题目内容
【题目】 A team of over 30 Chinese surveyors left the base camp at Mount Qomolangma for a higher spot on its journey to the peak on Wednesday as part of the country’s mission to remeasure the height of the world’s highest mountain.
The remeasurement of the peak’s height is a part of China’s latest large-scale scientific survey of Qomolangma. Preparation of the project was started in early March, with 53 surveyors from the First Geodetic Surveying Brigade (大地测量旅) getting stationed near Qomolangma to carry out adaptive climbing and training in other technical skills, and they are going to the survey on the top of the mountain.
To ensure the accuracy of the measurement, and to work it in a more scientific way, experts from the Chinese Academy of Surveying and Mapping, the Shaanxi Bureau of Surveying, and the China Geological Survey were invited to assist in the technical design and planning of the project from the beginning.
The technical innovation and breakthrough applied in the latest survey include the application of the BeiDou-3 Navigation Satellite System and advanced domestic surveying and mapping instruments.
The Chinese government has conducted six large-scale surveys and measurements on Qomolangma in the past few decades; it had successfully measured and announced the height the mountain in 1975 and 2005. Chinese mountaineers and researchers climbed Mount Qomolangma in 1975 to determine its height and concluded that the rock height of the peak was about 8,848.13 meters, and in 2005, the summit measured 8,844.43 meters (29,017 feet).
【1】Where does the text come from?
A.A story book.B.A science fiction.
C.A news report.D.A travel guidebook.
【2】What ensures the accuracy of the measurement according to Paragraph 3?
A.Inviting many experts to support.
B.Applying adaptive climbing skills.
C.Planning the project in early March.
D.Using the most advanced mapping instruments.
【3】Which of the following about the survey is true?
A.83 surveyors worked for the remeasurement.
B.This is the 7th large-scale survey of Qomolangma.
C.30 Surveyors were stationed near Qomolangma.
D.The height of Qomolangma must be shorter than before.
【4】What’s the main idea of the passage?
A.The ways of remeasuring Qomolangma.
B.The results of measuring Qomolangma.
C.The technologies applied in remeasuring.
D.China’s remeasurement of Qomolangma.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】D
【解析】
本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了中国对珠穆朗玛峰的重新测量。
【1】
推理判断题。根据第一段A team of over 30 Chinese surveyors left the base camp at Mount Qomolangma for a higher spot on its journey to the peak on Wednesday as part of the country’s mission to remeasure the height of the world’s highest mountain可知,周三,一支由30多名中国测量师组成的考察队离开珠穆朗玛峰大本营,前往更高的地点,这是中国重新测量珠峰高度任务的一部分。根据此处使用的语言描述方式可推知,这篇文章来自于一篇新闻报道。故选C。
【2】
推理判断题。根据第三段To ensure the accuracy of the measurement, and to work it in a more scientific way, experts from the Chinese Academy of Surveying and Mapping, the Shaanxi Bureau of Surveying, and the China Geological Survey were invited to assist in the technical design and planning of the project from the beginning.可知,为了保证测量的准确性,使测量更加科学,从一开始就邀请了中国测绘研究院、陕西省测绘局和中国地质调查局的专家协助进行技术设计和规划。由此可知,邀请众多专家支持,保证了测量的准确性。故选A。
【3】
细节理解题。根据最后一段中的The Chinese government has conducted six large-scale surveys and measurements on Qomolangma in the past few decades可知,在过去的几十年里,中国政府已经对珠穆朗玛峰进行了六次大规模的调查和测量。由此可知,这是第7次大规模的珠峰普查。故选B。
【4】
主旨大意题。根据第一段内容及下文介绍可知,本文主要介绍了中国对珠穆朗玛峰的重新测量。故选D。