题目内容
【题目】Passage4(2017届重庆市第八中学高三适应性考试)
We’ve all heard about the power of our attitude, and it’s our attitude that determines how much we succeed in life.
All the things that you have been through, all the people you have met and interacted with can have an impact on your attitude. If you think that all these factors have molded you into a person with a poor attitude towards life, there is no need to worry. 1 .
Identify and understand what you want to change.
The first step towards change is clearly understanding what needs to be changed. 2 .When it comes to changing your attitude, you need to do an honest and in-depth self-evaluation so you could point out exactly which of your traits need to be improved or totally changed.
3 .
Find someone who has the kind of attitude that you want to have, and let his or her life give you inspiration and encouragement to move beyond your temporary failures in your journey towards becoming a better person.
Choose the right company.
As they say, "Bad company corrupts good character." You don’t expect yourself to be able to change if you go on surrounding yourself with people who possess all the negative traits that you want to change. Consider befriending new people, especially those who are optimistic and have a healthy attitude towards life. 4 .
Believe that you are able to change.
5 .If you don’t believe in yourself or believe that you or your life can change, it just won’t happen—you willeither never start, or give up quickly that you won’t have even given yourself the opportunity to succeed.
A. Look for a role model.
B. There is always an opportunity for change.
C. Setting clear goals is the key to success in any endeavor.
D. Think about how your attitude change will affect your life.
E. The greatest obstacle is our inability to trust in what we can do.
F. Your effort to change will be easier with these people as friends.
G. Fix your mind on the things that would come as a result of your attitude change.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【4】F
【5】E
【解析】
【语篇解读】本文是一篇说明文,主要说明积极的生活态度对人们产生的积极影响,以及建议人们去结交一些生活态度积极的人,并且相信自己,尽最大的努力去积极地生活。
【1】根据空格上文:你经历过的所有事情、见过和交流过的所有人都会影响你的态度。如果你认为所有这些因素造就你的生活态度不好,无需担心。再根据下文小标题中的关键词change改变,可知此空要表达的意思是"总是有改变的机会",与前面的"无需担心"所呼应,故选B。
【2】根据上句:改变的第一步是清楚了解自己所需改变之处。再根据下文:改变你的态度,需要你做一个诚实而又深入的自我评价,你能指出具体哪些特质需要做出改进或需要做出彻底改变。由此可知,设定明确目标是努力成功的关键。故选C。
【3】此空是小标题,根据小标题的特点,结合另三个小标题,可以确定此空应该是一个祈使句。再根据本段内容:找个拥有你想要的生活态度的模范,让他或她的生活给你灵感和鼓励,超越你的暂时失败而变成一个更优秀的人。故A项Look for a role model(给自己找个榜样。)符合本段内容,故选A。
【4】根据上文:如果你的周围还是围绕着一些消极的朋友,他们身上的缺点正是你想改变的,那你就别指望自己能够做出改变;考虑结交新朋友,特别是那些乐观又对生活有健康态度的人。可知与这类人交朋友你会发现你更容易努力做出改变。故选F。
【5】根据下文:如果你不相信自己,或者不相信你的生活会改变,那就不会发生——你要么没打算开始,或者很快放弃,这样的话,你甚至都没有给自己成功的机会。此空作为首句,可知要表达的意思是:通常情况下,我们和我们的目标之间最大的障碍关键在于我们自己。故选E。