题目内容
A
“Can I see my baby?” asked the happy new mother. When the baby was in her arms,she couldn’t believe her eyes. The baby was born without ears.
Time proved that the baby's hearing was perfect though he had no ears. He got on well with his classmates. But one day,he said to his mother with tears in his eyes ,“A big boy called me a freak. ”
The boy's father asked the family doctor ,“Could nothing be done?”
“I believe I could graft on a pair of outer ears if they could be gotten ,” the doctor said. They tried to find a person who would be helpful to the boy.
One day,his father said to the son ,“You’re going to the hospital,son. Mother and I have found someone who will donate the ears you need. But we must keep it a secret who the person is.
The operation was a great success,and a new person appeared. His cleverness and hard work made him a very successful person. He married and lived a happy life.
He would ask his father, “Who gave me the ears? I could do enough for him or her. ”
“I can't tell you”,said the father. “The agreement says that you are'not allowed to know. .. not yet. ”
It was kept a secret for years,but the day did come. He stood with his father over his mother's body.Slowly,the father raised the thick,brown hair. To his surprise,the son found his mother had no outer ears.
“Mother said she was glad she never had her hair cut ,” his father said in a low voice. “And nobody ever thought Mother less beautiful,did they?”
() 1. The mother was surprised at the first sight of her baby because the baby .
A. had no outer ears B. was born without hair
C. was in her arms D. could not hear her
() 2. The underlined part means .
A. a new baby was born in the hospital
B. a stranger came into the hospital
C. a new doctor took care of the baby
D. the boy came to live a new life
() 3. Why did the boy's mother never have her hair cut?
A. Because she liked her thick,brown hair.
B. Because her work didn't allow her to do that.
C. Because her hair was good for her health.
D. Because she wanted to keep the fact a secret.
() 4. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The boy couldn’t hear without ears at first.
B. The boy didn't know the truth until his mother died.
C. The boy's parents often encouraged him to work hard
D. The boy's classmates were always making fun of him.
() 5. Which is the best title for the passage?
A. A Clever Boy. B. Kind Parents.
C. Great Love. D. An Ear Operation.
A 阅读提示:男孩因为生来没有耳朵而被人嘲笑,后来终于有人愿意把自己的耳朵移植给他,自此他过上了正常人的生活。直到母亲死后,他才知道这个秘密:是母亲把耳朵给了自己,为了不让儿子 知道,母亲从那以后再也没理过发。
1. A 细节理解题。根据第一段“…,she couldn’t believe her eyes.
The baby was bom without ears”可知,母亲第一次看到自己的孩 子,发现儿子没有耳朵。
2. D 细节理解题。根据“The operation was a great success."以 及下文可知,男孩成功地进行了耳朵移植,过上了一种新的生活。
3. D细节理解题。母亲把耳朵移植给了儿子,为了不让儿子知道真相,就一直没有理发,好让头发能遮住。
4. B细节理解题。根据最后两段可知,直到母亲去世,父亲才告诉儿子真相。
5. C主旨大意题。本文中,母亲将自己的耳朵移植给了儿子,说明了母爱的无私和伟大。
B
Nie Haisheng was born in September, 1964. He is from Hubei. After graduating from high school, he joined the PLA Air Force, and became a fighter pilot. In 1998, he was chosen for the astronaut program. He carried out (^ifr) the Shenzhou 6 manned spacecraft missionC?-^) with Fei Junlong in 2005. In April, 2013, he became a crew member of the Shenzhou 10 manned spacecraft mission. He is the commander(指令长)of this mission* | |
Zhang Xiaoguang was born in Jinzhou, Liaoning. He was born in May, 1966, and he joined the army in June, 1985. In January,1998,Zhang was trained as one of China’s first batch(—批)of astronauts. Before he was trained as an astronaut, Zhang was a senior pilot He carried out the Shenzhou 10 manned spacecraft mission with Nie Haisheng and Wang Yaping. | |
Born in 1980 in Yantai, Shandong, Wang Yaping joined the PLA in 1997. In 2010, she became a member of the second batch of Chinese astronauts and was chosen to the crew of the Shenzhou 10 manned spacecraft mission in April, 2013. She is China’s first astronaut to give lectures to middle and elementary school students in space. |
() 1. Where is Nie Haisheng from?
A. Shandong. B. Liaoning. C. Beijing. D. Hubei.
() 2. Who is the commander of the Shenzhou 10 manned spacecraft mission?
A. Yang Liwei. B. Nie Haisheng.
C. Wang Yaping. D. Zhang Xiaoguang.
() 3. How long has Zhang Xiaoguang been an astronaut?
A. For 16 years. B. For 20 years.
C. For 26 years. D. For 30 years.
() 4. Who is the first Chinese astronaut that gave students lectures in space?
A. Nie Haisheng. B. Zhang Xiaoguang.
C. Wang Yaping. D. Yang Liwei.
() 5. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Wang Yaping is the youngest of the three astronauts.
B. In January,1998,Zhang Xiaoguang was trained as one of China's second batch of astronauts.
C. Wang Yaping joined the PLA in 1997 and became an astronaut in April,2013.
D. Wang Yaping is China's first woman astronaut in history.