题目内容
【题目】Directions: Read the following passage. Summarize in no more than 60 words the main idea of the passage and how it is illustrated. Use your own words as far as possible.
The enduring power of print for learning in a digital world
Today's students see themselves as digital natives, the first generation to grow up surrounded by technology like smartphones, tablets and e-readers. We’ve seen students now equipped with school-issued iPads and access to e-textbooks. Given this trend, it might be assumed that students' familiarity and preference for technology translates into better learning outcomes. But more and more studies show that it’s not always the case. So, there are some lessons that can be conveyed to us about print’s place in an increasingly digital world.
We all read for many reasons. Sometimes we're looking for an answer to a very specific question. Other times, we want to browse a newspaper for today’s headlines. As we’re about to pick up an article or text in a printed or digital format, we should keep in mind why we're reading. There’s likely to be a difference in which medium works best for which purpose.
One of the most consistent findings of the studies is that, for some tasks, medium doesn't seem to matter. If all students are being asked to do is to understand and remember the big idea or gist of what they’re reading, there’s no benefit in selecting one medium over another. But when the reading assignment demands more engagement or deeper comprehension, students may be better off reading print. Teachers could make students aware that their ability to comprehend the assignment may be influenced by the medium they choose. This awareness could lessen the difference in students’ judgments of their performance compared with how they actually performed.
In another experiment, researchers were able to create meaningful records of college students based on the way they read and comprehended from printed and digital texts. Among those records, it was found that a select group of undergraduates who actually comprehended better when they moved from print to digital. But they actually read slower when the text was on the computer than when it was in a book. Using this select group as a model, students could possibly be taught or directed to fight the tendency to glide through online texts.
【答案】Students are given access to e-textbooks and people think that technology improves students’ learning. Unfortunately, it is not always true. So we should learn the following lessons. First, different reading purposes required different reading media. Second, teachers should help students realize that the reading medium may affect their understanding. Finally, students should be taught to read slower on the computer.
【解析】
这是一篇概要写作。
写作步骤
1)细读原文。首先要仔细阅读短文,掌握文章主旨。文章说明了学生们可以使用电子教科书,人们认为科技提高了学生的学习。不幸的是,这并不总是正确的。因此,我们应该吸取以下教训。首先,不同的阅读目的需要不同的阅读媒体。第二,教师应该帮助学生认识到阅读媒介可能会影响他们的理解。最后,应该教学生在电脑上读得慢一些。
2)弄清结构,归纳段意。概要写作是写全文概要,不是写某一部分的概要,或者就某些问题写出要点。因此一定要弄清文章结构,归纳文章各段大意。
3)列出原文要点。分析原文的内容和结构,将内容分项扼要表述并注意在结构上的顺序。在此基础上选出与文章主题密切相关的部分。
4)在写作时要特别注意下面几点:
(1)概要应包括原文中的主要事实,略去不必要的细节。
(2)安排好篇幅的比例,概要应同原文保持协调,即用较多的文字写重要内容,用较少的文字写次要内容。
(3)注意要点之间的衔接,要用适当的关联词语贯通全文,切忌只简单地写出一些互不相干的句子,但也不要每两句之间都加关联词语,以免显得生硬。
(4)不排斥用原文的某些词句,但不要照搬原文的句子,如果不能完全用自己的话语表达,至少对原文句子做一些同义词替换,如果结构上也能有一些转换会更好。
(5)计算词数,看是否符合规定的词数要求。