题目内容
【题目】 Although small business training and credit programs have become more common throughout the world, little attention has been paid to the need of young people, and even less to the children living on the street or in difficult condition.
Over the past nine years, Street Kids International (S.K.I.) has been working with partner organizations in Africa, Latin America and India to support the economic lives of street children and develop opportunities for street children to earn income.
The S.K.I. Bicycle Courier Service first started in the Sudan. Street children who took part in it were given bicycles, which they used to deliver parcels and messages. A similar program was taken up in Bangalore, India. The Shoe Shine Collective was a program with the Y.W.C.A. in the Dominican Republic. The children in this project were lent money to buy shoe shine boxes. They were also given a safe place to store their equipment, and facilities for individual savings plans. The Youth Skills Enterprise Initiative in Zambia is a program with the Red Cross Society and the Y.W.C.A. Street youths are supported to start their own small business through business training, life skills training and access to credit.
During the program, The S.K.I. and partner organizations have drawn lessons from the past: First of all, being a businessman is not for everyone, nor for every street child. And it is important for all loans to be linked to training programs that include the development of basic business and life skills. Secondly, small loans are provided firstly for buying fixed assets such as bicycles, shoe shine kits and basic building materials for a market stall. As the children gain experience, they can be given more loan amounts. And all S.K.L. programs have charged interest on the loans. Generally the rates have been lower than bank rates. Most importantly, it is believed that credit must be given with other types of support that help the young develop key life skills as well as productive businesses.
【1】How does S.K.I. help the street children?
A.By giving the street children chances to go to school.
B.By encouraging the public to give money to street children.
C.By creating chances for street children to make money.
D.By drawing the attention of governments to help street children.
【2】Street youths can be lent money to buy shoe shine boxes in _______.
A.The Dominican RepublicB.Zambia
C.IndiaD.Sudan
【3】The underlined word “assets” in the last paragraph probably can be replaced by _______.
A.clothingB.vehicleC.equipmentD.belongings
【4】From the last paragraph we know _______.
A.each child can only enjoy one kind of loan
B.not all loans should be linked to training programs
C.any child can apply for the business training and loan
D.the children have to pay back slightly more money than they borrow
【答案】
【1】C
【2】A
【3】C
【4】D
【解析】
本文是一篇说明文,讲述了国际流浪儿童组织对流浪儿童的援助计划以 及通过一些援助总结出的经验教训。
【1】细节理解题。考查考生对具体信息的判断能力。根据第二段“… Street Kids International (S.K.I.) …support the economic lives of street children and develop opportunities for street children to earn income.”可知国际流浪儿童组织为街头儿童创造赚钱的机会。故答案为C。
【2】细节理解题。考查考生对具体信息的判断能力。根据第三段“The Shoe Shine Collective was a program with the Y.W.C.A. in the Dominican Republic. The children in this project were lent money to buy shoe shine boxes.”,可知多米尼加共和国为流浪儿童提供借钱买擦鞋盒的机会。故答案为A。
【3】词义猜测题。考查考生根据上下文理解推测词义的能力。根据“assets such as bicycles, shoe shine kits and basic building materials for a market stall. interest on the loans. ”可知小额贷款首先用于购买固定资产,如自行车、擦鞋用具和市场摊位的基本建材,从自行车、擦鞋用具等可知这里assets意为“装备、设备”,答案为C。
【4】细节理解题。考查考生对具体信息的判断能力。根据第四段 “And all S.K.L. programs have charged interest on the loans. Generally the rates have been lower than bank rates.”,可知所有的S.K.L.项目都对贷款收取利息。一般来说,利率低于银行利率,孩子们要付一定的利息。故答案为D。