题目内容

【题目】The Chinese word “Shanzhai” means a small mountain village, but now it becomes an accepted name for fakes (假货), after “Shanzhai Cell-phones” produced by small workshops in southern China became popular in the mainland market over the past two years.

Besides “Shanzhai” electronic products, there are “Shanzhai” movies, “Shanzhai” stars and even a “Shanzhai” Spring Festival Gala (联欢晚会), a copy of the 25-year-old traditional show presented by CCTV on Chinese Lunar New Year’s Eve.

“Shanzhai” has become a culture of its own, meaning anything that imitates something famous.

In Chongqing, “Shanzhai” version “Bird’s Nest” and “Water Cube” woven by farmers with bamboo attract wide attention from tourists. Both are copies of the famous Olympic buildings in Beijing.

A literature critic said that taking the “Shanzhai” Gala as an example, when the traditional CCTV program becomes less and less attractive to the audience, the“Shanzhai” version appears timely to attract people. “Although it is often connected with poor techniques and operation, ‘Shanzhai’ culture meets the psychological needs of common people and could be a comfort to their minds,” he said.

To the mainstream (主流的) culture, the rise of “Shanzhai” culture is a challenge and a motivation (动力). People believe different kinds of cultures developing together is a perfect situation and it is for the public to choose.

【1】The Chinese word “Shanzhai” may have started with ______.

A. Spring Festival Gala B. electronic products

C. fake cell-phones D. Olympic buildings

【2】According to the passage, “Shanzhai” culture refers to ______.

A. the action that a person imitates famous people

B. products with poor techniques and quality

C. those similar names to famous brands

D. anything that imitates something famous

【3】We can infer that the mainstream culture ______.

A. may develop faster because of the challenge of “Shanzhai” culture

B. is the challenge of “Shanzhai” culture

C. will be replaced by “Shanzhai” culture

D. is held back by “Shanzhai” culture

【答案】

【1】C

【2】D

【3】A

【解析】

试题:文章介绍了山寨一词的来源以及山寨文化对人们生活的影响。一些评论家表示,对主流文化来说,山寨文化既是一种挑战,又可以在一定程度上促进它的进一步发展。不同种类的文化一起发展是一种理想的状况。

【1】C 细节理解题。根据第一段中继中国南方一些小厂生产的山寨手机在大陆市场上流行之后,山寨一词成为了假货的代名词。故选C。

【2】D 推理判断题。从第三段的句子:" Shanzhai" has become a culture of its own,symbolizing anything that imitates something famous.表示山寨就是模仿名牌的东西。故选D。

【3】A 推理判断题。倒数第二段的大意是:对主流文化来说,山寨文化既是一种挑战,又是激发主流文化(向前)发展的动力。即山寨文化可以促进主流文化的发展。故选A。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Many people turn to doctors or self-help books, but they forget a great thing that could help them fight illness: their friends.

Researchers are only now starting to pay attention to the importance of friendship in health. A 10-year Australian study found that older people with a large circle of friends were 22 percent less likely to die during the study period than those with fewer friends. A large 2007 study showed an increase of nearly 60 percent in the danger for obesity among people whose friends gained weight. And last year, Harvard researchers reported that strong social ties(关系) could improve brain health as we age.

"In general, the role of friendship in our lives isnt well realized, " said Rebecca, a professor at the University of North Carolina. "Friendship has a bigger effect on our psychological (心理的) health than family relationships. "

While many friendship studies are about the close relationships of women, some research shows that it can do good to men too. In a six-year study of 736 middle-aged men, having friendships reduces the risk of heart disease. Only smoking was as important a danger factor (因素) as having little social support.

The exact reason why friendship has such a big effect isnt clear. While friends can send a sick person to the hospital or pick up medicine, the advantages go well beyond physical help. Friendship clearly has a big psychological effect."People with stronger friendships feel like there is someone they can turn to, " said Karen, a doctor. "The message of these studies is that friends make your life better. "

【1】The three studies in paragraph 2 show that _____.

A. old people need friends the most

B. friends can help us lose weight

C. social ties have something to do with health

D. having more friends makes us healthier

【2】What do Rebeccas words in paragraph3 mean?

A. Friendship is more important to women than to men.

B. What people need most is a friends care.

C. Friendship is more important than family relationship

D. The value of friendship hasnt been fully understood.

【3】The author mentioned smoking in the text to discuss ________.

A. the cause of heart attack

B. the danger of having no friends

C. smoking is bad for men

D. Friends influence on habits

【4】 Which of the following has the closest meaning to the underlined word "obesity "?

A. fatness B. unhappiness

C. excitement D. Health

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网