题目内容
Marek was a farmer who lived in a village far away. One day he became very ill, and everyone thought he would die. They sent for a doctor, who arrived two days later and examined the sick man. The doctor asked for a pen and some paper to write down the name of the medicine. But there was no pen or paper in the village, because no one could read or write.
The doctor picked up a piece of burnt wood from the fire. Using the wood, he wrote the name of the medicine on the door of the house. "Get this medicine for him," he said,"and he will soon get better."
Marek's family and friends did not know what to do. They could not read the strange writing. Then the village baker had an idea. He took off the door of the house, put it on his cart and drove to the nearest town. He bought the medicine, and Marek was soon well again. He would not let anyone wash the magic words away from the door.
1.People in the village thought Marek would die since .
A. he was seldom ill
B. he was seriously ill
C. he was badly wounded
D. doctor could do nothing for him
2.It took the doctor two days to reach the village because .
A. he didn't like to go to the village
B. he had to prepare some medicine
C. the village was far from the town
D. there was an accident on his way to the village
3.When the doctor arrived, he .
A. gave Marek a careful check up
B. gave the medicine to Marek
C. became very tired and took a rest
D. became very angry
4.The doctor wanted after the careful examination.
A. a cup of tea
B. a pen and some paper
C. to light a fire
D. the door of the house
5.On what did the doctor write the name of the medicine?
A. Floor. B. A piece of burnt wood.
C. A piece of paper. D. The door of the house.
1.B
2.C
3.A
4.B
5.D
【解析】
试题分析:一个偏远村庄的一位农民Marek得了重病,人们都认为他会因此而死掉。由于距离城镇太远,医生两天之后才到达那里。因为当地人不识字,医生只好把药名写在了房门上。
1.题1】细节理解题。根据第一段“One day he became very ill, and everyone thought he would die.”可知,Marek病得很重,人们因此认为他将会死掉,故选B。
2.2】细节理解题。根据第一段第一句“Marek was a farmer who lived in a village far away.”可知,Marek居住的那个村子离城镇很远,医生花了两天时间才到达那里,故选C。
3.题3】细节理解题。根据第一段“who arrived two days later and examined the sick man”可知,医生两天之后到达,他给病人Marek做了详细检查,故选A。
4.题4】细节理解题。根据第一段“The doctor asked for a pen and some paper to write down the name of the medicine.”可知,医生需要纸和笔来写药名,故选B。
5.题5】细节理解题。根据第二段“he wrote the name of the medicine on the door of the house”可知,医生把药名写在了房门上,故选D。
考点:故事类短文阅读