题目内容
【题目】Years ago, I lived in a building in a large city. The next building was only a few feet away from mine. There was a woman living there, and I had never met her, yet I could see she sat by her window each afternoon, sewing or reading.
After several months had gone by, I began to notice that her window was dirty. Everything was unclear through the dirty window. I would say to myself. “I wonder why that woman doesn’t wash her window. It really looks terrible.”
One bright morning I decided to clean my flat, including washing the window on the inside.
Late in the afternoon when I finished the cleaning, I sat down by the window with a cup of coffee for a rest. What a surprise! Across the way, the woman sitting by her window was clearly visible (看见). Her window was clean!
Then it dawned on me. I had been criticizing (批评) her dirty window, but all the time I was watching hers through my own dirty window.
That was quite an important lesson for me. How often had I looked at and criticized others through the dirty window of my heart, through my own shortcomings?
Since then, whenever I wanted to judge (评判) someone, I asked myself first, “Am I looking at him through my own dirty window?” I try to clean the window of my own world so that I may see the world about me more clearly.
【1】The writer couldn’t see everything clearly through the window because _______.
A. the writer’s window was dirty
B. the woman’s window was dirty
C. the woman lived nearby
D. the writer was near-sighted
【2】 “It dawned on me” in paragraph5 probably means “_______”.
A. it began to get dark
B. it cheered me up
C. I began to understand it
D. I knew it grew light
【3】 It’s clear that ________.
A. they lived in a small town
B. the writer often washed the window
C. they both worked as cleaners
D. the writer had never met the woman before
【4】From the passage, we can learn _______.
A. one shouldn’t criticize others very often
B. one should often make his windows clean
C. one must judge himself before he judges others
D. one must look at others through his dirty windows
【答案】
【1】A
【2】C
【3】D
【4】C
【解析】
试题分析:多年前,作者喜欢通过窗户看隔壁楼里的一位妇女看书。有一天他注意到那位妇女家的窗户脏了,觉得很讨厌。决定擦自己的,擦完之后,坐下来一看,才知道是自己窗户脏的缘故。这件事情给作者的触动很大,在以后的生活中,每次他想批判别人的时候,都扪心自问:“我是正在通过自己的脏窗户看别人们?”
【1】细节理解题。根据第四段“Her window is clean”可知是我的窗户脏了。故选A。
【2】词义理解题。根据上下文可知这里是“我突然明白了”,cheer up意为“欢呼”,grow light意为“变明亮”,get dark意为“黑暗”均不符合题意。故选C。
【3】推理判断题。由文章中的第一句话Years ago, I lived in a building in a large city.可知A是错误的。“I had never met her”可知D是正确的。故选D。
【4】推理判断题。从这篇文章中的最后一段,我们可以学习到“批评别人的时候先看看自己”。故选C。