题目内容
【题目】 China, endowed with rich agricultural resources, has a long history of farming. The traditional farming practice with intensive(精细的) cultivation(耕作) as its essence is one of the most important achievements of the human civilization. The development of agriculture and rural areas in China is faced with many problems. The Chinese government has made a number of important policies and measures to cause a faster growth of farmers’ income and narrow the ever enlarging income gap between rural and urban residents as soon as possible mainly through finishing a strategy of balanced social and economic development. We’ll give top priority in all work to solving problems facing agriculture, farmers and rural areas, focusing on the following seven aspects.
Firstly we’ll promote faster increase of farmers’ income. Secondly we’ll protect and increase the overall capacity of grain production. Thirdly we will continue to promote strategic restructuring of agriculture. Fourthly we’ll actively promote progress in agro-science and enhance work of agricultural high-tech and key research programs, and increase its reserve level. Fifthly we’ll further open agriculture to the outside world and actively develop agricultural trade with other countries. Sixthly we’ll speed up the transfer of rural labors and develop rural secondary and tertiary(第三的) industries. Seventhly we’ll continue to deepen rural reforms.
Priorities(优先权) will be placed on reform of rural land system, tax and administrative charges, grain distribution system and rural financial system. However, agricultural development has difficult tasks and a long way to go. The road ahead is by no means smooth. Nevertheless , China’s agriculture will give full play to its advantages, overcome any difficulties, enter a new stage of development and match towards a brighter new future in the new century!
【1】What’s the China’s ancient civilization?
A.The rich agricultural resources.
B.The intensive cultivation.
C.The capacity of grain production.
D.The strategy of balanced development.
【2】What does the underlined word “enhance ” in Paragraph 2 mean?
A.weakenB.designC.strengthenD.effect
【3】What policy do you think is the most important?
A.Promoting faster increase of farmers’ income.
B.Protecting the capacity of grain production.
C.Promoting strategic restructuring of agriculture.
D.Continuing to deepen rural reforms.
【4】What kind of future does China have?
A.The future road ahead is smooth.
B.China’s advantages can not overcome any difficulty.
C.China won’t enter a new stage of reform.
D.China will have a brighter future.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【4】D
【解析】
这是一篇说明文。文章介绍了中国农业的特点,中国农业和农村发展面临的问题,以及中国政府制定的七项政策和措施,以促进农民收入增长,并缩小城乡收入的差距。虽然中国农业发展任务艰巨,但还是能克服困难,发挥优势以实现更好的未来。
【1】
细节理解题。第一段第一句提到中国有着悠久的农业历史。第二句提到“The traditional farming practice with intensive(精细的) cultivation(耕作) as its essence is one of the most important achievements of the human civilization”以精细化栽培为精华的传统耕作方式是人类文明最重要的成果之一。由此判断,中国古代文明是精细化栽培。故选B。
【2】
词意猜测题。第二段第四点中提到“Fourthly we’ll actively promote progress in agro-science and enhance work of agricultural high-tech and key research programs, and increase its reserve level.”中promote和increase意为“提高”,连词and应连接词义相近的词或句子,由此判断,enhance也应表示“提高”之意。故选C。
【3】
推理判断题。第一段第三句提到“The Chinese government has made a number … cause a faster growth of farmers’ income and narrow the ever enlarging income gap between rural and urban residents as soon as possible mainly through finishing a strategy of balanced social and economic development.”中国政府制定的政策要促进农民收入快速增长,缩小城乡居民收入的差距。而且最后一句提到“We’ll give top priority in all work to solving problems facing agriculture, farmers and rural areas, focusing on the following seven aspects.”把解决农业、农民和农村面临的问题放在第一位。由此判断,提高农民收入快速增长应该这些政策中最重要的一步。故选A。
【4】
细节理解题。最后一段最后一句提到“China’s agriculture will give full play to its advantages, overcome any difficulties, enter a new stage of development and match towards a brighter new future in the new century! ”中国的农业将充分发挥其自身的优势,克服困难,进入新的发展阶段,并在新世纪实现更美好的新未来。由此判断,中国将会有一个更加光明的未来。故选D。