题目内容

阅读理解

阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

  Chinese high school students have the longest study hours compared to their peers(同龄人)in Japan, the US and the Republic of Korea, a survey conducted by the four countries said.

  The survey, released by the China Youth and Children Research Center(CYCRC)on Monday, was jointly conducted with institutions in the four countries in September~October of 2008.It covers nearly 4,000 students in senior high schools and vocational high schools in the four countries

  About 78.3 percent of Chinese students said they spend more than eight hours at school and 56.7 percent said they study at least two more hours each day at home.By contrast, only 24.7 percent of their peers in the US, 20.5 percent in Japan and 15.4 percent in Korea study more than two hours after school

  Around 60 percent of all students surveyed said their burden for studies was the heaviest:however, the Japanese felt their burden was the worst with respondents(应答者)reaching 79.2 percent.

  Among the five biggest headaches for young people in the four countries were over-scheduling ranked first, followed by fl boring leisure lire, unsatisfied appearance, little time for exercise and making friends, and no spare money.

  “Moderate(适度的)study pressure can better drive students to develop, however, too much will squeeze(挤)their development space, and can even cause harm to their physical and psychological health,” the survey Said.

  “Balancing their studies and all-round development is a very important task.”it said.

(1)

What would be the best title for the text?

[  ]

A.

Chinese high school students study more

B.

High school students need more rest

C.

Heavy burdens of high school students

D.

Big headaches of high school students

(2)

Which of the following is NOT true about the survey?

[  ]

A.

It took about two months.

B.

It was conducted in four countries.

C.

Nearly 4,000 students took part in it.

D.

It was done only in senior high schools.

(3)

Which of the following troubles the high school students most?

[  ]

A.

Being busy.

B.

Feeling bored.

C.

Lacking pocket money.

D.

Feeling unsatisfied with their teachers.

(4)

According to the survey,

[  ]

A.

study pressure is harmful to students'health

B.

students need to achieve all-round development

C.

the Chinese students felt their burden for studies were the heaviest

D.

most students are suffering from physical and psychological health problems

答案:1.A;2.D;3.A;4.B;
解析:

(1)

主旨大意题。本文是一篇新闻报道,英语新闻报道的主题一般都在第1段,因此选A项最佳。

(2)

细节题。根据第2段“It covers nearly 4,000 students in senior high schools and vocational high schools”,可知D项表述有误。

(3)

推断题。根据第5段,中学生最头疼的问题中排在首位的是over-scheduling(时间安排太紧),由此判断A项正确。

(4)

细节题。根据最后一段,调查指出“Balancing their studies and all-round development is a very important task”,因此B项正确。


练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网