题目内容
【题目】Today the word friendship has been used so often that it has lost its meaning. Some jokingly or seriously say that friends made to be used. It makes me very sad.
True friendship doesn’t mean that when you need your friend’s help, you will treat him to dinner, and when you have to protect yourself, you will put your friends in a difficult situation.
In fact, true friendship is the communication and understanding of the hearts(心).
True friendship is like water. Compared with decent wine, water is tasteless, but is of great help when we are thirsty. True friends don’t need to be with each other every day, but are connected in heart every minute.
True friendship is like medicine. Though it is bitter, it cures your illness. True friends give you some suggestions even if they know you would not take. They criticize you when others have a good word for you, not because of envy but worrying that you may lose your cool head.
True friendship has nothing to do with fame, power or money. True friends would often watch you silently far away when you are influential, but come to you whenever you need their help. You’re not his stepping-stone to success, but are his crutch(拐杖;支持物) to live through difficulties.
True friends make you complete. Many persons go along with you through your life─your parents, your spouse(配偶), and your children, who take care of you and make your life happy. However, you still need someone who understands your thoughts and souls. Without them, you are likely to be unhealthy in spirit.
True friends stay in your heart, rather than at your side; they know you more than yourself, and try to better you.
【1】The writer feels sad because some people________.
A. don’t treasure friendship
B. don’t understand friendship
C. make wrong friends
D. blame their friends
【2】The writer speaks of water because______.
A. it has no taste
B. it is important to our life
C. it is easy to get
D. it stays with us every day
【3】The underlined word“influential”in Paragraph 5 means“ ”.
A. powerful
B. busy
C. helpful
D. quiet
【4】According to the passage,true friends may help you _______.
A. achieve success
B. understand them better
C. enjoy mental health
D. live a happy life
【答案】Without them,you are likely to be unhealthy in spiritC选项enjoy mental health
【解析】日常生活类文章。本文叙述了什么是真正的友谊,友谊的益处。友谊就像水,它在人们的生活中起着很重要的作用;友谊就像良药,当你受伤的时候,朋友能给你良言相劝;友谊与名誉、钱财和权利无关。友谊不是天天在一起,但是心是在一起的。有朋友可以保持自己精神健康。唤起我们要珍惜友谊。
【1】B
细节理解题。根据第一段中的“Some jokingly or seriously say that friends are made to be used. It makes me very sad.” 根据句意可知,有些人开玩笑地或认真地说,朋友是要被利用的。这让作者很伤心。分析选项可知B项符合题意。
【2】B
推理判断题。根据第三段中的“Compared wish decent wine,water is tasteless,but is of great help when we are thirsty.”可知作者要叙述的是水在人们的生活中是很重要的,故选B。
【3】A
词义猜测题。根据第五段中的“True friends would often watch you silently far away when you are influential, but come to you whenever you need their help”可知这里指的是能帮上忙的有权的人,故选A。
【4】C
文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然 (2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另一种表达。 (3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。 (4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题,出题形式常常是“三正一误” 或“三误一正”( (5)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题。
【解题剖析】此题属于细节理解中的---(2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另一种表达。【答案定位】根据倒数第二段中中的最后一句“Without them,you are likely to be unhealthy in spirit”.可知有朋友可以保持自己精神健康。
【推理关系】题干. According to the passage,true friends may help you _______.文章内容Without them,you are likely to be unhealthy in spirit