题目内容
【题目】Letter to My Younger Self
Dear 17-year-old self,
When your Laker (洛杉矶湖人队球员) dream comes true tomorrow, you need to figure out a way to invest in the future of your family and friends. This sounds simple, but you have to take some time to think it over.
![]()
I said invest.
I did not say give.
Let me explain.
Purely giving material things to your siblings (兄弟姐妹) and friends may appear to be the right decision. You love them, and they were always there for you growing up, so it’s only right that they should share your success and all that comes with it. You buy them a car, a big house, and pay all of their bills. You want them to live a comfortable life, right?
But the day will come when you realize that as much as you believed you were doing the right thing, you were actually holding them back.
You will come to understand that you were taking care of them because it made you feel good to see them smiling. That was extremely selfish of you. While you were feeling satisfied with yourself, you were slowly eating away at their own dreams and ambitions. You were adding material things to their lives, but taking away the most precious gifts of all: independence and growth.
Understand that you are about to be the leader of the family. This involves making tough choices, even if your siblings and friends do not understand them at the time.
Invest in their future; don’t just give.
Use your success, wealth and influence to put them in the best position to realize their own dreams and find their true purpose. Put them through school, set them up with job interviews and help them become leaders in their own right. Hold them to the same level of dedication (全身心投入) that it took for you to get to where you are now and where you will eventually go.
I’m writing you now so that you can begin this process immediately and don’t have to deal with the struggle of getting rid of the addiction you caused. That addiction only leads to anger and jealousy from everybody involved, including yourself.
There’s plenty more I could write to you, but at 17, I know you don’t have the attention span (注意力持续时间) to sit through 2,000 words. Trust me, setting things up right from the beginning will avoid a ton of tears and heartache, some of which remains to this day.
Much love,
Kobe
【1】According to Bryant, “giving” could make ______.
①him feel satisfied with himself
②him stand out from other players
③his siblings and friends live a comfortable life
④his siblings and friends depend on him
A.①②③B.①②④
C.①③④D.②③④
【2】According to the article, Bryant probably ______.
A.had never dreamed of playing for the Lakers
B.spent a large sum of money buying houses for himself
C.has a circle of supportive friends
D.had trouble handling family relationships
【3】According to the article, Bryant should have ______ when he was younger.
A.shared his success with others
B.refused to live with his siblings
C.looked for well-paid jobs for his siblings
D.inspired his siblings to achieve their goals through hard work
【答案】
【1】C
【2】D
【3】D
【解析】
本文是记叙文。文章通过少年科比写给17岁的自己的一封信,分享了自己对家人之间关系处理的看法:要投资,而不是给予。
【1】细节理解题。根据文章第2段中“You want them to live a comfortable life”可知,“给予”能够让兄弟姐妹过上舒服的日子;第4段中 “you were taking care of them because it made you feel good to see them smiling…You were adding material things to their lives, but taking away the most precious gifts of all: independence and growth.”可知,照顾兄弟姐妹让他自我感觉很好;虽然“给予”给了他们物质的东西,但却夺走了所有最珍贵的东西:独立和成长,从而让兄弟姐妹依赖他。故选C项。
【2】推理判断题。根据第五段中“This involves making tough choices, even if your siblings and friends do not understand them at the time.(这涉及到我们做出艰难的选择,即使你的兄弟姐妹和朋友当时不理解这些决定。)”可知,Bryant可能在处理兄弟姐妹之间的关系方面有困难。 故选D项。
【3】推理判断题。根据倒数第三段“Use your success, wealth and influence to put them in the best position to realize their own dreams and find their true purpose. Put them through school, set them up with job interviews and help them become leaders in their own right(利用你的成功、财富和影响力,让他们处于最佳位置,实现他们自己的梦想,找到他们的真正目的。让他们完成学业,安排他们参加工作面试,帮助他们凭借自己的能力成为领导者)”可以推断,Bryant认为本应该鼓励兄弟姐妹通过自己的努力实现他们的目标。故选D项。