题目内容
【题目】A wealthy man asked an old scholar to tell his son away from his bad habits. The scholar took the young man for a walk through a garden. Stopping suddenly, he told the boy to pull out a tiny plant growing there.
The young man made it easily. The old man then asked him to pull out a little bigger plant. The young man pulled hard and the plant came out with its roots. “Now pull out that one,” said the old man, pointing to a little tree. The boy had to use all his strength to pull it out.
“Now take this one out,” said the old man, pointing at a big orange tree. The young man held the trunk (树干) and tried to pull it out. But it would not move. “It's impossible”, said the boy, panting (喘息) with the effort.
“So it is with bad habits,” said the old man. “When they are young, it is easy to pull them out. But when they go deeply, they cannot be uprooted.”
The conversation with the old man changed the boy’s life.
【1】The scholar asked the young man to take a walk with him in the__________.
A. forest B. park C. garden D. school
【2】The scholar asked the young man to pull out plants for __________ times.
A. four B. two C. three D. five
【3】According to the passage, the scholar must be __________.
A. a stupid man B. a lazy man C. a wise man D. a funny man
【4】This passage mainly talks about___________.
A. we need exercise more to pull trees out
B. how to get away from bad habits
C. talking with a scholar is very important
D. the earlier getting away from bad habits, the better
【答案】
【1】C
【2】A
【3】C
【4】D
【解析】短文大意:一个富人请求一位智者去除儿子的坏习惯。智者把这个孩子带到了公园,要求这个年轻人先后四次拔出植物,由易到难,去类比坏习惯也是如此,当它们还不明显的时候,去除它们很容易,但是当它们深深扎根的时候,就难以去除了。智者的这堂特殊的课改掉了孩子的坏习惯,改变了男孩的一生。
【1】C
细节理解题。根据短文第一段中的句子“The scholar took the young man for a walk through a garden.”可知,智者让青年人在花园里与他一起散步,故答案为C。
【2】A
细节理解题。根据短文中出现的句子to pull out a tiny plant,to pull out a little bigger plant. Now pull out that one, said the old man, pointing to a little tree. “Now take this one out,” said the old man, pointing at a big orange tree.可知,智者要求这个年轻人先后四次拔出植物。故答案为A。
【3】C
推理判断题。智者要求这个年轻人先后四次拔出植物,由易到难,去类比坏习惯也是如此,当它们还不明显的时候,去除它们很容易,但是当它们深深扎根的时候,就难以去除了。智者的这堂特殊的课改掉了孩子的坏习惯,改变了男孩的一生,足以说明智者的聪明之处,故答案选C。
【4】D
主旨大意题。根据短文倒数第二段智者的话:“So it is with bad habits,” said the old man. “When they are young, it is easy to pull them out. But when they go deeply, they cannot be uprooted.”可知,坏习惯要及早的去除,越早远离坏习惯,越好。故答案为D。