题目内容
【题目】阅读理解。
C
I never saw my father home from work late or ill, nor did I ever see my father take a “night out with the boys.” He had no hobbies but just take care of his family.
For 22 years, since I left home for college, my father called me every Sunday at 9:00am. He was interested in my life--how my family was doing. The calls even came when he and my mother in Australia, England or Florida.
Nine years ago when I bought my first house, my father, 67 years old, spent eight hours for three days, painting my house. He would not allow me to pay someone to have it done. All he asked was a glass of iced tea, and that I hold a paintbrush for him and talk to him. But I was too busy, and I could not take the time to hold the paintbrush, or talk to my father.
Five years ago, my 71-year-old father spent five hours putting together a swing set(秋千) for my daughter. Again, all he asked was that I get him a glass of iced tea, and talk to him. But again, I had laundry(要洗的衣服) to do, and the house to clean. The morning on Sunday, January 16, 1996, my father telephoned me as usual, this time he had seemed to have forgotten something we had discussed the week before .I had to get to church, and I cut the conversation short.
The call came at 4:40 a.m. That day my father was sent to hospital in Florida. I got on a plane immediately, and I vowed (发誓)that when I arrived, I would make up for the lost time, and have a nice long talk with him and really get to know him. I arrived in Florida at 1:00 a.m. but my father had passed away at 9:12 p.m. This time it was he who did not have time to talk, or time to wait for me.
In the years since his death I have learnt much about my father and even more about myself. As a father, he never asked me for anything but my time. Now he has all my attention, every single day.
(1)We know from the reading that the father__________________.
A.liked to paint houses
B.had no friends around him
C.was not healthy in his youth
D.thought of his family as his all
(2)When her father painted her first house, the daughter____________.
A.could only afford a glass of iced tea
B.was too busy to talk to her father
C.could do nothing but hold a paintbrush
D.spent eight hours a day working with his father
(3)In the reading the underlined phrase “get to know him”most probably means _____________.
A.get him to know her
B.know more about him
C.get him to know himself
D.make him well-known
(4)Which is the best title of the reading?
A.Painting Houses
B.Daughter's Family
C.Father and I
D.Father's phone calls
【答案】
(1)D
(2)B
(3)B
(4)C
【解析】本文作者给我们讲述了她的父亲,他是一个很顾家的人,眼里只有他的家人。作者在短文中讲述了淑华中的几件事情。从这些事情中我们可以看到,作者因为太忙,跟父亲没有太多的交流,当作者想要弥补时,父亲却离开了她。
(1)D细节理解题。题意:当父亲给她粉刷第一间房屋时,女儿怎样?A. liked to paint houses喜欢粉刷房屋;B. had no friends around him身边没有朋友;C. was not healthy in his youth年轻时不健康;D. thought of his family as his all把家看成了他的一切。根据短文第一段中可知,作者父亲从来没有下班回家晚过,也从来没有生过病,他是一个很顾家的人,眼里只有他的家人。由此可知选D。
(2)B 细节理解题。题意:当父亲给她粉刷第一间房屋时,女儿怎样?A. could only afford a glass of iced tea只买得起一杯冰茶;B. was too busy to talk to her father 太忙了而不能和父亲说话; C. could do nothing but hold a paintbrush 除了拿着刷子什么也做不了;D. spent eight hours a day working with his father 花了八小时和父亲一起劳动。根据短文第三段中But I was too busy, for I had a law practice to run, and I could not take the time to hold the paintbrush, or talk to my father.可知,作者买了新房刷漆的时候,她很忙,没有时间帮她的父亲刷房子,也没有时间和父亲聊天。故选B。
(3)B 词义猜测题。题意:短文中有下划线的短语“get to know him”最有可能的意思是什么?A. get him to know her使他认识她;B. know more about him 更多地了解他;C. get him to know himself让他了解自己;D. make him well-known 使他出名。根据划线短语所在的句子以及上下文的意思可知I vowed(发誓)that when I arrived, I would make up for the lost time, and have a nice long talk with him ad really get to know him.,当作者的父亲被送到医院的时候,作者赶紧坐飞机回家,她发誓这一次要把过去失去的时间补回来,好好的跟父亲聊一聊,更多的去了解父亲。因此这里的get to know 并不是认识父亲的意思,而是过去作者都没有时间和父亲聊天,对父亲她了解的很少。因此选B。
(4)C 主旨大意题。题意:短文最好的标题是什么?A. Painting Houses粉刷房屋;B. Daughter's Family女儿的家;C. Father and I父亲和我;D. Father's phone calls父亲的电话。本文作者通过讲述了生活中的几件事情,讲述的是她和她的父亲。故选C。
【题目】从方框中选择最佳选项完成对话, 有两项多余。
A. What do you do next? |
Lily: What are you doing now?
Linda:
Lily: Why are you decorating your room now?
Linda: Next week is Christmas Day
Lily: Oh
Linda: Hmm. . . , can you pass me the red lights?
Lily: Yes
Linda: Next, I want to paint the wall.
Lily:
Linda: Oh, white.