题目内容

【题目】John is fifteen now. He is a middle school student. He lives in a small village (村庄) and it's about three kilometers from his school. On weekdays John has to get up early in the morning and after a quick breakfast he goes to school. His father wants to borrow some money to buy a bike for him. However, John knows his mother is always ill and his father often spends money on medicine. He doesn't agree with his father and keeps walking to school. Now he's very strong and never late for class. His teachers often praise him.

Last week there was a sports meeting in his school. John ran faster than any other boy and won() the boys' 800 meters, 1,500 meters and 3,000 meters. The whole school knew him. He told his grandma the good news when he got home.

“I broke two school records(记录) today, Granny,” said the boy.

But the old woman wasn't happy. She thought for a while and said, “I'm sorry to hear that. We have no money to pay for(赔偿) them, you know!”

1From the first paragraph we know .

A. John's father is very strict B. John's family is poor

C. John doesn't have breakfast on weekdays D. John's mother is healthy

2The underlined word “praise” means in Chinese.

A. 批评 B. 表扬 C. 羡慕 D. 嫉妒

3John at the sports meeting.

A. ran fastest B. got two gold medals

C. was known by some students D. broke three school records

4John's granny wasn't happy because she thought .

A. John did bad in his schoolwork

B. John only broke two records

C. John had to pay for the records he had broken

D. John should tell her earlier

5From the passage we know John is .

A. fourteen B. good at schoolwork

C. from a small town D. a good boy

【答案】

1B

2B

3A

4C

5D

【解析】

本文主要介绍一个叫约翰中学生。他住在一个离他的学校比较远的小村庄。每天上学必须早起。他父亲想借点钱给他买一辆自行车。但约翰知道他母亲总是生病,家里没钱,不同意他父亲的意见,继续步行上学。现在他很强壮,上课从不迟到。他的老师经常表扬他。上周开运动会约翰跑得最快,夺得三个冠军,打破两个学校记录。他回家后把这个好消息告诉了他奶奶。老太太不高兴。她想了一会儿说,“听到这个我很难过。你知道,我们没有钱赔偿他们!”

1题意:从第一段我们知道__________。考查细节理解题。A. John's father is very strict约翰的父亲很严厉;B. John's family is poor约翰的家很穷;C. John doesn't have breakfast on weekdays约翰工作日不吃早餐;D. John's mother is healthy约翰的母亲很健康。根据第一段第45His father wants to borrow some money to buy a bike for him. However, John knows his mother is always ill and his father often spends money on medicine.(他父亲想借点钱给他买一辆自行车。然而,约翰知道他母亲总是生病,他父亲经常花钱买药。)可知约翰家很穷;故选B。

2题意:下画线单词“praise”中文意思是_____________。考查细节理解题。A. 批评;B. 表扬;C. 羡慕;D. 嫉妒。根据上文His father wants to borrow some money to buy a bike for him. However, John knows his mother is always ill and his father often spends money on medicine. He doesn't agree with his father and keeps walking to school. Now he's very strong and never late for class.(他父亲想借点钱给他买一辆自行车。然而,约翰知道他母亲总是生病,他父亲经常花钱买药。他不同意他父亲的意见,继续步行上学。现在他很强壮,上课从不迟到。)可知此句His teachers often praise him.句意是“他的老师经常表扬他。”可知“praise”意思是“表扬”;选B。

3题意:约翰在运动会上________。考查细节理解题。A. ran fastest跑得最快;B. got two gold medals得了两枚金牌;C. was known by some students被一些学生认识;D. broke three school records打破了三项学校记录。根据第二段第二句John ran faster than any other boy and won() the boys' 800 meters, 1,500 meters and 3,000 meters.(约翰跑得比其他任何男孩都快,赢得了男孩800米、1500米和3000米的冠军。)可知约翰跑得最快,赢得了三枚金牌;故选A。

4题意:约翰的奶奶不高兴,因为她认为____________。考查细节理解题。A. John did bad in his schoolwork约翰在学业上做得不好;B. John only broke two records.约翰只破了两个记录;C. John had to pay for the records he had broken约翰必须为他打破的记录付钱;D. John should tell her earlier约翰应该早点告诉她。根据最后两段“I broke two school records(记录) today, Granny,” said the boy.But the old woman wasn't happy. She thought for a while and said, “I'm sorry to hear that. We have no money to pay for(赔偿) them, you know!”(“奶奶,我今天打破了两个学校记录,”男孩说。但是老太太不高兴。她想了一会儿说,听到这个我很难过。你知道,我们没有钱赔偿他们!“)可知约翰奶奶不高兴的原因她认为约翰必须为他打破的记录付钱;故选C。

5题意:从这篇文章我们知道约翰是_________。考查主旨理解题。A. fourteen:14;B. good at schoolwork:善于学习;C. from a small town:来自小城镇;D. a good boy一个好男孩通读全文可和约翰体贴父母,不让父亲给自己买自行车。上课从不迟到他的老师经常表扬他。在他的学校开运动会,他赢得三个冠军,打破两项学校记录。可知约翰是个好孩子。选D。

阅读理解是最能体现学生的英语能力的题型,分值较高。如何通过掌握解题方法来提升自己解答阅读理解题的速度和准确率是学生最关心的问题。初中阅读理解一般考查学生的细节理解能力、主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意和短文内容选出正确的答案。(1)考查细节理解能力,此类型题较简单,学生准确理解题意后,直接到文中找出答案。(2)考查猜词能力。做这种题型时,学生要根据上下文意思准确猜出词义。3)考查推理判断能力,此类题型较难,学生要准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。本文主要考查学生的细节理解能力。准确理解题意后,到文中找出相关的叙述,做出正确的判断。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Sally Ride was born in California in 1951. She was the first American woman to travel into space. She loved to play tennis and wanted to be a tennis player when she was young. But after three months' professional(专业的) training she changed her mind. She went to Stanford University and started to study science. She studied stars and planets. She did researches at the university and got her PhD in astrophysics(天体物理学博士学位) after several years’ hard work.

In 1977 she took a test to become an astronaut. And then she was picked up from over 8000 people. In order to realise her dream of going into space she had to get different kinds of special and difficult training. She learned how to fly a plane how to jump out of a plane as well as how to operate(操作)special machines

Sally and four other astronauts flew a spaceship called Challenger on Jun. 18 1983. She became the first American woman to travel into space. Later she taught at the University of California. Then she wrote seven books on space for children encouraging children to study science. Unfortunately she died in 2012.

【1】What did Sally Ride want to do at first?

A. She wanted to study stars.

B. She wanted to study science.

C. She wanted to play tennis.

D. She wanted to do researches.

【2】When did Sally Ride go into space?

A. In 1951. B. In 1977. C. In 1983. D. In 2012.

【3】Which is NOT true about Sally Ride?

A. She learned how span>to fly a plane.

B. She learned how to produce machines

C. She learned how to jump out of a plane.

D. She learned how to use special machines.

【4】Sally Ride taught at the University of California _______.

A. before she got her PhD in astrophysics

B. before she went to Standford University

C. after she wrote books on space

D.after she travelled into space

【5】Which is the best title (题目) of the passage?

A. The first American woman writer

B The first American woman astronaut

C. The first American woman teacher

D. The first American woman scientist

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网