题目内容
【题目】 Why do we like drinking water from plastic bottles? Some people think it is healthy and clean. Others drink bottled water because it's easy — you can carry it around with you. In hot countries, like Greece, we often buy bottles of cold water in the summer.
However, making lots of plastic is not a good idea for many reasons. First of all, we need a lot of oil for plastic products. We usually use oil as a source(资源) of energy. If we reduced the number of bottles we made, we wouldn't need so much oil. Plastic bottles also pollute the environment. If we recycled all our plastic bottles, we wouldn't need so much space for rubbish dumps. But in Greece, we don't recycle much of the plastic we use. In 2006, Greeks recycled only about 10% of plastic waste. The rest became rubbish on land and in rivers and seas.
So next time you want to throw away a plastic bottle in the litter bin, stop and think. If you recycled it, you would help the environment. But what can you do when there isn't a recycling bin near you? Well, there are lots of useful ways that you can use your bottles again. For example, an empty bottle makes a great piggy bank for your pocket money, and if you cut a bottle in half, you will have a plant pot. Go green! You can make a difference.
【1】What is NOT mentioned about bottled water in this passage?
A.It's healthy.B.It's clean.C.It's easy.D.It's expensive.
【2】Plastic products are made from ______.
A.energyB.oilC.rubbishD.plants
【3】______of plastic waste became rubbish in Greece in 2006.
A.90%B.50%C.80%D.10%
【4】Which is the best way to deal with used plastic bottles?
A.To drop them into the river.B.To make a piggy bank.
C.To make a plant pot.D.To recycle them.
【5】The underlined part in this passage tells us "______".
A.To make a different life, you'd better go outside.B.To look different, you'd better wear green clothes.
C.To protect the environment, you can do something.D.To go green, you should use plastic products.
【答案】
【1】D
【2】B
【3】A
【4】D
【5】C
【解析】
文章大意:本文从瓶装水开始引入,谈到塑料的制作需要石油,消耗了大量的能源,再到塑料瓶的处理,如果处理不好,会污染环境,最后倡议为绿色环保行动起来。
【1】细节理解题。根据第1段中“Some people think it is healthy and clean. Others drink bottled water because it's easy …”可知瓶装水是健康的、干净的、容易携带的。文中未提到瓶装水是贵的。故选D。
【2】细节理解题。根据第2段中“First of all, we need a lot of oil for plastic products.”可知塑料产品由石油制成。故选B。
【3】细节理解题。根据第2段中“In 2006, Greeks recycled only about 10% of plastic waste.”可知2006年希腊人只回收了百分之十的塑料废品,百分之九十的塑料废品成为了垃圾。故选A。
【4】推理判断题。由常识可知把它们丢进河里是在污染环境,排除A;根据第3段中“Well, there are lots of useful ways that you can use your bottles again. For example, an empty bottle makes a great piggy bank for your pocket money, and if you cut a bottle in half, you will have a plant pot.”可知制作储蓄罐和植物盆都是在回收利用废瓶,两者都属于回收再利用。故选D。
【5】推理判断题。画线句“Go green! You can make a difference.”意为“向绿色环保处出发,你能发挥作用”,与C项中的句意“保护环境,你能做一些事情”意思一致。故选C。
这篇文章主要讲塑料污染问题及其应对的方法,属于社会热点问题。题目涉及细节理解题和推理判断题。细节理解题做题时要根据题干关键词来定位到文中相关内容,从而得出答案。如第1小题根据选项中对瓶装水的评价可定位到第1段中的第2三句,可直接排除ABC项得出正确答案。推理判断题需要在文中已有信息的基础上推出最终答案。如第5小题根据画线句的含义来寻找意思相近的句子或根据语境来推出答案均可。