题目内容

It is natural that young people are often uncomfortable when they are with their parents. They say that their parents don’t understand them. They often think that their parents are out of touch with modern ways, that they are too serious and too strict with their children, and that they seldom give their children a free hand.

It is true that parents often find it difficult to win their children’s trust and they tend to forget how they themselves felt when young. For example, young people like to act on the spot without much thinking. It is one of their ways to show that they have grown up and they can face any difficult situation. Older people worry more easily. Most of them plan things ahead, at least in the back of their minds, and do not like their plans to be upset by something unexpected. When you want your parents to let you do something, you will have better success if you ask before you really start doing it.

Young people often make their parents angry with their choice in clothes, in entertainment and in music. But they do not mean to cause any trouble: it is just that they feel cut off from the older people’s world, into which they have not yet been accepted. That’s why young people want to make a new culture of their own, and if their parents do not like their music or entertainment or clothes or their way of speech, this will make the young people extremely happy.

Sometimes you are so proud of yourself that you do not want your parents to say, “Yes” to what you do. All you want is to be felt alone and do what you like. It is natural enough, after being a child for so many years, when you were completely under your parents’ control. If you plan to control your life, you’d better win your parents over and try to get them to understand you. If your parents see that you have a high sense of responsibility, they will certainly give you the right to do what you want to do.

1.____are to blame for the quarrels between parents and their children according to this passage.

A. Parents

B. Young people

C. Both parents and their children

D. Neither parents nor their children

2.According to the passage, young people prefer to _______.

A. do things without thinking carefully ahead.

B. ask for advice before they really start to do anything.

C. think in the same way as their parents do.

D. be very strict with themselves

3.According to the passage, young people want to make a new culture of their own because____.

A. they don’t feel they belong to the world of the older people.

B. they do not want to get into trouble.

C. they feel they are as clever as old people.

D. they want to show they have grown up.

4.The underlined word “this” in the third paragraph stands for _______.

A. the young people’s choice

B. their being accepted by their parents

C. developing a new culture of their own

D. their parents’ dislike of their choice

5.If a young man intends to control his own life, it’s better for him to _______.

A. do everything according to his own wish.

B. be responsible for what he does

C. do everything beyond his parents’ control

D. do everything the way his parents do.

 

1.C

2.A

3.A

4.D

5.B

【解析】

试题分析:文章大意:文章讲述的是年轻人不喜欢和他们的父母在一起,认为父母们不理解他们,作者对此现象进行了分析,并对年轻人提出了一些中肯的建议。

1.推理判断题。根据文章大意及文章的第一二段可以判定父母与孩子之间的争吵,父母和孩子都有责任。故C正确。

2.2】细节理解题。根据文章第三段young people like to act right away without much thinking可知年轻人经常做事情之前不经过太多的思考。故A正确。

3.推理判断题。根据第五段 they do not mean to cause any trouble; it is just that they feel cut off (隔绝)from the older people’s world, into which they have not yet been accepted.信息可以判定。故A正确。

4.词义推测题。根据文章其前一句That’s why young people want to make a new culture of their own, and if their parents do not like their music or entertainment or clothes or their way of speech,可以推测出this指代他们父母不喜欢他们的选择。故D正确。

5.细节理解题。根据文章第一段最后一句If your parents see that you have a high sense of responsibility, they will certainly give you the right to do what you want to do.可以得出答案。故B正确。

考点:考查社会类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

Europe is now the biggest market for organic food in the world, having grown by 25 percent a year over the past 10 years. Denmark’s agriculture minister is herself an organic farmer. The UK market for organic food grew by 55 percent in 2000, while the food market as a whole grew by only one percent. Yet only seven percent of British shoppers account for nearly 60 percent of organic sales. However popular the idea of organic farming may be, it is still an interest for only a few people.

