题目内容
【题目】 One spring morning many years ago, I had been prospecting for gold along Coho Creek in southeastern Alaska. Suddenly, no more than 20 paces away was a huge Alaskan timber wolf-caught in a trap.
From her appearance, I guessed she had been trapped for several days. She needed my help, I thought. But if I tried to release her, she would turn aggressive to me. The wolf was clearly suffering. The trap's steel jaws had imprisoned two toes. They were swollen and lacerated, but she wouldn't lose the paw (爪子) — if freed. Yet each time I moved closer, she would make a frightening growl. If I could only win her confidence, I thought. It was her only hope.
Over the next few days, I divided my time between prospecting and trying to win the wolf's trust. I talked gently with her, throwing her some meat. Gradually, I kept edging closer — though I was careful to remain beyond the length of her trap chain.
At dusk on the fifth day, I delivered her dinner. Suddenly, I saw a slight wagging of her tail. I moved within the length of her chain. She remained sill. As a towering man, my heart was in my mouth, though. Within her reach, I wrapped my blanket around myself and slowly settled onto the cold ground. It was long before I fell asleep.
The next morning, I slowly placed my hand on the wolf's injured leg. Unexpectedly; she made no threatening move. Then I applied pressure, the trap sprang open, and the wolf pulled free.
My experience told me the wolf would vanish into the woods quickly. But cautiously, she crept toward me and sniffed my hands and arms. This went against everything I'd ever heard about timber wolves. Yet, strangely, it all seemed so natural.
【1】What happened to the timber wolf?
A.She was stuck in a trap.B.Her food ran out.
C.Her legs were swollen.D.She was caught in the author's trap.
【2】What was the only hope for the wolf to be saved?
A.Some food.B.The author's care.
C.Her trust in the author.D.Winning the author's confidence.
【3】Why was falling asleep difficult for the author?
A.He was too close to the wolf.B.The ground was too cold.
C.The wolf remained still.D.The wolf wagged her tail.
【4】How did the author feel about the outcome of the event?
A.It was frightening and surprising.B.It was unexpected but natural.
C.It was humorous and natural.D.It was terrifying but encouraging.
【答案】
【1】A
【2】C
【3】A
【4】B
【解析】
这是一篇记叙文。作者看到了受伤的母狼,并想尽办法帮助母狼脱离陷阱,母狼也一点点卸下了戒备之心。
【1】细节理解题。根据第一段中Suddenly, no more than 20 paces away was a huge Alaskan timber wolf — caught in a trap.可知,突然,在不到20步远的地方,一只巨大的阿拉斯加森林狼落入了陷阱。由此可知,狼被困在了一个陷阱里。故选A。
【2】细节理解题。根据第二段中If I could only win her confidence, I thought. It was her only hope.可知,如果我能赢得她的信任,我想。这是她唯一的希望。由此可知,狼得救的唯一希望是她对作者的信任。故选C。
【3】细节理解题。根据第四段中As a towering man, my heart was in my mouth, though.可知,尽管我是一个高大的男人,但是我还是紧张得心都到了喉咙口。由此可知,作者很难入睡因为他离狼太近了。故选A。
【4】推理判断题。根据最后一段中This went against everything I'd ever heard about timber wolves. Yet, strangely, it all seemed so natural.可知,这和我听到的关于森林狼的一切都不一样。然而,奇怪的是,一切似乎都那么自然。由此可推知,作者认为这只阿拉斯加森林狼对他如此亲昵的行为完全出乎了他的预料,然而,这一切又似乎是非常自然的。故选B。