题目内容

【题目】阅读理解
D
When a leafy plant is under attack ,it doesn't sit quietly. Back in 1983, two scientists, Jack Schultz and Ian Baldwin,reported that young maple trees getting bitten by insects send out a particular smell that neighboring plants can get. These chemicals come from the injured parts of the plant and seem to be an alarm.What the plants pump through the air is a mixture of chemicals known as volatile organic compounds,VOCs for short.
Scientists have found that all kinds of plants give out VOCs when being attacked .It's a plant's way of crying out.But is anyone listening?Apparently.Because we can watch the neighbours react.
Some plants pump out smelly chemicals to keep insects away.But others do double duty .They pump out perfumes designed to attract different insects who are natural enemies to the attackers. Once they arrive, the tables are turned. The attacker who was lunching now becomes lunch.
In study after study,it appears that these chemical conversations help the neighbors .The damage is usually more serious on the first plant,but the neighbors ,relatively speaking ,stay safer because they heard the alarm and knew what to do.
Does this mean that plants talk to each other? Scientists don't know. Maybe the first plant just made a cry of pain or was sending a message to its own branches, and so, in effect, was talking to itself. Perhaps the neighbors just happened to “overhear” the cry. So information was exchanged, but it wasn't a true, intentional back and forth.
Charles Darwin, over 150 years ago, imagined a world far busier, noisier and more intimate(亲密的) than the world we can see and hear. Our senses are weak. There's a whole lot going on.
(1)What does a plant do when it is under attack?
A.It makes noises.
B.It gets help from other plants.
C.It stands quietly
D.It sends out certain chemicals.
(2)What does the author mean by “the tables are turned” in paragraph 3?
A.The attackers get attacked.
B.The insects gather under the table.
C.The plants get ready to fight back.
D.The perfumes attract natural enemies.
(3)Scientists find from their studies that plants can .
A.predict natural disasters
B.protect themselves against insects
C.talk to one another intentionally
D.help their neighbors when necessary
(4)what can we infer from the last paragraph?
A.The word is changing faster than ever.
B.People have stronger senses than before
C.The world is more complex than it seems
D.People in Darwin's time were imaginative.

【答案】
(1)D
(2)A
(3)B
(4)C
【解析】这是一篇科普读物,介绍两位科学家Jack Schultz 和Ian Baldwin研究发现多叶植物在收到攻击时会发出易挥发有机化合物(VOC)进行反击,来保护自己活着与周围的植物进行交流。
⑴细节理解。根据第一段young maple trees getting bitten by insects send out a particular smell that neighboring plants can get可知被昆虫啃咬的枫树会发出一种邻近的植物能得到的特殊的气味。
⑵词义理解。通过理解They pump out perfumes designed to attract different insects who are natural enemies to the attackers. Once they arrive, the tables are turned. The attacker who was lunching now becomes lunch可知植物会释放出能吸引在啃食该植物的害虫的天敌的香气,一旦它们到来,情况就反转了,啃食者就成为了别人的午餐。故选C。
⑶推理判断。根据第二段第一句Scientists have found that all kinds of plants give out VOCs when being attacked和第三段第一句Some plants pump out smelly chemicals to keep insects away可知植物通过在受到攻击时释放有味的化学物质来让昆虫远离它,所以植物能保护自己不受昆虫攻击。故选B。
⑷推理判断。A.世界变得比以往更快;B.人们比以前有更强的感官;C.世界比表面上看起来更复杂;D.在达尔文的时代的人们是想象力丰富的。根据最后一段可知150多年前的达尔文就说这个世界比我们能看到的听到的更加热闹、更亲密,我们的感官是感受不到的,其实有很多的事情一直在进行着。故选C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Billionaire Bill Gates has offered the many thousands of graduates some career and life advice. Over a series of 14 tweets in his Tweeter posted last Monday, the world’s richest man used the words “impact”, “happiness” and “progress”. He did not mention money. Instead, he told the graduates what jobs he would be looking for if he started out today.

“AI (artificial intelligence), energy and bio-sciences are promising fields where you can make a huge influence”, he wrote. Earlier this year, Gates---who famously dropped out of Harvard to found Microsoft---said that artificial intelligence had “ phenomenal” potential, and “anything connected with that would be an exciting lifetime career.” In the same speech at Columbia University, he said there is a huge growing demand in the energy field to develop reliable, cheap and clean energy.

As well as urging new graduates to surround themselves with people who challenge you, teach you, and push you to be your best self, Gates reminded them to think of others, especially the less fortunate.

He wrote that it had taken him decades to learn about the world’s worst unfairness and described this lack of early understanding as his one big regret. “You know more than I did when I was your age,” he wrote, “ You can start fighting unfairness, whether down the street or around the world sooner.”

He finished by asking graduates to consider the progress human has already made, saying that he believe the world is getting better. “ That matters because if you think the world is getting better, you want to spread the progress to more people and places.”

1Who has been given life advice by Gates recently?

A. High school students. B. New employers.

C. Unemployed persons. D. College graduates.

2What words mentioned in Gates’ tweets?

A. Impact, happiness, money.

B. Impact, happiness, progress.

C. Happiness, progress, money.

D. Progress, impact, money.

3What does the underlined word “that” in Para 3 refer to?

A. AI. B. Energy. C. Bio-sciences. D. Microsoft.

4What was Gates’ great regret about unfairness?

A. Not fighting with it.

B. Few people realized it.

C. Having too little early understanding of it.

D. Spending too little time learning about it.

【题目】“Depend on yourself” is what nature says to everyone.Parents can help you.Teachers can help you.Others can help you.But all these only help you to help yourself.

There have been many great men in history.But many of them were poor in childhood, and had no uncles,aunts or friends to help them.Schools were few and not very good.They could not depend on them for education.They saw how it was, and set to work with all their strength to know something.They worked their own way till they became wellknown.

One of the most famous teachers in England used to tell his pupils, “I can not make worthy men of you, but I can help you make men of yourselves.”

Some young men do not try their best to make themselves valuable to the human beings.They can never gain achievements unless they see their weakpoints and change their courses.They are nothing now, and will be nothing as long as they live, unless they accept the advice of their parents and teachers, and depend on their own honest efforts.

1Which of the following would be the best title for the passage?

A. How to Be Famous

B. What Nature Says to Everyone

C. Depend on Yourself

D. Men Must Help Each Other

2Many of the great men in history succeeded because

A. they were very poor in childhood

B. they wanted very much to become famous

C. they made great efforts to learn and work

D. they could not depend on schools for education

3According to the famous teacher in England, a teacher can

A. make his pupils worthy men

B. help his pupils find a way to fame

C. help his pupils make themselves useful men

D. make his pupils men of strength and courage

4From this article we can learn that the writer .

A. is a man of strong character

B. sings high praise for parents

C. thinks highly of those men struggling by their own efforts

D. feels it is the most important of all to accept the advice of others

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网