题目内容
【题目】 Addyson Moffitt is an 8-year-old from Kansas City, Missouri. Maurine Ghelagat is a 9-year-old from a village in Kenya called Bartabwa. It might not seem as if the girls have much in common, but when they met at a dinner two years ago. in Kansas City, they immediately hit it off.
![]()
“We had this one little red ball to play with,”Addyson told TIME for Kids. “We didn't have any electronics or phones, no iPads or TV. It was just us playing.” Addyson and Maurine still keep in touch now.
The dinner was hosted by the nonprofit group World Vision International, which builds wells, pipelines, and rain catchers in communities where people find it hard to get clean water.Addyson, was at the dinner because her family supports World Vision. Maurine was there because her village had been without clean water. World Vision fixed that by building a water station there.
“People helped Maurine so she could have clean water, and kids are dying because they don't have it, "Addyson says. "I want to help.”
Races are one way World Vision raises money to pay for its water projects. Runners run a race, often a 26-mile marathon or 13-mile half marathon. They ask people to support them by donating(捐赠) to World Vision.
Addyson decided to run the 2017 Kansas City Half Marathon for World Vision. At age 7, she was one of the youngest-ever runners in the race, and had to get special permission to take part.
Addyson spent four months training with her parents, waking up before 6 a.m. to run. Meanwhile, she started fundraising(募捐)by asking friends to make donations as birthday presents and clearing tables at a restaurant for tips.
By October 2017, when Addyson ran the race, she'd raised more than $20,000. She's the youngest person in World Vision history to raise more than $10,000. In 2018, she ran again and raised $36.000.
But Addyson's work is not finished. “My goal is for every kid to have clean water,” she says.
【1】What does the underlined part"hit it off"in Paragraph I probably mean?
A.Became friends.B.Hit on a good idea.
C.Helped each other.D.Reached an agreement.
【2】What can we learn about Addyson's family?
A.They are good at marathons.B.They run a restaurant in Kansas City.
C.They are generous and warm-hearted.D.They founded World Vision International.
【3】Why did Addyson run the Kansas City Half Marathon?
A.To meet up with Maurine.B.To compete with her parents.
C.To get a chance to have clean water.D.To raise money for kids like Maurine.
【4】What record has Addyson made in World Vision history?
A.The first kid to finish a half marathon.
B.The first runner to raise more than $20,000.
C.The youngest runner in a 26-mile marathon.
D.The youngest kid to raise more than $10, 000.
【答案】
【1】A
【2】C
【3】D
【4】D
【解析】
这是一篇记叙文。主要记叙了八岁的女孩Addyson通过参加马拉松比赛为世界宣明会水利项目筹集资金,向世界宣明会呼吁人们支持他们。
【1】词义猜测题。根据下文中“We had this one little red ball to play with,” Addyson told TIME for Kids. “We didn't have any electronics or phones, no iPads or TV. It was just us playing.” Addyson and Maurine still keep in touch now.(“我们有一个小红球玩,”Addyson告诉TIME for Kids。“我们没有任何电子产品或手机,没有ipad或电视。只是我们在玩。Addyson和Maurine现在仍然保持联系。)可知看似没有共同点的Addyson和Maurine,两年前在堪萨斯城的一次宴会上,他们一见面就一见如故,成为了朋友。故可推测划线短语意思为“成为朋友”。故选A。
【2】推理判断题。根据倒数第三段中Addyson spent four months training with her parents, waking up before 6 a.m. to run. Meanwhile, she started fundraising by asking friends to make donations as birthday presents and clearing tables at a restaurant for tips.(Addyson花了四个月的时间和她的父母一起训练,早上6点前起床跑步。与此同时,她开始募集资金,让朋友们捐款作为生日礼物,并在一家餐厅清理桌子收小费。)可知Addyson的父母和Addyson一起训练参加比赛可知Addyson一家非常热心,以及Addyson的父母愿意让Addyson筹集的资金用来帮助他人可知Addyson的父母非常慷慨大方。故选C。
【3】细节理解题。根据第五段Races are one way World Vision raises money to pay for its water projects. Runners run a race, often a 26-mile marathon or 13-mile half marathon. They ask people to support them by donating to World Vision.(比赛是世界宣明会为其水利项目筹集资金的一种方式。跑步者参加一场比赛,通常是26英里的马拉松或13英里的半程马拉松。他们向世界宣明会呼吁人们支持他们。)可知Addyson参加堪萨斯城半程马拉松赛,为像Maurine这样的孩子筹集资金。故选D。
【4】细节理解题。根据倒数第二段中She's the youngest person in World Vision history to raise more than $10,000.(她是世界宣明会历史上筹集到一万多美元的最年轻的人。)可知Addyson创造了世界宣明会历史上筹集了超过1万美元的最年轻的孩子。故选D。
词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致分为
① 定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用refer to,be called或that’s to say,such as等。
② 逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义,例如,similarly,the same as,but,however,while,on the other hand,since ,because等,所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。
③ 语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。
④ 语境猜词,猜测词义离不开上下文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整篇文章。
⑤ 指代猜词即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定意思最接近的选项。
如第一小题,根据下文中“We had this one little red ball to play with,” Addyson told TIME for Kids. “We didn't have any electronics or phones, no iPads or TV. It was just us playing.” Addyson and Maurine still keep in touch now.(“我们有一个小红球玩,”Addyson告诉TIME for Kids。“我们没有任何电子产品或手机,没有ipad或电视。只是我们在玩。Addyson和Maurine现在仍然保持联系。)可知看似没有共同点的Addyson和Maurine,两年前在堪萨斯城的一次宴会上,他们一见面就一见如故,成为了朋友。故可推测划线短语意思为“成为朋友”。故选A。