题目内容

It is widely known that any English conversation begins with The Weather. Such a fixation with the weather finds expression in Dr.Johnson’s famous comment that “When two English meet, their first talk is of weather.” Though Johnson’s observation is as accurate now as it was over two hundred years ago, most commentators fail to come up with a convincing explanation for this English weather-speak.

Bill Bryson, for ezample, concludes that,as the English weather is not at all exciting,the obsession with it can hardly be understood. He argues that”To an outsider,the most striking thing about the English weather is that there is not very much of it.” Simply, the reason is that the unusual and unpredictable weather is almost unknown in the British Isles.

Jeremy Paxman, however, disagrees with Bryson, arguing that the English weather is by nature attractive. Bryson is wrong, he says,because the English preference for the weather has nothing to do with the natural phenomena.”The interest is less in the phenomena themselves, but in uncertainty.” According to him, the weather in England is very changeable and uncertain and it attracts the English as well as the outsider.

Bryson and Paxman stand for common misconceptions about the weather-speak among the English. Both commentators, somehow, are missing the point. The English weather conversation is not really about the weather at all. English weather-speak is a system of signs ,which is developed to help the speakers overcome the natural reserve and actually talk to each other. Everyone knows conversations starting with weather-speak are not requests for weather data. Rather, they are routine greetings,conversation starters or the blank”fillers”, In other words, English weather-speak is a means of social bonding.

1.The author mentions Dr.Johnson’s comment to show that________.

A.most commentators agree with Dr.Johnson

B.Dr.Johnson is famous for his weather observation

C.the comment was accurate two hundred years ago

D.English conversations usually start with the weather

2.What doe s the underlined word”obsession” most probably refer to?

A.A social trend.   B.An emotional state.

C.A historical concept.   D.An unknown phenomenon.

3.According to the passage,Jeremy Paxman believes that________.

A.Bill Bryson has little knowledge of the weather

B.there is nothing special about the English weather

C.the English weather attracts people to the British Isles

D.English people talk about the weather for its unccrtainty

4.What is the author’s main purpose of writing the passage?

A.To explain what English weather-speak is about.

B.To analyse misconceptions about the English weather.

C.To find fault with both Bill Bryson and Jeremy Paxman.

D.To convince people that the English weather is changeable.

 

1.D

2.B

3.D

4.A

【解析】

试题分析: 本文是一篇关于文化习俗的文章。众所周知,英国人见面打招呼都是喜欢谈论天气。为什么英国人喜欢以天气为谈论话题呢?在本文中作者深层分析了其文化根源。这种日常问候的方式即是一种社会纽带。

1.推理判断题。文章首段提出It is widely known that any English conversation begins with The Weather.(众所周知,任何英语交流都是以天气开头。)紧接着就以Dr.Johnson的话来举例说明,由此判断作者提到Dr.Johnson 的话是为了说明英国人这种社会习俗,故选D。

2.猜测词义。根据第二段中Bill Bryson, for example, concludes that, as the English weather is not at all exciting(例如,Bill Bryson认为由于英国的天气一点都不会让人兴奋), 和the obsession with it can hardly be understood……很难让人理解,判断obsession是与前面内容相反的意思,故答案选B。

3.推理判断题。根据第三段“The interest is less in the phenomena themselves, but in uncertainty.” According to him, the weather in England is very changeable and uncertain and it attracts the English as well as the outsider.可知Jeremy Paxman的观点是:英国人喜欢谈论天气的原因是由于英国天气的多变和不确定性。故选C。

4..主旨大意题。本文从英国人见面打招呼以谈论天气引入中心,分析了为什么英国人喜欢以天气为谈论话题,然后介绍了两个常见的错误观点,继而深层分析了其文化根源,故选A。

考点:考查社会文化类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

On a cool November afternoon in Fleming Island, Florida, Melissa Hawkinson, 41, was driving her five-year-old twins home from school when she saw a sudden splash in Doctors Lake just ahead. What was that? She thought. As she drove up to the scene, she saw a half-submerged car sinking about 30 yards offshore. “It was going down pretty quickly,” Hawkinson recalls. She stopped the car near the boat ramp and ran toward the water. Water is going to be cold, she thought.

She took off her vest and leather boots, got into the icy water, and swam to the car, where she found Cameron Dorsey, five, trapped into his car as the swirling water rose around him.

Hawkinson tried to open the door, but it was locked. So she pushed and pulled hard on the partially open window until she could reach through and unlock the door. She pulled the boy free, swam to shore, and handed him off to onlookers who were only watching them on a dock. The driver, the boy’s suicidal father, swam back to land on his own. Afterward, Hawkinson sat on the shore wrapped in a blanket. “For ten or 15 minutes, I couldn’t stop shaking,” she said.

There’s nothing visibly extraordinary about Melissa Hawkinson, an energetic stay-at-home mom with brown hair and a sweet smile. Yet something made her different from the dockside onlookers that day. Why do some people act quickly, willing to take a risk for a stranger? What makes them run toward danger rather than away from it? Hawkinson, the Granite Mountain Hotshots (能手,高手)---19 of whom lost their life this past summer in Arizona--- every hero who puts his or her life on the line to save another: what makes them brave?

Moreover, can bravery be learned, or is it a quality with which you are born? The answer is complex. Bravery taps the mind, brain and heart. It comes from instinct, training and sympathy. Today, neurologists, psychologists and other researchers are studying bravery, trying to uncover the mystery.

1.It can be learned from the passage that _______.

A. Melissa Hawkinson was a 41-year-old nurse

B. it was spring when the accident happened

C. Melissa Hawkinson was picking up her five-year-old son

D. Melissa Hawkinson was kind and courageous.

2.What conclusion can we draw from the third paragraph?

A. Not everyone was ready to risk saving the five-year-old boy..

B. The father committed suicide because of the divorce.

C. The father was saved in the end by Melissa Hawkinson.

D. No one else was available except Melissa Hawkinson.

3.How does the writer find other people on the dockside?

A. Warm and ready to help B. Thoughtful

C. Kind of cold-blooded D. Not skillful at swimming

4.What is the writer’s purpose of writing this passage?

A. To set us thinking what makes people brave.

B. To call on us to learn from such people as Hawkinson.

C. To remind people of risk while saving others.

D. To show people bravery can be learned.

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网