题目内容

【题目】D

China’s admiration of outstanding scholars has turned the well-preserved childhood home of Tu Youyou, the Chinese pharmacologist(药理学家) who won the Nobel Prize in Physiology(生理学)or Medicine, into a popular tourist destination.

Since it was announced on Monday that 85-year-old Tu had become the first Chinese citizen to win this international prize, her former home in the old town of Ningbo, Zhejiang Province, has attracted visitors, especially parents and their children even though it is not open to the public.

The house, where Tu lived until she went to university in Beijing, covers an area of 2 200 square meters and is priced at 150 million yuan($23.6 million). It is part of a complex of 37 traditional buildings, including several city-and-district-level cultural relic preservation sites, that have been transformed into a high-end art and commercial zone.

There are continually parents taking their children, from infants in strollers to college students, to take photos in front of Tu’s former home. Security guards have been ordered to go on patrol around the clock, said Mr. Zhao, a salesperson from Ningbo Real Estate Inc Co.

Shanghai resident Xu Lingfei, who was on a trip to Ningbo, took her 9-year-old son to walk around the complex on Wednesday. Chinese people believe in exams and awards and have a strong preference for high performers. Taking children to visit the former dwelling places of celebrities(名人) is a way to inspire them to study harder, Xu said.

Something similar happened after Mo Yan won the Nobel Prize for Literature in 2012.Tourists started visiting Mo’s former home in rural Gaomi, Shandong Province, in an endless stream starting the day after he won the prize. Some even pulled the radishes planted in front of the house and carried away some bricks.

【1】Tu Youyou’s former house is now popular mainly because__________.

A. Tu won the Nobel Prize

B.it has some cultural relics

C.it covers a large area

D.it is a great art and commercial zone

【2】Why did Xu Lingfei take her son to visit Tu’s former home?

A. She admired Tu very much. B. She planned to buy the house.

C. She intended to take photos there. D. She wanted her son to be inspired.

【3】Where is Mo Yan’s former home located?

A. Shanghai. B. Gaomi. C. Ningbo. D. Beijing.

【4】What is the main idea of the text?

A. Tu Youyou’s former home is for sale.

B. More Chinese have won the Nobel Prize.

C. The Nobel Prize winner’s home becomes an instant attraction.

D. Children benefit from visiting the Nobel Prize winner’s home.

【答案】

【1】A

【2】D

【3】B

【4】C

【解析】

【文章大意】诺贝尔奖获得者的故居备受人们追捧,成为新的旅游景点。

【1】细节理解题。根据第二段的内容可知,屠呦呦获得了诺贝尔奖,她的故居因此声名大噪,成为一个新兴的旅游景点。

【2】细节理解题。根据倒数第二段中的"Taking children to visit the former dwelling places of celebrities(名人) is a way to inspire them to study harder"可知,Xu Lingfei带儿子参观屠呦呦故居是为了激励自己的儿子。

【3】 细节理解题。根据最后一段中的"Tourists started visiting Mo’s former home in rural Gaomi, Shandong Province"可知莫言的故乡在山东省高密市。

【4】 主旨大意题。文章第一段开篇点题,并和最后一段首尾呼应,由此可推知,本文主要讲的是诺贝尔奖获得者的故居备受人们追捧,成为新的旅游景点。

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网