题目内容
【题目】Some days, don’t you think, "Wouldn’t it be nice if the laundry would just do itself?” Self-cleaning clothes may sound crazy. But Australian researchers have found a way to make something like this possible!
A team at RMIT University in Melbourne, Australia, found a way to put special nanostructures (纳米结构) into clothing, which can then clean the clothes. When sunlight hits the nanostructures,they break down the dirt and stains (污渍) that don’t belong on your clothes.
The nanostructures don’t break down the actual clothing because cotton and the other clothing materials are too strong to be broken down. According to CNN, the researchers cover the clothingin a solution made of silver and copper (铜) nanostructures. All it takes is 40 minutes of sunlight and your clothes will look as good as new.
So if you spill on yourself during lunch, you can step outside for a walk, and it will be cleanby the time you go inside. It not only makes your life easier, but it can also be good for the environment.
According to the US Department of Energy, the average load of laundry uses about 25 gallons (about 94 liters) of water. Water is a very important resource, so using less of it to wash clothesis better for the environment. But one of the scientists at RMIT University knows more needs to be done.
“There’s more work to do before we can start throwing out our washing machines,” said Dr Rajesh Ramanathan, “but this is a strong foundation .”
So what’s the next step? Ramanathan wants to either start selling the solution by itself or convincing clothing makers to treat the clothing with the solution while clothes are being made.
【1】What do Paragraphs 4-5 talk about?
A. What advantages the self-cleaning clothes have.
B. How the self-cleaning clothes work.
C. How the self-cleaning clothes are made.
D. What helps the self-cleaning clothes work.
【2】What does the underlined word “solution”in the last paragraph mean?
A. Machines B. Clothes. C. Silver. D. Design.
【3】What can we learn from the passage?
A. Silver and copper sell well.
B. The solution is not put into practice.
C. Clothing makes certainly like the solution.
D. We don’t need washing machines any more.
【答案】
【1】A
【2】D
【3】B
【解析】试题本文主要介绍了一种新的纳米衣服的特点,它不需要用水洗,在太阳底下照一会就可以和新的一样。
【1】题意:4、5两段的内容是什么?考查文意理解题。根据文中的第四、五段的描述可知纳米的衣服出去晒晒太阳就干净了,而普通的衣服得浪费水资源才能洗干净,所以主要想说明纳米衣服的优势,故选A。
【2】题意:最后一段中下划线的“solution”是什么意思?考查词义理解题。根据最后一段后面的句子by itself or convincing clothing makers to treat the clothing with the solution while clothes are being made说服服装生产商在解决衣服的同时用衣物来解决问题.可知应该是设计方案,故选D。
【3】题意:从这篇文章中我们能了解到什么?考查细节理解题。根据最后一段So what's the next step?Ramanathan wants to either start selling the solution by itself or convincing clothing makers to treat the clothing with the solution while clothes are being made.那么,下一步该怎么办呢?可知方案还没有实施,故选B。