题目内容
Many people cannot start their day without first having a cup of coffee or tea.These drinks help them think clearly and feel more awake.This is because of caffeine,which helps to give a jump start to the nervous system.Now,a report says it may also boost long-term memory.
Mike Yassa is a neurobiology professor.He and other researchers wanted to know if caffeine could improve a person’s memory.He explains,“After you learn anything,it takes some time for that memory to strengthen.And over the first 24 hours is actually where most of the forgetting happens.So that is where we wanted to intervene with caffeine and see if we can help reduce this forgetting.”
They took 160 caffeine-free people and showed them pictures of everyday objects. These people were asked if the objects could be found inside the house, or outdoors.Then some of the subjects were given a caffeine pill.The others were given a placebo—a pill containing nothing. 24 hours later,the subjects were shown the exact same images from the day before.They were also shown images with slight differences,and some completely new images. Both groups correctly identified the exact same and completely new pictures.But those who took the caffeine pill were better at spottingthe pictures that were slightly different.
Professor Yassa says their answers helped to show the effects of caffeine on memory. And we find that if they are on caffeine they are much more likely to make the right decision.”
The amount of caffeine the researchers used in the study was similar to one cup of strong coffee.The researchers did not see any improvement to memory from smaller doses of caffeine or when it was given an hour before viewing the images.
1.What is the focus of the text?
A.Caffeine can make people addicted.
B.Caffeine can make people energetic.
C.Caffeine can improve long—term memory.
D.Caffeine can make people feel comfortable.
2.What does the third paragraph mainly talk about?
A.How the experiment was conducted.
B.Who took part in the experiment.
C.Which group of subjects did better.
D.What was used in the experiment.
3.In which section of a magazine can we read this text?
A.Culture. B. Technology. C.Health. D.Education.
4.Which of the following statements is NOT true?
A.Most forgetting occurs within the first 24 hours.
B.Forgetting can be positively affected by caffeine.
C.The subjects were given different pills.
D.Yassa was disappointed with the result.
5.What can we learn from the last paragraph?
A.More caffeine means better memory.
B.Smaller doses of caffeine doesn’t work.
C.The time to take cafieine doesn’t matter.
D.Caffeine is taken before the experiment.
1.C
2.A
3.C
4.D
5.B
【解析】本文主要告诉我们咖啡因除了可以振奋我们的精神以外,对我们的长期记忆也是有很好的促进作用,文章中作者列举了与此有关的一个实验的情况。
1.C
【试题解析】主旨大意题。根据文章第一段最后一句This is because of caffeine,which helps to give a jump start to the nervous system.Now,a report says it may also boost long-term memory.可知本文主要讲述的是咖啡因能够有助于人们的长期记忆,叙述与此有关的实验的情况。故C正确。
2.2】A
【试题解析】推理题。根据本段2,3行Then some of the subjects were given a caffeine pill.The others were given a placebo—a pill containing nothing. 24 hours later,the subjects were shown the exact same images from the day before.可知本段是在叙述这个实验的具体流程和做法,所以本段是关于实验如何被操作的。故A正确。
3.3】C
【试题解析】推理题。本文主要讲述的是咖啡因不仅可以让我们的精神兴奋起来,而且对我们的长期记忆也是有很大的好处的,所以本文是关于健康类短文短文,也就是说C项正确。
4.4】D
【试题解析】推理题。根据倒数第二段Professor Yassa says their answers helped to show the effects of caffeine on memory. And we find that if they are on caffeine they are much more likely to make the right decision.可知他认为这个研究的结果能够反应咖啡因对人的记忆的影响,说明这个实验是有作用的。也就是说D项说法是错误的。
5.5】B
【试题解析】推理题。The researchers did not see any improvement to memory from smaller doses of caffeine or when it was given an hour before viewing the images.可知剂量较小的咖啡因对人的记忆没有太多的改善,这样的研究在实验里没有体现出来。故B正确。
【长难句解析】
Many people cannot start their day without first having a cup of coffee or tea。
【翻译】如果没有一杯咖啡或者一杯茶,很多人都无法开始一天的工作。
【分析】本句中的介词without如果没有…;表示上下文的条件,相当于一个条件状语从句:if they don’t have a cup of coffee or tea.
Losing weight comes with a lot of health benefits—including making your brain sharper.
Yes, it turns out that overweight may damage cognitive functions (认知功能) such as memory and attention. There have been few studies of overweight and cognitive functioning, possibly because it is generally believed that it is not a primary risk cause for poor cognitive performance. Losing weight, therefore, may help improve these mental functions, according to a new research led by John Gunstad, assistant professor of psychology at Kent State University.
Growing evidence suggests that being fat is linked to cognitive deficits (缺陷). So Gunstad and his team guessed that losing weight might improve mental function. For their study, they measured memory and attention in a group of 150 overweight participants, some of whom had some kind of operation for weight loss and some did not. All of the volunteers completed mental skills tests to assess their abilities of memory and attention at the beginning of the study, and again 12 weeks later. To begin with, about 24% of the patients showed damaged learning and 23% showed signs of poor memory when tested. At the end of the study, those who had lost weight after operation improved their scores into the average or above average range for cognitive functions. Scores for the volunteers who didn’t lose weight dropped even further.
The study helped Gunstad to find out whether losing weight had any effect on mental function. Now that he’s seen the positive effect that weight loss can have on memory and attention, he says he will next study those who choose to lose weight by the traditional way—eating healthier and getting more active. He expects that losing weight in this way will have a similarly positive effect on the brain. “If we can improve the condition with operations, then we can probably produce the same change with behavioral weight loss as well,” he says.
1. There is less research on overweight and cognitive functions because researchers _____.
A. believe overweight only affects our body |
B. have focused on ways to sharpen people’s mind |
C. do not consider overweight a main cause for low cognitive ability |
D. are clear about the relation between weight and mental functions |
2. The result of Gunstad’s study shows that ______.
A. losing weight has little effect on people’s memory |
B. losing weight can improve people’s mental functions |
C. overweight people are likely to have psychology problems |
D. overweight people’s abilities of concentration differ greatly |
3. What is Gunstad planning to prove next in his research?
A. Slim people are smarter than overweight people. |
B. Healthy diet is better than exercise in losing weight. |
C. Traditional ways of losing weight are better than operation. |
D. Overweight people will get smarter by taking more exercise. |
4. Which of the following is the best title for the text?
A. Body Weight and Health |
B. Losing Weight by Operation |
C. Ways to Improve Mental Functions |
D. Losing Weight to Sharpen Your Mind |