题目内容
【题目】 History can be found at every turn, and every corner, as you walk the streets of this architectural marvel of a city, and at Powis Place and Fraser Studios you are just a short 15-minute walk away from one of the oldest universities in the country. Links can be found to The University of Aberdeen as far back as 1495, with a beautiful medieval (中世纪的) campus to back up its claims.
It makes it the fifth oldest university in the whole of the UK, and as a result it has always been a well-regarded higher education establishment. It has been voted the Scottish University of 2019 and is ranked in the Top 30 Universities in the UK in 2019. It attracts people from all over the UK and abroad. With distance learning choices, it is an attractive proposition to many students. The Sir Duncan Rice Library has perfect views of the entire city and beaches, and the university has one of the largest medical campuses in the whole of Europe.
Aberdeen University Students' Association (AUSA) is home to over 150 societies and hundreds of activities relating to those societies. It ensures that whatever you are interested in you are well served when moving to the city as a student. It is a fantastic way to meet and make new friends with people from all over the world. Within the Union there is a cafe and a shop, with many food outlets providing daily refreshments (茶点) during breaks between lectures and study. There are also plenty of volunteering and training opportunities to take part in, whether you are looking for a hobby, to help others, to present your CV, or all of the above.
The University of Aberdeen certainly holds some reputations, home .to five previous Nobel Prize Winners, an internationally-focused university in teaching and research, and even its very own tartan created in 1992 to celebrate the university 's 500th anniversary.
【1】When was the University of Aberdeen first built?
A.2019.B.1992.
C.1495.D.500.
【2】What does the underlined words “proposition” most probably mean?
A.choiceB.preparation
C.buildingD.history
【3】What can we know about Aberdeen University?
A.Five scientists won the Nobel Prize in 2019.
B.It gained the Scottish University of 2019.
C.It has the largest medical campus in the world.
D.It is the 30th biggest university in Europe.
【4】What can we do in the Sir Duncan Rice Library?
A.Join AUSA for over 150 societies.B.Get volunteering opportunities.
C.Receive distance learning.D.Enjoy the whole city and beaches.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】D
【解析】
这是一篇说明文。文章介绍University of Aberdeen的成立、发展史以及学校的特色。
【1】细节理解题。根据第一段中Links can be found to The University of Aberdeen as far back as 1495, with a beautiful medieval (中世纪的) campus to back up its claims.“早在1495年就可以找到阿伯丁大学(University of Aberdeen)的链接,那里美丽的中世纪校园支持了它的说法。”由此可知,阿伯丁大学是1495年建成的。故选C。
【2】词义猜测题。根据第二段中的With distance learning choices“远程学习的选择”。再根据it is an attractive proposition to many students.“这对许多学生来说是一个有吸引力的建议。”由此推知,划线词的意思是“选择”。故选A。
【3】细节理解题。根据第二段中It has been voted the Scottish University of 2019 and is ranked in the Top 30 Universities in the UK in 2019.“它曾被评为2019年苏格兰大学,并在2019年进入英国前30所大学。”由此可知,Aberdeen University获得了2019年苏格兰大学的学位。故选B。
【4】细节理解题。根据第二段中The Sir Duncan Rice Library has perfect views of the entire city and beaches,“邓肯·莱斯爵士图书馆可以看到整个城市和海滩的完美景色,”由此可知,在the Sir Duncan Rice Library享受整个城市和海滩。故选D。
做词义猜测题时,利用上下文提供的情景和线索,进行合乎逻辑的综合分析进而推测词义,最常见的就是利用上下文语境、常识和语法关系推断词义。尤其是要抓住所需推断词汇前后的含义做出正确选择。本题第2小题,根据第二段中的With distance learning choices“远程学习的选择”。再根据it is an attractive proposition to many students.“这对许多学生来说是一个有吸引力的建议。”由此推知,划线词的意思是“选择”。故选A。