题目内容

【题目】七选五阅读

Pearls of wisdom in Proverbs

Out of sight,out of mind.An apple a day keeps the doctor away.Don’t put all your eggs in one basket. 【1】Each of the proverbs mentioned above teaches a common truth.But what exactly is a proverb?It’s a short statement that contains a general truth.It is popularly known and often repeated.

Every culture has proverbs. 【2】For example,many cultures value old people for their wisdom and experience.This idea can be found in proverbs.A Chinese proverb says,“An old horse will never get lost.” And a Portuguese proverb states,“An old pan is the one that makes good food.” 【3】The English say,“Good and quickly seldom meet.” The Chinese say,“Think three times before you act.” A Russian proverb exclaims,“Take your thoughts to bed with you,for the morning is wiser.”

There is a saying:To truly know a people,learn their proverbs.Proverbs contain a culture’s values and morals. 【4】 People in Saudi Arabia value books and learning.One of their proverbs says,“A book is a garden carried in the pocket.” The French say,“There is no pillow so soft as a clear conscience.” So that culture thinks that being honest is important.Egyptians know the value of friendship.One of their proverbs say,“Friendship doubles joy and halves grief.”

In Africa,many proverbs also use images familiar to Africans.For example,“The best way to eat an elephant in your path is cut him up into little pieces.” 【5】 Or “A roaring lion kills no game.” This means that one cannot achieve anything by sitting around and talking about it.One must get out and strive for it.

Learning proverbs in another language is fun.You can make a good impression with your language ability.But remember proverbs are usually used in spoken language.They are rarely used in writing.If you use a lot of proverbs when you write,people will think you don’t have original thoughts.

A.What is your favorite proverb?

B.Have you heard any of these proverbs before?

C.Many cultures also agree that acting in a hurry is not a good idea.

D.And while some are special for one culture,there are common themes.

E.In other words,the best way to solve a problem is to work on it bit by bit.

F.There are also proverbs such as “get your ducks in a row.”

G.So you can learn what is valued in different cultures through their proverbs.

答案

【1】B

【2】D

【3】C

【4】G

【5】E

【解析】

试题分析:

【1】由B项中these proverbs这一信息和本段空前所列举的三个例子可知,此处应选B项。

【2】第二段主要讲述了尽管文化不同,但是不同的谚语却表达着共同的主题。故D项正确。

【3】由后面所列举的三个谚语的内容可知,都讲述的是有关“acting in a hurry is not a good idea”这一主题。

【4】由本段“To truly know a people,learn their proverbs.Proverbs contain a culture’s values and morals.”这一信息可知,G 项正确。

【5】由本段所列举的两个谚语可知,E项与此有关。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

One day,a college student was taking a walk with a professor.As they went along,they saw a pair of old shoes lying in the path.They supposed the shoes belonged to a poor man who was employed in a field close by,and who had nearly finished his day’s work.

The student turned to the professor,saying,“Let us play a trick on the man:we will hide his shoes,and hide ourselves behind those bushes,and wait to see his confusion when he cannot find them”.

“My young friend,” answered the professor,“we should never amuse ourselves at the expense of the poor.But you are rich,and may give yourself a much greater pleasure by tricking on the poor man.Put a coin into each shoe,and then we will hide ourselves and watch how the discovery affects him.”

The student did so,and they both placed themselves behind the bushes close by.The poor man soon finished his work,and came across the field to the path where he had left his coat and shoes.After he slipped his foot into one of his shoes,he felt something hard.He bent down to feel what it was,and found the coin.Astonishment and wonder were seen on his face.

He fixed his eyes on the coin,turned it round,and looked at it again and again.He then looked around him on all sides,but no person was to be seen.He now put the money into his pocket,and continued to put on the other shoe,but his surprise was doubled on finding the other coin.His feelings overcame him.He fell upon his knees,looked up to heaven and cried a sincere thanksgiving,in which he spoke of his wife,sick and helpless,and his children without bread.The timely help from some unknown hand would save them from dying.

The student stood there,deeply affected,and his eyes were filled with tears.“Now,” said the professor,“ are you not much better pleased than if you had played your intended trick?”The youth replied,“ You have taught me a lesson which I will never forget.”

【1】The student wanted to play a trick on the poor man to .

A.find the truth B.show his wisdom

C.amuse himself D.teach him a lesson

【2】After finding the two coins,the man felt .

A.helpless B.interested

C.peaceful D.thankful

【3】We can know from the passage that the professor is .

A.wise B.rich

C.humorous D.serious

【4】What does the story intend to tell us?

A.A small act of kindness brings great joy.

B.God helps those who help themselves.

C.Where there is a will,there is a way.

D.Actions speak louder than words.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网