题目内容
【题目】
Eric | I'm going to be a pilot one day.It's exciting to fly in the sky.But I know a good pilot needs to have a healthy body and be good at science.So I'll try to do everything possible for my dream.I even want to be an astronaut to fly in space! |
Tina | I'll make a lot of money and travel around the world.It sounds impossible now.But I'm sure it will come true in the future.Maybe I'll need a good job to get more money.So I'll study harder for my dream from now on. |
John | Every day I enjoy the delicious food made by my mother.I think it's great to be a cook.Healthy food is necessary for our life.And I expect all my friends and my family can live healthily.So I'm going to a cooking school in the future. |
Mary | I'll make a smart robot for myself.Maybe it'll help me with many things!In school,it'll help me do homework and answer the teachers' questions.At home,it'll do housework for me and wake me up in the morning.What will I do?Of course,I'll do what I like best! |
【1】How will Tina make her dream come true?
A. By becoming a pilot first. B. By studying harder to get a good job.
C. By going to a cooking school. D. By doing what she likes best.
【2】Who is interested in cooking?
A. Eric. B. Tina. C. John. D. Mary.
【3】What does Mary want to do in the future?
A. To be a pilot. B. To travel around the world.
C. To become an astronaut. D. To make a smart robot.
【4】What can NOT the smart robot do?
A. Help do homework. B. Answer the teachers' questions.
C. Help do housework. D. Understand people's words.
【5】What can we know from the above information?
A. Eric wants to be good at science. B. Mary can't travel around the world.
C. John's father can make delicious food. D. Tina doesn't like to do her homework.
【答案】
【1】 B
【2】 C
【3】 D
【4】 D
【5】 A
【解析】
本文介绍了艾瑞克、蒂娜、约翰和玛丽四人的梦想及今后的努力方向。艾瑞克想要当飞行员。 蒂娜想通过努力学习来找到一份好工作。约翰对烹饪感兴趣,所以我要去一所烹饪学校。玛丽会为自己做一个智能机器人。
【1】细节理解题。由句子So I'll study harder for my dream from now on. 所以从现在起我会为我的梦想更加努力地学习。可知,蒂娜通过努力学习来找到一份好工作。故选B。
【2】细节理解题。由句子I think it's great to be a cook.和句子So I'm going to a cooking school in the future. 我觉得当厨师很好。所以我要去一所烹饪学校。可知,约翰对烹饪感兴趣。故选C。
【3】细节理解题。根据句子I'll make a smart robot for myself. 可知,玛丽会为自己做一个智能机器人。故选D。
【4】细节理解题。由句子In school,it'll help me do homework and answer the teachers' questions. At home,it'll do housework for me and wake me up in the morning. 在学校,它会帮助我做家庭作业,回答老师的问题。在家里,它会帮我做家务,并在早上叫醒我。因此可以看出聪明的机器人不能听懂人的话。故选D。
【5】推理判断题。由句子But I know a good pilot needs to have a healthy body and be good at science. 但是我知道一个好的飞行员需要有一个健康的身体和擅长科学。因此A正确;我们从对Mary的介绍中看不出Mary能不能周游世界,只是说她有时间做她最喜欢做的事情。因此B也不对;由句子Every day I enjoy the delicious food made by my mother.可知,约翰的妈妈会做美味的食物。因此C不对;根据So I'll study harder for my dream from now on. 所以从现在起我会为我的梦想更加努力地学习。可知,蒂娜喜欢做家庭作业。故D也不对。故选A。
用细节定位法来做细节理解题。
细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。
事实和细节题的命题特点是:把某词语、某个句子或某具体事实用不同于原文的另一方式或句型表达,即同义改写。解答这类题的窍门是:A)注意掌握英语的多种表达法;B)正确分析词语在句中的作用;C)熟练运用英语的句型转换;D)读懂题干所提出的问题,并准确地找到文中涉及该问题的句子。
做细节题具体方法与步骤如下:
略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。
按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如for example,first,second…等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。
③ 将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。