题目内容
【题目】 People can reduce, reuse or recycle waste instead of throwing it away. Matt and Sam decided to do an experiment to see how much waste the three R's could save.
First, they collected the rubbish from six classrooms at their school and then divided the rubbish into three groups:
things that were reusable, such as a pencil or a marker
things that could be recycled, such as cans, glass, or paper
things that were truly waste
Then, Matt and Sam weighed each of the three groups. They discovered that 84% of the total rubbish thrown away that day could be recycled or reused. They decided to do something about it.
![]()
Matt and Sam presented the idea of starting a recycling programme to the school leaders. Then they worked with the Student Council. They prepared brochures for the students and their families about recycling. After thinking over the possibility of the programme, the school bought colored containers for each classroom. Besides, each room received a blue container for paper and a green container for glass and cans as well as a red container for real rubbish.
Within a short time, each classroom in the school was sorting recyclable materials from rubbish before it was thrown. To check the school’s progress, Matt and Sam weighed the rubbish one more time. They collected the rubbish from the red containers from the same six classrooms as before, sorted the rubbish into three groups again and weighed each group. This time, they found that the red containers were filled with 90% real waste. Only 10% of recyclable materials had been thrown into the red containers. Matt and Sam were pleased with their efforts.
【1】Why did Matt and Sam do the experiment?
A.To see what could be reused.
B.To see what could be recycled.
C.To see how much waste students produced.
D.To see how much waste the three R's could save.
【2】What did Matt and Sam do in the recycling programme?
A.They worked by themselves.
B.They made a speech on recycling.
C.They wrote brochures about recycling.
D.They bought colored containers for each classroom.
【3】How much real rubbish was thrown into the red containers after the experiment?
A.84%.B.10%.C.90%.D.100%.
【4】Which word can best describe Matt and Sam?
A.Friendly.B.Generous.C.Confident.D.Responsible.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】C
【4】D
【解析】
这是一篇记叙文。文章主要讲述了Matt and Sam通过一个实验测量了通过3 R's(减少、重复使用、回收利用)能减少多少垃圾,然后在学校推广垃圾分类,达到了减少垃圾、节约资源的目的。
【1】
细节理解题。由第一段“Matt and Sam decided to do an experiment to see how much waste the three R's could save.”可知,Matt and Sam做实验的目的是为了确认通过3 R's可以节约多少垃圾。故选D项。
【2】
细节理解题。由第四段“They prepared brochures for the students and their families about recycling.”可知,Matt and Sam为了实施回收利用项目,为学生及其家人准备了关于回收利用的宣传手册。故选C项。
【3】
细节理解题。由最后一段“they found that the red containers were filled with 90% real waste. Only 10% of recyclable materials had been thrown into the red containers.”可知,在推广回收利用项目之后,红色垃圾桶中有90%是完全的垃圾废物,10%是可以回收利用的。故选C项。
【4】
推理判断题。综合文章内容可知,文章主要讲述了Matt and Sam通过实验验证3 R's的作用,然后向学校提议进行垃圾分类,最终基本成功实现了垃圾的正确分类,提高了垃圾的回收利用率,对环境做出了积极贡献,可推断他们是有责任感的人。故选D项。
本篇阅读中较难的是第4小题。记叙文中推断人物性格特点需要结合事件本身,或者人物说话的语气、做出的行为的意义等等出发。如果事件具有一定的社会意义和社会影响力,就可以从社会责任感的角度出发去概括。