题目内容
【题目】The Chinese word “Shanzhai” means a small mountain village, but now it becomes an accepted name for fakes (假货), after “Shanzhai Cell-phones” produced by small workshops in southern China became popular in the mainland market over the past two years.
Besides “Shanzhai” electronic products, there are “Shanzhai” movies, “Shanzhai” stars and even a “Shanzhai” Spring Festival Gala (联欢晚会), a copy of the 25-year-old traditional show presented by CCTV on Chinese Lunar New Year’s Eve.
“Shanzhai” has become a culture of its own, meaning anything that imitates something famous.
In Chongqing, “Shanzhai” version “Bird’s Nest” and “Water Cube” woven by farmers with bamboo attract wide attention from tourists. Both are copies of the famous Olympic buildings in Beijing.
A literature critic said that taking the “Shanzhai” Gala as an example, when the traditional CCTV program becomes less and less attractive to the audience, the“Shanzhai” version appears timely to attract people. “Although it is often connected with poor techniques and operation, ‘Shanzhai’ culture meets the psychological needs of common people and could be a comfort to their minds,” he said.
To the mainstream (主流的) culture, the rise of “Shanzhai” culture is a challenge and a motivation (动力). People believe different kinds of cultures developing together is a perfect situation and it is for the public to choose.
【1】The Chinese word “Shanzhai” may have started with ______.
A. Spring Festival Gala B. electronic products
C. fake cell-phones D. Olympic buildings
【2】According to the passage, “Shanzhai” culture refers to ______.
A. the action that a person imitates famous people
B. products with poor techniques and quality
C. those similar names to famous brands
D. anything that imitates something famous
【3】We can infer that the mainstream culture ______.
A. may develop faster because of the challenge of “Shanzhai” culture
B. is the challenge of “Shanzhai” culture
C. will be replaced by “Shanzhai” culture
D. is held back by “Shanzhai” culture
【答案】
【1】C
【2】D
【3】A
【解析】
试题:文章介绍了“山寨”一词的来源以及“山寨文化”对人们生活的影响。一些评论家表示,对主流文化来说,“山寨文化”既是一种挑战,又可以在一定程度上促进它的进一步发展。不同种类的文化一起发展是一种理想的状况。
【1】C 细节理解题。根据第一段中“继中国南方一些小厂生产的‘山寨手机’在大陆市场上流行之后,‘山寨’一词成为了假货的代名词”。故选C。
【2】D 推理判断题。从第三段的句子:" Shanzhai" has become a culture of its own,symbolizing anything that imitates something famous.表示山寨就是模仿名牌的东西。故选D。
【3】A 推理判断题。倒数第二段的大意是:对主流文化来说,“山寨文化”既是一种挑战,又是激发主流文化(向前)发展的动力。即“山寨文化”可以促进主流文化的发展。故选A。