题目内容
In 1978, I was 18 and was working as a nurse in a small town about 270 km away from Sydney, Australia. I was looking forward to having five days off from duty. Unfortunately, the only one train a day back to my home in Sydney had already left. So I thought I’d hitch a ride (搭便车).
I waited by the side of the highway for three hours but no one stopped for me. Finally, a man walked over and introduced himself as Gordon. He said that although he couldn’t give me a lift, I should come back to his house for lunch
. He noticed me standing for hours in the November heat and thought I must be hungry. I was doubtful as a young girl but he assured (使……放心)me I was safe, and he also offered to help me find a lift home afterwards. When we arrived at his house,
he made us sandwiches. After lunch, he helped me find a lift home.
Twenty-five years later, in 2003, while I was driving to a nearby town one day, I saw an elderly man standing in the glaring heat, trying to hitch a ride. I thought it was another chance to repay someone for the favor I’d been given decades earlier. I pulled over and picked him up. I made him comfortable on the back seat and offered him some water.
After a few moments of small talk, the man said to me, “You haven’t changed a bit, even your red hair is still the same.”
I couldn’t remember where I’d met him. He then told me he was the man who had given me lunch and helped me find a lift all those years ago. It was Gordon.
1.The author(作者) had to hitch a ride one day in 1978 because __________ .
A.the town was far away from Sydney
B.she missed the only train back home
C.she was going home for her holidays
D.her work delayed her trip to Sydney
2.Which of the following did Gordon do according to Paragraph 2?
A.He bought sandwiches for the girl .
B.He gave the girl a ride back home.
C.He helped the girl find a ride.
D.He watched the girl for three hours.
3.The reason why the author offered a lift to the elderly man was that __________.
A.she realized he was Gordon
B.she had known him for decades
C.she was going to the nearby town
D.she wanted to pay back the help she once got
4.What does the author want to tell the readers through the story?
A.Sometimes giving produces nice results.
B.Those who give rides will be repaid.
C.Good manners bring about happiness.
D.Peop
le should offer free rides to others.
1.B
2.C
3.D
4.A
【解析】
试题分析:文章大意:本文讲的是一个人在25年前帮助过别人,而25年后他又得到了那位受助者的帮助。俗话说:好心有好报。
1.Unfortunately, the only one train a day back to my home in Sydney had already left. So I thought I’d hitch a ride (搭便车).可知,作者站在路边搭便车的原因是:通往她家唯一一趟列车已经开走了,选B。
2.After lunch, he helped me find a lift home可知,Gordon帮助作者搭上了顺风车回家,而其他三个选项文中并未提及。
3.
4.
考点:考查叙事类短文阅读
为了激发大家学习英语的热情,学生会要组织一次英语讲座。假设你是学校的广播员,请根据下面的表格提示的内容,写一份英语广播稿,通知全校学生。
讲座主题 | 学习英语的重要性 |
主讲人 | 北京大学李博教授 |
时 间 | 7月10日,星期四下午3:00 |
地 点 | 学校报告厅 |
注意事项 | 散会后回教室就报告内容开展讨论,并制定出各自的英语学习计划。
|
注意:1. 词数100左右;
2. 要点齐全,符合英语口语特点;