题目内容
【题目】China is a great country with the largest population in the world. In order to solve the population problem, our government carried out one-child policy (政策)before. When it is carried out for some time, many people not only see its advantages but also disadvantages.
From 2016, two-child policy is put into effect. In my opinion, two-child policy is good. First of all, two-child policy is the gift for some only child. For some families, maybe the parents are only child and they also can have only child. Besides the loneliness of their child, when their child grows up and they grow older, their child marry an only child girl, the burden(负担)on their child and his wife is too heavy. Their child and his wife have to take care of two couples. Usually, a young couple looking after an old couple is a little difficult. But if their parents have two children, they can share the burden of taking care of their parents. It would be much better. Secondly, two-child policy can guarantee (保证) the number of Chinese population.
All in all, one-child policy has been out of date. And two-child policy is needed and necessary. It can solve the problems of nowadays and the future.
【1】The underlined phrase“carried out” in Paragraph 1 means “______ ”in Chinese.
A. 携带 B. 取消 C. 禁止 D. 实行
【2】Our government carried out one-child policy before in order to_______ .
A. solve the population problem B. take care of two old couples
C. share the burden of taking care of their parents D. argue that two-child policy should be put into effect
【3】According to the passage, which of the following is NOT true?
A. One-child policy has its advantages and disadvantages.
B. It’s easy for a young couple to look after an old couple.
C. China is a great country with the largest population in the world.
D. For some families, maybe the parents are only child and they also can have only child before 2016.
【4】What’s the main idea of this passage?
A. Two-child policy is needed and necessary.
B. Our government carried out one-child policy.
C. Two-child policy is the gift for some only child.
D. Two-child policy can guarantee the number of Chinese population.
【答案】
【1】 D
【2】 A
【3】 B
【4】 A
【解析】
本文主要讲述了世界上人口最多的国家——中国,为了解决人口问题实施了独生子女政策,当它进行一段时间后,许多人不仅看到它的优点而且还有缺点。文中经过一番论述说明后,阐述了独生子女政策已经过时,现下需要双子女政策以解决当前和未来的问题。
【1】词义猜测题。题干句意:第一项所加下划线(“carried out”)的中文意思是______。结合答案和原文信息,In order to solve the population problem, our government carried out one-child policy before. When it is carried out for some time, many people not only see its advantages but also disadvantages.为了解决人口问题,我国政府实行了独生子女政策。当它被实施一段时间后,许多人不仅看到了它的优点,也看到了它的缺点。由此可知D项符合题意,故正确答案为D .
【2】细节理解题。题干句意:我们的政府以前实行独生子女政策是为了______。
其中A. solve the population problem 解决人口问题;B. take care of two old couples照顾好两对老夫妇;C. share the burden of taking care of their parents分担照顾父母的责任;D. argue that two-child policy should be put into effect辩论二胎政策应该实施。结合答案和原文信息,依据第一段In order to solve the population problem, our government carried out one-child policy before.为了解决人口问题,我国政府实行了独生子女政策。可知A项符合题意,故正确答案为A .
【3】细节判断题。题干句意:根据这篇文章,下列哪项是不正确的?其中A. One-child policy has its advantages and disadvantages.独生子女政策有其优点和缺点;B. It’s easy for a young couple to look after an old couple.年轻的夫妇照顾年老的夫妇很容易;C. China is a great country with the largest population in the world.中国是世界上人口最多的伟大国家;D. For some families, maybe the parents are only child and they also can have only child before 2016.对于一些家庭来说,可能父母是独生子女,他们也可以在2016年之前生育。结合答案和原文信息,依据第二段Usually, a young couple looking after an old couple is a little difficult. 通常,一对年轻夫妇照顾一对老夫妇有点困难。可知B项It’s easy...的说法错误,故答案为B .
【4】主旨大意题。题干句意:这篇文章的主旨是什么?其中A. Two-child policy is needed and necessary.二胎政策是必要的。B. Our government carried out one-child policy.我们的政府实行了独生子女政策。C. Two-child policy is the gift for some only child.二胎政策是一些独生子女的礼物。D. Two-child policy can guarantee the number of Chinese population.二胎政策可以保证中国人口的数量。结合答案和原文信息,总结归纳整篇文章属于议论文,作者主要讲了二胎政策的好处,并提出中心论点:二胎政策是必要的。可知A项最符合题意,故正确答案为A .
本文是一篇议论文,作者第一段提出为解决人口问题,中国实行了独生子女政策,一段时间后有利有弊。第二段讲述了2016年起,二胎政策产生了影响,并带来了两方面好处。第三段作者进行了总结,表示独生子女时代已经过去,二胎政策是需要和有必要的,它能够解决现在和未来的问题。解答议论文的问题,关键要把握作者的中心论点。
【题目】一个快乐的人总能发现生活的美妙和乐趣。但是怎样才能让自己成为一个真正快乐的人呢?你和几位好朋友有不同的看法。请根据下面表格中的内容,以“What makes one happy?”为题写一篇报道,给你校的校报投稿。
Who | What makes one happy | Why |
Matt | 学业上取得进步 和很多人交朋友 | 变得更努力 泄气时给你鼓励,带来快乐 |
Dave | 发展兴趣爱好 参加学校活动 | 提高自己 充实生活 |
You | …… | …… |
要求:1. 短文必须包括以上表格的提示内容,要求语句通顺、意思连贯;
2. 文章中有关“你”的部分内容,须用2-3句话展开合理想象,做适当发挥;
3.90词左右,短文的开头已经给出,不计入总词数。
What makes one happy?
A happy person can always find the beauty and pleasure of life. But how can you make yourself become a truly happy person? A few friends and I have different opinions.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【题目】阅读下面短文,根据短文内容完成表格中所缺信息,每空一词。
Starting a book club is easy—all you need is to love reading. Here’s how to get yours off to a flying start.
When you set up your book club, the first thing is to get members for your club. They could be friends, family, or those you know through different kinds of activities, but they should all love to read. A small group of seven to ten people is usually an ideal size for a book club. Too many make discussions difficult.
Once you have a group, agree on how often you want to meet—usually clubs meet monthly. Pick a date and stick with it. That way, members can easily plan for it. Send out emails a week before the meeting to give people a written reminder. Set meeting time length. An hour is a good start. Two hours usually does the trick.
Then, you need a good place. Libraries, parks and restaurants—all make good meeting places. For many clubs, homes are the best place as you don’t have to get dressed up, and noisy public places can make talking hard. If members bring a plate of food or a bottle, it can help start conversation.
Please don’t forget the most important thing— the book! Think about the books your club will enjoy. Fiction? Non-fiction? Your club can choose books in different ways. You can take turns to recommend books. Let everyone vote upon what book to read. Anyway, make sure to keep it light and fun.
After all this has been decided, your book club is ready. Now, it’s time to hold the first meeting. Enjoy your reading.
How to 【1】 a book club | |
【2】 members | You can include those who share your 【3】 for reading. It is not【4】 for seven to ten people to make discussions. |
Setting the time | Send everyone an email to 【5】 them of the monthly meeting beforehand. Decide on how 【6】 the meeting will be: an hour is a good start. |
Deciding 【7】 to meet | You can meet in public places, 【8】libraries, parks and restaurants. For many clubs, 【9】 are the best place for meetings: relaxing and comfortable. |
Choosing the books | Think about the books your club will enjoy. Decide on the 【10】 of choosing books: allowing everyone to recommend or vote upon the books. |