So what makes the idea of organic farming popular? Organic farming means farming with natural materials, rather than with man-made fertilizers or pesticides(杀虫剂). Organic farmers rely on many methods — such as crop rotation (农作物的轮作) and the use of resistant(有抵抗力的)varieties, because they are necessary for organic farmers to compensate for the shortage of man-made chemicals.

Organic farming is often supposed to be safer than traditional farming for the environment. Yet after a long research on organic farming worldwide for a number of years, science continues to be against this opinion. The House of Commons committee on agriculture stated that, even with complete research work, it would fail to find any scientific evidence to prove “that any of claims made for organic farming is always true”.

However, the talk about the benefits of organic farming is going on. This is partly because many people depend on their individual farm, the soil, the weather, and so on.

1.The first paragraph mainly tells us _________.

A. organic farming has been performed only in Europe over the past 10 years.

B. governments of European countries have cared less about organic farming.

C. organic farming isn’t so popular as expected.

D. European countries need organic food more than the other countries in the world.

2.The underlined words “compensate for” in the second paragraph probably mean “_________”.

A. argue for B. care for

C. make up for D. pay for

3. What can we know about organic farming?

A. It refers to farming with natural materials, instead of chemical fertilizers.

B. It refers to farming with chemical fertilizers rather than natural fertilizers.

C. It refers to farming with soil rather than any other thing.

D. It refers to growing crops with man-made fertilizers and pesticides.

4.According to the third paragraph, _________.

A. organic farming is safer than traditional farming for the environment.

B. the idea that organic farming is safer has not been proven by science.

C. organic farming is accepted by the UK’s House of Commons committee.

D. organic farming is preferred to traditional farming.

5.Which of the following is TRUE, according to the passage?

A. The UK’s agriculture minister is an organic farmer.

B. Organic farming is popular with young people.

C. Farmers try every means to improve the organic sales system.

D. Ninety-three percent of British shoppers don’t buy organic products.

 

Sometimes, the simplest ideas are the best. For example, to absorb heat from the sun to heat water,you need large, flat, black surfaces. One way to do that is to build those surfaces specially, on the roofs of buildings. But why go to all that trouble when cities are full of black surfaces already, in the form of asphalt (柏油) roads?

Ten years ago, this thought came into the mind of Arian de Bondt, a Dutch engineer. He finally persuaded his boss to follow it up. The result is that their building is now heated in winter and cooled in summer by a system that relies on the surface of the road outside.

The heat-collector is a system of connected water pipes. Most of them run from one side of the street to the other, just under the asphalt road. Some, however, dive deep into the groun.

When the street surface gets hot in summer, water pumped through the pipes picks up this heat and takes itunderground through one of the diving pipes. At a depth of 100 metres lies a natural aquifer(蓄水层) into which heat several heat exchangers (交换器) have been built. The hot water from the street runs through these exchangers, warming the ground-water, before returning to the surface through another pipe. The aquifer is thus used as a heat store.

In winter, the working system is changed slightly. Water is pumped through the heat exchangers to pick up the heat stored during summer. This water goes into the building and is used to warm the place up. After performing that task, it is pumped under the asphalt and its remaining heat keeps the road free of snow and ice.

1.Which of the following is true according to the first two paragraphs?

A. Arian de Bondt got his idea from his boss. B. Large, flat, black surfaces need to be built in cities.

C. The Dutch engineer's system has been widely used. D. Heat can also be collected from asphalt roads.

2. For what purpose are the diving pipes used?

A. To absorb heat from the sun.

B. To store heat for future use.

C. To turn solar energy into heat energy.

D. To carry heat down below the surface.

3.From the last paragraph we can learn that __

A. some pipes have to be re-arranged in winter

B. the system can do more than warming up the building

C. the exchangers will pick up heat from the street surface

D. less heat may be collected in winter than in summer

4.What is most likely to be discussed in the paragraph that follows?

A. What we shall do if the system goes wrong .

B. What shall we do if there are no asphalt roads

C. How the system cools the building in summer .

D. How the system collects heat in spring and autumn.

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网