题目内容
Tom, an 11-year-old boy, was ill. He had got a cough, and his mother was worried and took him to see a doctor. The doctor looked over Tom carefully and said, “Tom, nothing serious.” Then he gave him some medicine. These are the words on the instruction of the cough medicine.
|
Instruction(说明) Take three times a day after meals. Dose (剂量): Grown-ups: 2 spoon(汤匙) each time Children (8-14 years old): one spoon (4-7 years old): 1/2 spoon Not fit for children below(在……之下) the age of 4. Notes: 1.Store in a cold place. 2.Use before Oct., 2006. Add: No. 10 Nanjing Road, Shanghai |
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
1.Tom should take three spoons a day.
2.Tom had better have his meals before he takes the medicine.
3.The medicine can be kept in a fridge(冰箱).
4.Children aged five can’t take this medicine.
5.From this instruction we know Tom can go on using the medicine after Oct. 2006.
1.T
2.T
3.T
4.F
5.F
【解析】
试题分析:1.通过an 11-year-old boy ,Take three times a day after meals.和Children (8-14 years old): one spoon三处我们可以判断,本题是对的。
2.通过Take three times a day after meals.可以看出,本药是应该饭后吃的。所以本题是对的。
3.通过Store in a cold place.“储存在冷的地方”,所以放到冰箱中是可以的。所以本题是对的。
4.通过Not fit for children below(在……之下) the age of 4.可以看出,此药不适合四岁以下的孩子。5岁的孩子可以吃。所以本题是错误的。
5.通过Use before Oct., 2006.可以看出,本药不能超过2006年10月。所以本题是错误的。
考点:本题考查的是药品的说明书。
点评:本文讲述了Tom看病,医生开的药方。在做此类题时,应仔细阅读,提取有用信息,与所给题目进行比较。平时我们看药方时,也应注意剂量,适用范围,注意事项等方面。
Tom, an 11-year-old boy, was ill. He had got a cough, and his mother was worried and took him to see a doctor. The doctor looked over Tom carefully and said, “Tom, nothing serious.” Then he gave him some medicine. These are the words on the instruction of the cough medicine.
| Instruction(说明) Take three times a day after meals. Dose (剂量): Grown-ups: 2 spoon(汤匙) each time Children (8-14 years old): one spoon (4-7 years old): 1/2 spoon Not fit for children below(在……之下) the age of 4. Notes: 1.Store in a cold place. 2.Use before Oct., 2006. Add: No. 10 Nanjing Road, Shanghai |
【小题1】Tom should take three spoons a day.
【小题2】Tom had better have his meals before he takes the medicine.
【小题3】The medicine can be kept in a fridge(冰箱).
【小题4】Children aged five can’t take this medicine.
【小题5】From this instruction we know Tom can go on using the medicine after Oct. 2006.
1
Tom, an 11-year-old boy, was ill. He had got a cough, and his mother was worried and took him to see a doctor. The doctor looked over Tom carefully and said, “Tom, nothing serious.” Then he gave him some medicine. These are the words on the instruction of the cough medicine.
|
Instruction(说明) Take three times a day after meals. Dose (剂量): Grown-ups: 2 spoon(汤匙) each time Children (8-14 years old): one spoon (4-7 years old): 1/2 spoon Not fit for children below the age of 4. Notes: 1.Store in a cold place. 2.Use before Oct., 2006. Add: No. 10 Nanjing Road, Shanghai |
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
1.Tom should take three spoons a day.
2.Tom had better have his meals before he takes the medicine.
3.The medicine can be kept in a fridge(冰箱).
4.Children aged five can’t take this medicine.
5. From this instruction we know Tom can go on using the medicine after Oct., 2006.
| 阅读理解。根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。 | |
| Tom, an 11-year-old boy, was ill. He had a cough, and his mother was worried and took him to see a doctor. The doctor looked over Tom carefully and said, "Tom, nothing serious." Then he gave him some medicine. These are the words on the instructions of the cough medicine.
( ) 2. Tom had better have his meals before he takes the medicine. ( ) 3. The medicine can be kept in a fridge. ( ) 4. Children aged five can't take this medicine. ( ) 5. From this instruction we know Tom can go on using the medicine after Oct. ,2009. |