题目内容
【题目】阅读理解
阅读短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
Zambia is a country in southern Africa. More than half of the population is very poor, and companies pay people very little money for their work. One woman named Sylvia Banda had a dream to become a successful businesswoman and build her own brand (品牌). So, after finishing high school, Banda went to college to learn how to start a food company. She studied hard and spent her free time coming up with ways to make money, including making food and selling it to friends.
In 1987, when Banda was 24 years old, she decided to start her own restaurant. She borrowed a room and used food, and pans from her own kitchen. The first day, her restaurant did not have any chairs or tables, but she was able to sell all of the food that she had made. After counting the money, she was surprised that she had made more in one day than most people make in one month.
From that small restaurant, Banda built a large company called the Sylva Group. It now has hundreds of people working for it and is worth over a million dollars. Besides restaurants, the company has now built hotels and a college in Zambia, and it also sells many kinds of packaged (包装) foods. After reaching her goal (目标) of starting her own business and becoming rich, Banda decided to work to improve the lives of other Zambians.
She does this in a number of ways. For one, her restaurants use vegetables and other products (产品) made in Zambia, and by doing so, Banda can support the farmers. Her college also teaches farmers ways to make their farms better, which helps them make more money. The college also helps young Zambians get skills to start their own businesses. Through hard work, Banda has been able to improve both her life and her country.
【1】Why did Sylvia Banda go to college?
A. To learn how to teach at a high school.
B. To realize her dream of becoming a businesswoman.
C. Because her parents wanted her to study hard.
D. Because she wanted to spend time with her friends.
【2】In 1987, Banda ________.
A. worked at a small restaurant to learn how to cook
B. lent rooms to her friends to make extra money
C. borrowed money from a bank to start her own company
D. used things from her own kitchen to start her first restaurant
【3】What can be learnt about The Sylva Group?
A. It is the name of a small restaurant in Zambia.
B. It has become a valuable company that has many workers.
C. It builds hotels and restaurants outside of Zambia.
D. It pays for its workers to go to college.
【4】How does Banda help Zambian farmers?
A. She helps them get jobs that pay more money than farming.
B. She sells their vegetables at her stores for a high price.
C. She buys and uses their products in her restaurants.
D. She gives them money to make their farms better.
【答案】
【1】B
【2】D
【3】B
【4】C
【解析】
本文讲述了立志做一名成功女商人的赞比亚女性Sylvia Banda。她通过自己的努力,拥有了自己的饭店、旅馆和大学,并通过自己的方式帮助其他仍处于穷困中的赞比亚人。
【1】B 细节理解题。根据第一段第三、四句可知,她上大学是为了学习如何开一家食品厂,以实现她当一名成功的女商人的理想,故选B。
【2】D 细节理解题。根据第二段第一、二句可知,她用自己厨房的工具开了第一家饭店。
【3】B 细节理解题。根据第三段第二句可知,Sylva Group有数百名员工,市值超过一百万美元。故B项正确。
【4】C 细节理解题。根据最后一段第二句可知,她的餐厅选用产自赞比亚当地的蔬菜和其他产品,这样可以帮助本国农民。故C项正确。