题目内容

【题目】A wealthy man asked an old scholar to tell his son away from his bad habits. The scholar took the young man for a walk through a garden. Stopping suddenly, he told the boy to pull out a tiny plant growing there.

The young man made it easily. The old man then asked him to pull out a little bigger plant. The young man pulled hard and the plant came out with its roots. “Now pull out that one,” said the old man, pointing to a little tree. The boy had to use all his strength to pull it out.

“Now take this one out,” said the old man, pointing at a big orange tree. The young man held the trunk (树干) and tried to pull it out. But it would not move. “It's impossible”, said the boy, panting (喘息) with the effort.

“So it is with bad habits,” said the old man. “When they are young, it is easy to pull them out. But when they go deeply, they cannot be uprooted.”

The conversation with the old man changed the boy’s life.

1The scholar asked the young man to take a walk with him in the__________.

A. forest B. park C. garden D. school

2The scholar asked the young man to pull out plants for __________ times.

A. four B. two C. three D. five

3According to the passage, the scholar must be __________.

A. a stupid man B. a lazy man C. a wise man D. a funny man

4This passage mainly talks about___________.

A. we need exercise more to pull trees out

B. how to get away from bad habits

C. talking with a scholar is very important

D. the earlier getting away from bad habits, the better

【答案】

1C

2A

3C

4D

【解析】短文大意:一个富人请求一位智者去除儿子的坏习惯。智者把这个孩子带到了公园,要求这个年轻人先后四次拔出植物,由易到难,去类比坏习惯也是如此,当它们还不明显的时候,去除它们很容易,但是当它们深深扎根的时候,就难以去除了。智者的这堂特殊的课改掉了孩子的坏习惯,改变了男孩的一生

1C

细节理解题。根据短文第一段中的句子“The scholar took the young man for a walk through a garden.”可知,智者让青年人在花园里与他一起散步,故答案为C。

2A

细节理解题。根据短文中出现的句子to pull out a tiny plant,to pull out a little bigger plant. Now pull out that one, said the old man, pointing to a little tree. “Now take this one out,” said the old man, pointing at a big orange tree.可知,智者要求这个年轻人先后四次拔出植物。故答案为A。

3C

推理判断题。智者要求这个年轻人先后四次拔出植物,由易到难,去类比坏习惯也是如此,当它们还不明显的时候,去除它们很容易,但是当它们深深扎根的时候,就难以去除了。智者的这堂特殊的课改掉了孩子的坏习惯,改变了男孩的一生,足以说明智者的聪明之处,故答案选C。

4D

主旨大意题。根据短文倒数第二段智者的话:“So it is with bad habits,” said the old man. “When they are young, it is easy to pull them out. But when they go deeply, they cannot be uprooted.”可知,坏习惯要及早的去除,越早远离坏习惯,越好故答案为D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Vivienne Harr wants to make the world a better place for all kids. She sells lemonade(柠檬饮 )to help children around the world.

At the age of 8, Vivienne saw a photo of two young boys carrying large, heavy rocks on their backs. These children were the same age as Vivienne, but they did not have the same freedom and opportunities(机会).

In some parts of the world, children are made to work hard long days. They earn(赚钱)little or no pay. They do not go to school. Vivienne wants to make a difference in this. “I want all kids to be able to play and happy,” Vivienne, now 10, says.

To help raise money for children like the two boys in the photo, Vivienne set up a lemonade stand(摊位)near her home in Marin County, California. She decided to work every day for a year, rain or shine. “Sometimes, it was hard for me, when the weather was bad or I wasn’t feeling well,”

Vivienne says, “but I knew that other kids were having a harder time than I was at that very moment.”

Vivienne wanted to raise $100,000 in 365 days. On day 175, she passed her goal(目标). But that didn’t stop Vivienne from working. With her family, she started Make a Stand, Inc. The company now bottles Vivienne’s lemonade and sells it in 130 stores around the country. A high percentage of sales go to help Vivienne’s dream of making the world a better place for all children.

1According to the passage, ____________in some poor parts of the world .

A. children have no money to buy lemonade

B. children can also make a lot of money

C. many children don’t like school at all

D. some children live a terrible life

2By selling lemonade, Vivienne wants to______________ .

A. travel around the world in the future

B. help poor children have a better life

C. give money to the two young boys

D. own a large lemonade company

3Which of the following statements is TRUE?

A. Vivienne was older than the two poor boys in the photo.

B. Vivienne stopped selling lemonade if the weather was bad.

C. Vivienne made much money by selling lemonade bottles.

D. Vivienne built a company just by herself.

4We can infer from the passage that Vivienne is a ____________person.

A. strict B. friendly C. shy D. funny

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网