题目内容
【题目】A little old couple walked slowly into McDonald’s on one cold winter evening. It seemed that they didn’t come to the right place with the young families and young couples eating that night.
The little old man walked right up to the cash register,I placed his order with no hesitation and then paid for their meal. The couple took a table near the back wall and started taking food off the tray. There was one hamburger,one order of French fries and one drink. The little old man unwrapped the plain hamburger and carefully cut it in half. He placed one half in front of his wife. Then he carefully counted out the French fries,divided them in two piles and neatly placed one pile in front of his wife. He took a sip at the drink and then set the cup down between them.
As the man began to eat his few bites of hamburger,the crowd began to get restless. You could tell what they were thinking,“That poor old couple. All they can afford is one meal for the two of them.”
As the man began to eat his French fries,one young man stood and came over to the old couple’s table. He politely offered to buy another meal for the old couple to eat. The old man replied that they were just fine. They were used to sharing everything.
As the little old man finished eating and was wiping his face neatly with a napkin,the young man could stand it no longer. Again he came over to their table and offered to buy some food.
After being politely refused again,he finally asked a question of the little old lady,“Ma’am,why aren’t you eating?You said that you share everything. What is it that you are waiting for?
She answered,“The teeth.”
【1】Who were eating in McDonald except the old couple that night? (No more than 8 words)
【2】What did the old man order? (No more than 12words)
【3】Why did the young man offer to buy some food for the old couple? (No more than6 words)
【4】What can we learn from the old lady’s answer? (No more than 5 words)
【答案】
【1】Young families and young couples.
【2】one hamburger,one order of French fries and one drink
【3】Because he wanted to help them /Because he thought they were poor/
【4】The two old people shared the same teeth./She has no teeth.
【解析】
试题分析:本文是一篇记叙文,一对老夫妇到了年轻人聚集的麦当劳享用晚餐,可是他们却只点了一份。好心人以为他们贫穷吃不起两份,自掏腰包为他们买了一份却遭到了拒绝。这是为什么呢?
【1】Young families and young couples.。细节题文章第二句 It seemed that they didn’t come to the right place with the young families and young couples eating that night.看起来他们没有来对地方,那天晚上那里有着年轻的家庭和年轻的情侣在那里吃饭。不超过八个词即可。
【2】one hamburger,one order of French fries and one drink细节题。文章第二段第三句 There was one hamburger,one order of French fries and one drink. 有一个汉堡包,一份法式炸薯条和一份饮料。不超过12个词即可。
【3】Because he wanted to help them /Because he thought they were poor分析推断题。第三段第二句中You could tell what they were thinking,“That poor old couple. All they can afford is one meal for the two of them.”你可以分辨出他们想的是什么:真是一对可怜的老夫妻,他们两人只能付得起一份饭。可以推断后来男人过来是想要帮助他们。不超过6个词即可。
【4】The two old people shared the same teeth./She has no teeth.分析推断题。根据文章最后两段“Ma’am,why aren’t you eating?You said that you share everything. What is it that you are waiting for?She answered,“The teeth.”夫人,您为什么不吃呢,您说过你们分享一切,那您还在等着什么呢?她回答:牙齿。可以推断,这个老妇人没有牙齿。不超过5个词即可。
【题目】书面表达(满分30分)
假设你是某国际中学高二学生李华,校长Mr.White 打算请一位著名科学家到你校演讲,请你根据以下内容给他写一封信,建议邀请马丁.卡普拉斯(Martin Karplus)教授:
马丁.卡普拉斯简介 | 美国理论化学家1930年3月15日出生于奥地利,现在是哈佛大学(Harvard University) 的一名化学教授。 |
推荐理由 | 1 卡普拉斯方程(Karplus equation)就是以他的名字命名的 他和其他两位同事共同获得2013年诺贝尔化学奖 |
参考词汇: theoretical 理论的 colleague 同事
注意:
1 词数100左右
2 可以适当增加细节,以使行文连贯
3 信得开头结尾已经给出,且不计入总词汇
Dear Mr. White,
I heard that you are planning to
Yours sincerely,
Li Hua