题目内容
【题目】“Depend on yourself” is what nature says to everyone.Parents can help you.Teachers can help you.Others can help you.But all these only help you to help yourself.
There have been many great men in history.But many of them were poor in childhood, and had no uncles,aunts or friends to help them.Schools were few and not very good.They could not depend on them for education.They saw how it was, and set to work with all their strength to know something.They worked their own way till they became wellknown.
One of the most famous teachers in England used to tell his pupils, “I can not make worthy men of you, but I can help you make men of yourselves.”
Some young men do not try their best to make themselves valuable to the human beings.They can never gain achievements unless they see their weakpoints and change their courses.They are nothing now, and will be nothing as long as they live, unless they accept the advice of their parents and teachers, and depend on their own honest efforts.
【1】Which of the following would be the best title for the passage?
A. How to Be Famous
B. What Nature Says to Everyone
C. Depend on Yourself
D. Men Must Help Each Other
【2】Many of the great men in history succeeded because .
A. they were very poor in childhood
B. they wanted very much to become famous
C. they made great efforts to learn and work
D. they could not depend on schools for education
【3】According to the famous teacher in England, a teacher can .
A. make his pupils worthy men
B. help his pupils find a way to fame
C. help his pupils make themselves useful men
D. make his pupils men of strength and courage
【4】From this article we can learn that the writer .
A. is a man of strong character
B. sings high praise for parents
C. thinks highly of those men struggling by their own efforts
D. feels it is the most important of all to accept the advice of others
【答案】Depend on yourself” is what nature says to everyoneC选项. Depend on Yourself
文章标题可以是单词,短语,也可以是句子,它的特点是:短小精悍,多为一短语;涵盖性强,一般要求能覆盖全文,其确定的范围要恰当,既不能太大,也不能太小;精确性强,不能随意改变语言表意的程度及色彩。找出主题句,抓住文章主线和关键词语。阅读这样的文章,就需要自己分析文章推导出文章的标题。
【2】C
细节理解题。根据第二段中的“.Schools were few and not very goodThey could not depend on them for education.They saw how it was, and set to work with all their strength to know something.”可知他们不能依靠学校的教育,分析选项可知答案C正确。
【3】C
细节理解题。根据第三段中的“I can not make worthy men of you, but I can help you make men of yourselves.” 我没法使你们出人头地,但我可以帮助你们做人(成才)”。可分析判断出C项(帮助他的学生成为有用的人)为正确答案。
【4】C
推理判断题。根据短文第二段描述,可知作者对这些依靠自身努力成功的人的评价很高。分析选项可知C项符合题意。
【解析】本文通过结合实例告诫我们一定要相信自己。
【1】C
【解题剖析】此题属于主旨大意中的(1)一一标题类。答案需要理解文章后归纳文章中心。
【答案定位】根据文中第一句““Depend on yourself” is what nature says to everyone”接着下文对此举例论语说明。
【推理关系】题干1. Which of the following would be the best title for the passage?.文章内容Depend on yourself” is what nature says to everyone概括总结标题依靠自己