题目内容
【题目】阅读理解
The law says women should have the chance of doing the same jobs as men and earn the same as them. The reality is very different. Women lose because, 25 years after the Equal Pay Act, many of them still get paid less than men. They lose because they do lower-paid jobs which men just won’t consider. And they lose because they are the ones who interrupt a career to have children. All this is reported in an independent study ordered by the Government’s women’s unit. The biggest problem isn’t equal pay in workplaces such as factories. It is the sort of work women do.
Make a list of low-paid-jobs, then consider who does them. Try nurses, secretaries, cleaners, clerks, teachers in primary schools, dinner ladies and child-care helpers. Not a lot of men among that group, are there? Yet some of those jobs are really important. Surely no one would deny that about nurses and teachers, for a start. So why do we reward the people who do them so poorly? There can be only one answer—because they are women. This is not going to be put right overnight. But the government, which employs a lot of them, and other bosses have to make a start.
It is disgraceful (可耻的) that we have gone into the 21st century still treating women like second-class citizens.
【1】 Women should have the chance of doing the same jobs and getting the same pay as men _________.
A. after 25 years
B.
C. as a result of those important jobs
D. because women are as strong as men
【2】We can learn from the text that what really matters in this problem is _________.
A. that women interrupt a career to have children
B. what sort of work women do
C. because they are women
D. what unfair pay women get in workplaces
【3】Which of the followings best describes the writer’s idea?
A. Women and men should get equal pay for equal work.
B. Women should strengthen themselves.
C. The government ought to protect women against getting paid less than men.
D. Some of the jobs that women do are of great importance.
【4】Which do you think would be the best title for this passage?
A. Work to give women a fair pay deal
B. The equal pay act
C. The sort of work women do
D. The biggest problem about women
【答案】
【1】B
【2】B
【3】A
【4】A
【解析】本文讲述了在《同酬法》出台25年之后,妇女依然挣得比男的少,文章分析了造成这个问题的原因。最后希望从政府开始能够实行同工同酬,并且说在21世纪仍然把妇女当成二等公民是不对的。
【1】B 细节理解题。根据文章第一段第一句The law says women should have the chance of doing the same jobs as men and earn the same as them. 可知,法律规定妇女应该有机会和男人从事相同的工作,得到的报酬也一样。
【2】B 细节理解题。根据文章第一段最后两句The biggest problem isn’t equal pay in workplaces such as factories. It is the sort of work women do. 可知,这个问题的原因是妇女从事的工作的种类大部分是低薪的岗位。
【3】A 作者意图题。通读文章可知,作者主要是想表达妇女和男性从事相同的工作报酬也应该相同。
【4】A 主旨大意题。通读文章可知,文章是想表达应该给妇女一个公平的报酬,故选A项。