题目内容

【题目】我国不同地区,地域文化差异显著。回答下列问题。

【1】我国云南地区傣族竹楼采用高脚式建筑形式的主要原因是(

A气候干燥 B气候湿热

C洪水泛滥 D当地风俗

【2】最能体现地域文化特征的是城市中的(

A道路的密度和等级 B交通工具

C建筑布局、结构、风格 D饮食习惯

【答案】

【1】B

【2】C

【解析】

试题分析:

【1】傣族人民多居住在平坝地区,常年无雪,气候湿热,雨量充沛,年平均温度达21,没有四季的区分,竹楼采用高脚式建筑形式是很合适这种环境。选择B。

【2】道路的密度和等级和交通工具对于各城市来说没有特色,不能体现地域文化的影响,AB错。城市建筑的空间布局, 建筑布局、结构、风格,使城市具有地方特色,能够体现地域文化影响,C对。城市居民饮食习惯不是地域文化对城市的影响。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读理解。

Every man wants his son to be somewhat of a clone, not in features but in footsteps. As he grows you also age, and your ambitions become more unachievable. You begin to realize that your boy, in your footsteps, could probably accomplish what you hoped for. But footsteps can be muddied and they can go off in different directions.

My son Jody has hated school since day one in kindergarten. Science projects waited until the last moment. Book reports werent written until the final threat.

Ive been a newspaperman all my adult life. My daughter is a university graduate working toward her masters degree in English. But Jody? When he entered the tenth grade he became a “vo-tech” student(技校学生). Theyre called “motorheads” by the rest of the student body.

When a secretary in my office first called him “motorhead”, I was shocked. “Hey, he’s a good kid,” I wanted to say. “And smart, really.”

I learned later that motorheads are, indeed, different. They usually have dirty hands and wear dirty work clothes. And they don’t often make school honor rolls(光荣榜).

But being the parent of a motorhead is itself an experience in education. We who labor in clean shirts in offices don’t have the abilities that motorheads have. I began to learn this when I had my car crashed. The cost to repair it was estimated at $800. “Hey, I can fix it,” said Jody. I doubted it , but let him go ahead, for I had nothing to lose.

My son ,with other motorheads,fixed the car. They got parts(零件)from ajunkyard, non-toasting toaster have been fixed.Neighbours and co-workers trust their car repair to him.

Since that first repair job, a broken air-conditioner, a non-functioning washer and a non-toasting toaster have been fixed. Neighbors and co-workers trust their car repairs to him.

These kids are happiest when doing repairs. They joke and laugh and are living in their own relaxed world. And their minds are bright despite their dirty hands and clothes.

I have learned a lot from my motorhead: publishers need printers, engineers need mechanics, and architects need builders. Most important, I have learned that fathers don’t need clones in footsteps or anywhere else.

My son may never make the school honor roll. But he made mine.

【1】What used to be the authors hope for his son?

A. To avoid becoming his clone.

B. To resemble him in appearance.

C. To develop in a different direction.

D. To reach the authors unachieved goals.

【2】What can we learn about the authors children?

A. His daughter does better in school.

B. His daughter has got a masters degree.

C. His son tried hard to finish homework.

D. His son couldnt write his book reports.

【3】The author let his son repair the car because he believed that_______.

A. His son had the ability to fix it.

B. it would save him much time.

C. it wouldnt cause him any more loss

D. other motorheads would come to help.

【4】 In the authors eyes, motorheads are _______.

A. tidy and hardworking

B. cheerful and smart

C. lazy but bright

D. relaxed but rude

【5】What did the author realize in the end?

A. It is unwise to expect your child to follow your path.

B. It is important for one to make the honor roll.

C. Architects play a more important role than builders.

D. Motorheads have greater ability than office workers.

【语篇解读】这是一篇记叙文。作者一开始希望自己的儿子能效仿他,完成他没有实现的目标。但是他的儿子学习成绩不理想,只上了技校。一次作者的车坏了,儿子和同学帮助作者修好了车,让作者改变了自己的看法。

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网