题目内容
【题目】 Every two or three months, Thyago Ohana goes out on the busy streets of Vienna with a sign saying “Free Hugs”. The handsome 32-year-old Brazilian, who works in international trade at India’s Vienna embassy, chooses a popular site, like the historic shopping street, Kaemtner Strasse. There he opens his arms to anyone who wants a hearty embrace (拥抱).
He does it because back in 2012, when he was feeling very stressed and anxious during a visit to Paris, a stranger gave him a free hug. He’s never forgotten how it filled him with unexpected calm and joy.
For those who take up his offer, the hug makes them laugh and smile. But sometimes it does more, as when an elderly woman in a tour group stopped and watched him. The group moved on, but she remained and asked, “Can I have a hug?” “Of course you can!” said Thyago who wrapped his arms round her. When they broke their embrace, she kept holding onto his shoulders and looked into his eyes. “Thank you,” she said. “I can’t remember the last time I was hugged this way.”
It’s a memory that still makes Thyago emotional. “It was a really powerful moment of human connection. It’s why I keep doing it.”
Of our live senses, our sense of touch is the one that is most easily taken for granted. “A child can be born blind or deaf and they will grow up just fine,” says David J Linden, author of Touch. The Science of Hand, Heart and Mind. “Yet if a baby is lacking in loving social touch for the first two years of life, then all sorts of disasters unfold.” That’s one reason why when babies are born, they are now usually placed on their mother’s skin.
Linden says however you do it, “maximizing touch in your life is a good thing”— whether holding hands, petting a dog, going to the hairdresser, hugging our kids, our partners or even a stranger.
【1】Why did Thyago Ohana offer free hugs to strangers?
A.He longed for calm and joy.
B.He felt stressed and upset.
C.He wanted others to feel connected and cared.
D.He hoped to help others cure their diseases.
【2】What does the underlined sentence in Paragraph 5 suggest?
A.Our sense of touch isn’t so important.
B.Our sense of touch is undervalued.
C.Our sense of touch does no good to us.
D.Our sense of touch is thought highly of.
【3】What does David J Linden think of social touch?
A.The way of offering social touch counts.
B.Offering hugs is the best way to get social touch.
C.Blind kids will be cured as long as they get enough social touch.
D.Many problems can be tracked back to babyhood short of social touch.
【4】Where is this text most likely from?
A.A health magazine.B.A research paper.
C.A guide book.D.A biology textbook.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】D
【4】A
【解析】
本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述了拥抱可以对人产生良好的影响。
【1】
推理判断题。根据第四段It’s a memory that still makes Thyago emotional. “It was a really powerful moment of human connection. It’s why I keep doing it.”(这是一段仍然让Thyago激动的记忆。“那是人与人之间联系的一个非常有力的时刻。这就是我一直这么做的原因。”)可推知,Thyago Ohana为陌生人提供免费拥抱,因为他想让其他人也感到相互联系和关心。故选C。
【2】
词句猜测题。根据第五段中的划线句Of our live senses, our sense of touch is the one that is most easily taken for granted. (在我们的感官中,触觉是最容易被认为是理所当然的)及下文Yet if a baby is lacking in loving social touch for the first two years of life, then all sorts of disasters unfold. (然而,如果一个婴儿在出生后的头两年里缺乏爱的社交接触,那么各种各样的灾难就会出现)可推知,划线句想要说明“我们的触觉被低估了。”故选B。
【3】
推理判断题。根据第五段中David J Linden说的话Yet if a baby is lacking in loving social touch for the first two years of life, then all sorts of disasters unfold. (然而,如果一个婴儿在出生后的头两年里缺乏爱的社交接触,那么各种各样的灾难就会出现)可知,David J Linden认为很多问题可以追溯到婴儿时期缺乏社交接触。故选D。
【4】
推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了拥抱可以对人产生良好的影响。结合选项A. A health magazine.一本健康杂志;B. A research paper.一篇研究论文;C. A guide book.一本导游手册;D. A biology textbook.一本生物教科书。由此推知,这篇文章极可能来自于A health magazine.(一本健康杂志)。故选A。
依据逻辑推理猜测词义:运用逻辑推理猜测词义是使用最广考查最多也最易失分的猜词方式。要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文中相关的词汇并结合具体的语境,从形式和内容上把握语言之间的内在联系,理顺语言之间的逻辑关系,进而达到猜词的目的。在第2小题中,可以根据该划线词所在的上下文语境来推测其意义。根据第五段中的划线句Of our live senses, our sense of touch is the one that is most easily taken for granted. (在我们的感官中,触觉是最容易被认为是理所当然的)及下文Yet if a baby is lacking in loving social touch for the first two years of life, then all sorts of disasters unfold. (然而,如果一个婴儿在出生后的头两年里缺乏爱的社交接触,那么各种各样的灾难就会出现)可推知,划线句想要说明“我们的触觉被低估了。”故选B。
【题目】BUDGET FOR ENGLISH SCHOOL’S VISIT TO DALIAN
I. TEACHER COSTS
Details(eg. Mode of transport, hotel/hostel) | Cost per person | Total | |
Travel | Per person × 4 | UK flight to Dalian (via Beijing) 887 | 3548 |
Local Travel | 15 | 60 | |
Accommodation | 65 | 2260 | |
Sub-total 5868 (school will cover the cost of one teacher; so will ask for 4401) | |||
II. PROJECT COSTS
Description and cost per item | Total | |
Materials | Teaching materials 250 | 250 |
Communication | Telephone calls | 75 |
Cost of the staff | 180 (per person per day) ×4×8 days | 5760 (school will cover the cost of one teacher; so will ask for 4320) |
Sub-total: 685 | ||
GRAND TOTAL (I+II) | 11,953 |
【1】How many teachers will visit Dalian?
A.2.B.3.C.4.D.5.
【2】How much is the school budget for this visit?
A.5868.B.6085.C.11,628.D.11,953.
【3】How much will the school actually ask for this visit?
A.4401.B.4320.C.8721.D.11,628.