题目内容
【题目】阅读短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
Stephen Hawking is perhaps the world's most famous living physicist. To the public, he's best known as an author of bestsellers such as The Universe in a Nutshell and A Brief History of Time, which have brought an appreciation of theoretical (理论上的) physics to millions. He is regarded as having one of the brightest minds on the planet. But outstanding astrophysicist (天体物理学家) Stephen Hawking has admitted that he did not learn to read until he was eight years old.
In a public lecture at the Royal Albert Hall, Professor Hawking also admitted that he was not active in studying while at Oxford University, where he studied physics, and that only the news that he might die young from motor neurone (运动神经元) disease made him focus on his work.
Professor Hawking said, “My sister Philippa could read by the age of 4 but then she was brighter than me.” He said that he was common at school and was never further than halfway up his class. “My classwork was very untidy, and my handwriting was very bad in the teachers' eyes,” he said. “But my classmates gave me the name Einstein, so probably they saw signs of something better.”
But he said that it was when doctors told him that he probably only had a few years to live at the age of 21 that he began to focus on his work, which resulted in some of his early achievements. He said, “When you are faced with the possibility of an early death, it makes you realize that life is worth living and there are lots of things you want to do.” Hawking serves as Lucasian Professor of Mathematics at the University of Cambridge, where he continues to contribute to both high-level physics and the popular understanding of our universe.
(1)When Stephen Hawking studied in Oxford University, he was ________ .
A.clever
B.lazy
C.bright
D.mean
(2)What made Stephen Hawking devote himself to his work?
A.Patience.
B.Knowledge.
C.Disease.
D.Laziness.
(3)From whom did Hawking get a fair judgment when he was at school?
A.His sister.
B.His classmates.
C.His teachers.
D.His parents.
(4)What can we learn from the last paragraph?
A.Hawking didn't realize his dreams in physics.
B.Hawking succeeded in overcoming the fear of an early death.
C.The purpose of the doctor was to encourage him to work hard.
D.The doctor warned Hawking that his life might be taken away by hard work.
【答案】
(1)B
(2)C
(3)B
(4)B
【解析】本文是一篇记叙文,向我们介绍了著名的天体物理学家斯蒂芬·霍金。
(1)考查推理判断。根据第二段中的“Professor Hawking also admitted that he was not active in studying while at Oxford University”可知,他在大学里学习并不积极主动,因此B项“懒惰的”和文中含义一致。
(2)考查细节理解。由第二段“ In a public lecture at the Royal Albert Hall, Professor Hawking also admitted that he was not active in studying while at Oxford University, where he studied physics, and that only the news that he might die young from motor neurone (运动神经元) disease made him focus on his work.”可知,是“运动神经元疾病”促使他有所作为。故选C项。
(3)考查细节理解。根据第三段中的“But my classmates gave me the name Einstein, so probably they saw signs of something better.”可知,尽管老师不看好他,同学们仍给他“爱因斯坦”的绰号,他们看到了霍金身上优秀的一面。故选B项。
(4)考查推理判断。根据最后一段可知,霍金有可能要面对英年早逝的不幸事实,但是他没有被这个不幸的消息吓到,而是努力战胜疾病,取得了很大的成就。故选B项。