题目内容
【题目】Most painters discover a style of painting that is fit for them and stick to it, especially if people admire their pictures. But Picasso, the great Spanish painter, was like a man who had not yet found his own particular style of painting,lie kept on struggling to find the perfect expression till his death in 1973.
Some of Picasso's paintings are rich soft colored and beautiful. Others are ugly, cruel and strange. But such paintings allow us to imagine things for ourselves. They force us to say to ourselves, “What does he see that makes him paint like that?” And we begin to look under the surface of the things we see.
Picasso painted thousands of pictures in different styles. Sometimes he painted the natural look of things. Sometimes_he_seemed_to_break_them_apart_and_throw_the_pieces_in_our_faces. He showed us what the mind knew as well as what the eyes saw. At the age of 90,he remained as curious about the world as he had been when he was young. That is why people have called him “the youngest painter in the world”.
【1】In the passage the writer wants to tell us ________.
A. about some pictures which have different styles
B. about Picasso's style of painting
C. it is not easy for a painter to find his own style
D. that Picasso has not found his own particular style
【2】The sentence “Sometimes he seemed to break them apart and throw the pieces in our faces” means ________.
A. sometimes he tore his pictures into pieces
B. he broke something he was painting and threw them away
C. sometimes he showed some broken pictures to others
D. things in some of his pictures seem to be in disorder
【3】Why have people called Picasso “the youngest painter in the world”?
A. Because he observed things with his eyes and mind.
B. Because he looked young when he was old.
C. Because he never stopped painting even when he was old.
D. Because he never gave up looking for something new.
【4】What do you suppose the writer thinks of Picasso's paintings?
A. He doesn't understand some of them.
B. He thinks some of them are valuable, and some are not.
C. He admires them,including the ugly ones.
D. He doesn't like some of them, but admires the painter.
【答案】
【1】B
【2】D
【3】D
【4】C
【解析】作者介绍了毕加索的绘画风格是“不拘风格”,不断探索。
【1】B
推理判断题。本文作者的写作意图是介绍毕加索的绘画风格,“不拘风格”正是他的绘画风格。故选B.
【2】D
细节理解题。结合上下文看,该句介绍的是毕加索的绘画风格之一,这种风格给人一种杂乱的感觉。句中“he seemed to ...”说明“好像那样”,但并非真正撕碎。故选D.
【3】D
推理判断题。从文章最后He showed us what the mind knew as well as what the eyes saw. At the age of 90,he remained as curious about the world as he had been when he was young.可知毕加索终生追求完美,即使90岁高龄,也还像年轻人那样对世界充满着好奇,所以才被称为“the youngest painter in the world”。故选D.
【4】C
推理判断题。根据kept on struggling to find the perfect expression till his death in 1973. Some of Picasso's paintings are rich soft colored and beautiful. Others are ugly, cruel and strange.和he remained as curious about the world等内容可看出作者是毕加索的忠实崇拜者,对毕加索本人及他的作品给予了极高的评价,故选C.