计)
— Aged between 25 and 40
— With an experience of at least two years
— With a degree and an accountant certificate (证书)
— Paid 3,000—4,000 dollars monthly
— With a practical knowledge of computer
Salesclerk
— Basic education of 12 years or more
— Good at computer
— Paid 1,800—2,200 dollars monthly
Tel: 447-4398
Fax: 3485269
【1】If you don’t know how to use a computer, you can just get the position as _____.
A. a waiter or waitress B. a secretary
C. an accountant D. a salesclerk
【2】If you want to get the position of accountant in Wilson Bookstore, you have to satisfy the following conditions EXCEPT _______.
A. having been an accountant B. knowing well how to use a computer
C. being a woman D. having an accountant certificate
【3】If you want to try for a job in Fairmont Hotel, you _______.
A. should be younger than 30 years old
B. should be a university graduate
C. have to be taller than 1.72 meters
D. have to be a woman and know foreign languages
【4】From the ads we can conclude that _______.
A. you’ll be better paid in Wilson Bookstore than in Fairmont Hotel
B. the better education you’ve received, the more money you’ll make
C. all the jobs offered require experience
D. if you want to be an accountant, you may call 465-4768
【答案】Aged under 22及Aged under 30 A选项should be younger than 30 years old.
细节理解题中的语意理解型,要多点归纳,综合事实找答案。细节理解题有时考查的并不是单一的信息,而是多处信息的整合。解答此类“综合”信息细节题时,一定要全面捕捉相关信息,进行综合分析、归纳,切忌根据“一面之词”草率地作出结论。答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。。
【4】B
推理判断题。根据文章内容服务员要求At least high school graduate至少是高中生的薪水是“At least high school graduate Paid 1,600—2,200 dollars per month。”会计要有学位,薪水是“— Paid 3,000—4,000 dollars monthly”;店员Salesclerk要有12年以上的基础教育的薪水是“Paid 1,800—2,200 dollars monthly”。分析以上内容可知,所受的教育越高,所赚的钱就越多。分析选项可知B项符合题意,故选B项。
【解析】本文属于广告类文章。主要介绍了两个机构发布的招聘服务员、秘书、会计及店员职位的岗位要求及薪水待遇。
【1】A
细节理解题。根据“One Secretary— Good at writing and skilled at computer”可知,Secretary要求擅长电脑。会计的专业要求“With a practical knowledge of computer”可知,也要用电脑知识。和“Salesclerk— Good at computer”可知B、C、D三种职业都必须具备电脑知识,只有a waiter or waitress没有,故选A项。
【2】C
细节理解题。根据“Accountant (会计)— Aged between 25 and 40;With an experience of at least two years;With a degree and an accountant certificate (证书);Paid 3,000—4,000 dollars monthly;With a practical knowledge of computer”可知,会计这个职业对于性别没有要求,故C项符合。
【3】A
【解题剖析】此题属于细节理解中的(3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。
【答案定位】根据“Five Waiters and Ten Waitresses— Aged under 22”及“One Secretary— Aged under 30”服务员要求在22岁以下及会计要求在30岁以下。所以年龄不得超过30岁。
【推理关系】题干If you want to try for a job in Fairmont Hotel, you _______文章内容“Five Waiters and Ten Waitresses— Aged under 22”和“One Secretary— Aged under 30”