题目内容
7.Wouldn't it be wonderful to travel to a foreign country without having to worry about the headache of communicating in a different language?In a recent Wall Street Journal article,technology policy expert Alec Ross argued that,within a decade or so,we'll be able to communicate with one another via small earpieces with built-in microphones.That's because technological progress is extremely rapid.It's only a matter of time.Indeed,some parents are so convinced that this technology is imminent that they're wondering if their kids should even learn a second language.
It's true that an increase in the quantity and accuracy of the data loaded into computers will make them cleverer at translating"No es bueno dormir mucho"as"It's not good to sleep too much."Replacing a word with its equivalent (同义词)in the target language is actually the"easy part"of a translator's job.But even this seems to be a discouraging task for computers.
It's so difficult for computers because translation doesn't-or shouldn't-involve simply translating words,sentences or paragraphs.Rather,it's about translating meaning.And in order to infer meaning from a specific expression,humans have to interpret a mass of information at the same time.
Think about all the related clues that go into understanding an expression:volume,gesture,situation,and even your culture.All are likely to convey as much meaning as the words you use.
Therefore,we should be very skeptical of a machine that is unable to interpret the world around us.If people from different cultures can offend each other without realizing it,how can we expect a machine to do better?Unless engineers actually find a way to breathe a soul into a computer,undoubtedly when it comes to conveying and interpreting meaning using a natural language,a machine will never fully take our place.
51.What does the underlined word"imminent"in Paragraph 2 probably mean?B
A.Ready.
B.Approaching.
C.Helpful.
D.Advanced.
52.Why is it hard for computers to replace a word with its equivalent?B
A.Their data is not adequate enough.
B.The real meaning of words can vary.
C.Their accuracy needs big improvement.
D.A soul hasn't been breathed in them.
53.What view does the author hold about translation?A
A.Proper translation can be tough for humans.
B.Slight distinctions matter little in translation.
C.Some machines will interpret our world properly.
D.Cultures deserve more attention than words used.
54.What is the best title for the text?D
A.An Expert's Precise Prediction
B.The Complexity of Translation
C.Who Will Be a Better Translator
D.Will Language Barrier Actually Fall
55.What is the author's attitude the modern technology?D
A.Unclear
B.Objective
C.Optimistic
D.Negative.
分析 本文是一篇科教类阅读,属于议论文,不用担心以不同的语言进行沟通的头痛,去外国旅行是不是很美妙?本文以此展开谈论,主要讲述了通过现代科学技术,语言障碍能不能变小甚至消失.
解答 51.B.词义猜测题.根据上下文内容可知,Indeed,some parents are so convinced that this technology is imminent that they're wondering if their kids should even learn a second language.句意为事实上,有些家长确信这种技术是迫在眉睫的,他们想知道他们的孩子是否应该学习第二种语言.故imminent意为迫在眉睫的.故选B.
52.B.细节理解题.根据It's so difficult for computers because translation doesn't-or shouldn't-involve simply translating words,sentences or paragraphs.Rather,it's about translating meaning.And in order to infer meaning from a specific expression,humans have to interpret a mass of information at the same time.可知,电脑用同义词取代一个词很难,因为单词的真正含义也各不相同.故选B.
53.A.推理判断题.根据If people from different cultures can offend each other without realizing it,how can we expect a machine to do better?可以推测出,准确的翻译对于人来说很难.故选A.
54.D.主旨大意题.阅读全文,根据文章内容,尤其是Wouldn't it be wonderful to travel to a foreign country without having to worry about the headache of communicating in a different language?可知,本文主要讲述了语言障碍会不会变小.故选D.
55.D.推理判断题.根据Unless engineers actually find a way to breathe a soul into a computer,undoubtedly when it comes to conveying and interpreting meaning using a natural language,a machine will never fully take our place.可知,除非工程师真正找到一种方法让计算机有灵魂,否则当使用自然语言传达和解释意义时,机器将永远不会完全占据我们的位置.故可知,作者对于科技的态度是消极的.故选D.
点评 本文考察学生的理解推断能力以及细心程度,只要抓住文章的关键词,采用寻读的方法查找细节,就能找到正确答案.
| A. | breaks into | B. | bursts out | C. | yells out | D. | falls into |
The only language that seems easy to learn is the mother tongue.We should(52)Bthat we all learned our own language well when we were (53)B.If we could learn English in the same way,it would not seem so difficult.(54)Dwhat a small child does.He listens to what people say.He tries what he hears.When he is using the language,talking in it,(55)Bin it all the time.Just imagine how much(56)Dthat gets!
So it is(57)Ato say that learning English is easy,because a good command of English (58)Aupon a lot of practice.And practice needs great effort and(59)Bmuch time.Good teachers,records,tapes,books,and dictionaries will (60)C.But they cannot do the student's work for him.
| 41.A.not | B.quite | C.only | D.very |
| 42.A.difficult | B.important | C.necessary | D.easy |
| 43.A.native | B.foreign | C.useful | D.mother |
| 44.A.learning | B.enjoying | C.trying | D.liking |
| 45.A.questions | B.problems | C.ideas | D.answers |
| 46.A.found | B.watched | C.noticed | D.known |
| 47.A.knowledge | B.time | C.money | D.English |
| 48.A.make | B.help | C.let | D.allow |
| 49.A.From | B.On | C.Since | D.After |
| 50.A.spelling | B.grammar | C.English | D.pronunciation |
| 51.A.happened | B.looked | C.seemed | D.felt |
| 52.A.know | B.remember | C.understand | D.think |
| 53.A.students | B.children | C.babies | D.grown-ups |
| 54.A.Imagine | B.Mind | C.Do | D.Think of |
| 55.A.using | B.thinking | C.trying | D.practicing |
| 56.A.time | B.money | C.language | D.practice |
| 57.A.hard | B.easy | C.funny | D.silly |
| 58.A.depends | B.tries | C.has | D.takes |
| 59.A.uses | B.takes | C.gets | D.costs |
| 60.A.do | B.work | C.help | D.master. |