题目内容
【题目】Dust storms appear when strong wind blows sand and dirt from a dry surface. Strong dust storms can cause injuries and deaths, so ifs necessary to know what to do when you come across them.
Be careful of dust storm warnings.
Dust storms are most likely to happen on hot summer days, so listen to the local TV or radio before traveling in hot, dry conditions, and consider changing or giving up your trip if dust storms are predicted (预测). Roadside signs may also be able to warn you of dust storm danger.
Be prepared.
If you are in an area where storms happen often, carry a mask to keep out dust and dirt from your face, and take eye protection to protect your eyes. A supply of water is also necessary.
Go beyond the storm.
If you see a dust storm from some distance, and you are in a car, you should try to escape from it. Some dust storms can travel at more than 75 miles per hour, but they usually travel much slower. However, it is not advised for you to put yourself in danger by driving at high speed.
Stay inside.
Do not move about in a storm, as you will not be able to see hidden dangers in your way. So if you’re in a house, stay inside.
Protect yourself from flying objects.
Cover as much of your body as possible. A dust storm’s high wind can carry heavy objects. If you find yourself without shelter, try to stay low, close to the ground, and protect your head with your arms or a backpack.
【1】What does Paragraph 4 mean?
A. Dust storms usually travel much slower than cars.
B. Don’t be so worried about dust storms in the distance.
C. You shouldn’t drive at a dangerous speed to escape from dust storms.
D. Driving faster than the dust storm is the most important thing.
【2】We can learn from the passage that .
A. it is dangerous to travel on hot summer days
B. dust storms usually come from far away
C. people should stay indoors when a dust storm comes
D. small objects blown by a storm's wind cannot hurt people
【3】Which may NOT really be needed when you come across a storm?
A. A pair of glasses. B. A blanket.
C. A bottle of milk. D. A travel guide.
【答案】
【1】C
【2】C
【3】D
【解析】强烈的沙尘暴会造成伤害和死亡,所以当遇到沙尘暴时,我们必须知道该怎么做。文中作者给了几点建议。
【1】C
推理判断题。根据第四段Some dust storms can travel at more than 75 miles per hour, but they usually travel much slower. However, it is not advised for you to put yourself in danger by driving at high speed.可知沙尘暴的速度比汽车要快,所以不要高速度驾驶而使自己处于危险中来摆脱沙尘暴。故选C.
【2】C
推理判断题。根据Stay inside.中Do not move about in a storm, as you will not be able to see hidden dangers in your way. So if you’re in a house, stay inside.可知不要在暴风雨中四处走动,因为无法看到道路上隐藏的危险,所以尽量呆在室内。故选C.
【3】D
推理判断题。根据Be prepared.中carry a mask to keep out dust and dirt from your face, and take eye protection to protect your eyes. A supply of water is also necessary.可知沙尘暴时要保护脸和眼睛,还要保障水供应。所以眼镜、毯子、牛奶都是需要的,旅游手册不是必需的。故选D.
推理判断题属于主观题,是层次较高的题目。它包括判断和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了做出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。此类题要求在理解表面文字的基础上,做出判断和推论,从而得到文章的隐含的意思和深层的意思,也就是通过文章中的文字信息,上下逻辑关系及事物的发展变化等已知的信息,推断出作者没有直接表达的态度和观点。
常见的推理判断题是推测文章的观点或结论。小题1考查从第四段得出的信息,第四段Some dust storms can travel at more than 75 miles per hour, but they usually travel much slower. However, it is not advised for you to put yourself in danger by driving at high speed.可知沙尘暴的速度比汽车要快,所以不要高速度驾驶而使自己处于危险中来摆脱沙尘暴。小题2考查从文中得出的结论,根据Stay inside.中Do not move about in a storm, as you will not be able to see hidden dangers in your way. So if you’re in a house, stay inside.可知不要在暴风雨中四处走动,因为无法看到道路上隐藏的危险,所以尽量呆在室内。小题3考查沙尘暴时哪样东西是不必需的,根据Be prepared.中carry a mask to keep out dust and dirt from your face, and take eye protection to protect your eyes. A supply of water is also necessary.可知沙尘暴时要保护脸和眼睛,还要保障水供应。所以眼镜、毯子、牛奶都是需要的,旅游手册不是必需的。