题目内容
【题目】阅读短文,根据短文内容回答问题。
As we all know, every country has its own special festival. In China, Qingming Festival, or Tomb-Sweeping Day, is a traditional festival. It usually falls on the 4th or 5th day in April. On that day, Chinese pay respects to their ancestors and the dead. People in different parts of the country enjoy different foods on the day because of local customs(风俗).
Here are some traditional foods people eat on the special day.
1Qingtuan
![]()
Qingtuan is widely eaten in China's Jiangnan Area-the southern part of the Yangtze River-around Qingming Festival. The seasonal food is usually made from glutinous rice(糯米) mixed with pounded mugwort-an eatable wild herb thought to prevent insect bites.
2Sanzi
In both northern and southern China, it is an age-old tradition to eat sanzi, or fried dough twists, on Tomb-Sweeping Day. However, sanzi in North and South China are different in size and material. Northern people prefer larger ones made from wheat, while people in the South enjoy smaller ones made from rice.
3 Thin Pancakes
![]()
Thin pancakes are a popular food for people in Xiamen in Fujian Province on Tomb-Sweeping Day. To make it tastier, they usually add dried seaweed, omelet (! 'R), vegetables and chili sauce to the pancakes.
4Spring Onion and Omelet
![]()
In Qingdao in Shandong Province, people eat spring onion and omelet on the day. They believe a mix of the two helps improve eyesight and makes eyes brighter. In ancient times, pupils often sent eggs to their teachers to show respect on the day.
5 Steamed Rice with Leaf Mustard(盖菜)
In many places in Fujian Province, people thought eating steamed rice with leaf mustard on Tomb-Sweeping Day could help prevent skin diseases for the whole year.
Besides the above special foods in different places, people in Shanxi Province often eat a kind of steamed bun named after Jie Zitui. Therefore, Chinese love to eat different kinds of foods to celebrate different festivals. Maybe that is a common way for people all over the world to celebrate special festivals.
【1】When is Tomb-Sweeping Day?
【2】Where is Qingtuan widely eaten in China around Qingming Festival?
【3】How are sanzi in North and South China different?
【4】Why do people eat steamed rice with leaf mustard on Tomb-Sweeping Day?
【5】What is the main idea of the passage?
【答案】
【1】On the 4th or 5th day in April.
【2】In China's Jiangnan Area/The southern part of the Yangtze River.
【3】They are different in size and material.
【4】Because it can help prevent skin diseases for the whole year.
【5】Different foods for Qingming Festival. / Traditional Chinese foods eaten on Tomb-Sweeping Day.
【解析】
短文大意:短文介绍了中国不同地区的清明节食物。
【1】题意:清明节是什么时候?考查细节理解。根据“It usually falls on the 4th or 5th day in April通常在四月的第四天或第五天”可知填On the 4th or 5th day in April.
【2】题意:清明节前后,哪里的人们吃团子?考查细节理解。根据“Qingtuan is widely eaten in China's Jiangnan Area-the southern part of the Yangtze River-around Qingming Festival清明节前后,在中国江南地区,即长江以南地区,人们普遍吃团子”可知填In China's Jiangnan Area/The southern part of the Yangtze River.
【3】题意:在中国北方和南方馓子有什么不同?考查细节理解。根据“sanzi in North and South China are different in size and material中国北方和南方的散子在大小和材质上是不同的”可知填They are different in size and material.
【4】题意:为什么人们在清明节吃盖菜?考查细节理解。根据“people thought eating steamed rice with leaf mustard on Tomb-Sweeping Day could help prevent skin diseases for the whole year人们认为清明节吃盖饭有助于全年预防皮肤病”,可知是为了预防一整年的皮肤病,故填Because it can help prevent skin diseases for the whole year.
【5】题意:这篇文章的主旨是什么?考查主旨理解。根据“In China, Qingming Festival, or Tomb-Sweeping Day, is a traditional festival…People in different parts of the country enjoy different foods on the day because of local customs清明节是一个传统的节日……由于当地习俗,全国各地的人们在这一天享用不同的食物”,结合文中的举例可知,短文介绍了中国不同地区的清明节食物,故填Different foods for Qingming Festival. / Traditional Chinese foods eaten on Tomb-Sweeping Day.
阅读短文回答问题,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,组织语言回答问题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。例如小题1,问清明节是什么时候,考查细节理解;根据“It usually falls on the 4th or 5th day in April通常在四月的第四天或第五天”可知填On the 4th or 5th day in April.。
【题目】Summer schools
![]()
Summer vacation means long days, sleeping in or enjoying the summer sun. It is quite true for students to enjoy a rest after a long and difficult year. But more and more parents fear their kids forgetting a lot of knowledge, so they send their children to summer schools. Because summer schools can help children go over the knowledge that they have learnt during the school year.
In summer schools, students probably study in a more relaxing situation and can come up with interesting topics for discussion with their teachers. Usually, the number of. students attending summer schools is smaller, so this gives them a good chance to connect with other students and teachers better. If a student has failed a course, summer schools may help him or her. Moreover, they are building their creativity(创造力) and imagination(想象力) as well as learning social skills.
On the other hand, summer schools bring children problems at the same time. It takes children the whole summer vacation to learn without playing That is too long, As a result, it may make them less interested in school during the coming year.
For many students ,taking summer classes can be a tiring experience. Teachers teach the subject too quickly, where only harms the whole education of students. Summer schools are usually expensive They usually offer only a few subjects. So many students have to take classes that they don’t like.
A summer schoolcan be a good chance for students who need it, but it can be difficult for students who need a rest. So you can decide whether a summer school is suitable for your children.
Title | Summer schools |
【1】 | Summer schools help kids go over a lot of 【2】 that they have learnt. |
Students in summer schools feel more relaxed in the situation. They can think of interesting topics to【3】 with their teachers. | |
With the small number of students, summer schools give students a good 【4】 to connect with other students and teachers | |
Summer schools may be helpful for the students who has【5】 a course. Summer schools help students build their creativity and imagination and learn social skills. | |
Disadvantages | Children spend the whole summer vacation 【6】____without playing. Summer schools may make students less【7】 in school during the coming year. |
Teaching too fast is harmful for the whole 【8】 of students. | |
Summer schools usually 【9】 too much money. Some students-are made to take classes they dislike. | |
Conclusion | You can decide 【10】 to send your children to summer schools or not. |
【题目】
| Jenny has a sister called Linda. Look at the photo. The tall girl is her sister Linda. Next Saturday is Linda’s birthday. Jenny wants to choose a present for her sister on the Internet. | ||
Birthday presents | |||
|
|
| |
Bag $34.99 | Water bottle (水瓶) $14.99 | Singing bear $49.99 | |
|
|
| |
Chocolate $l4.48 | Notebook (笔记本) $14.99 | Scarf $12.99 | |
Here’re some presents, but jenny doesn’t know how to choose. Her sister likes blue and the bag is blue. Her sister needs a water bottle. The water bottle here is beautiful and cheap (便宜的).
Her sister always likes a singing bear, but this one is a little expensive. A box of chocolates is also a nice present, but Jenny doesn’t think it’s special. It’s great to give a notebook to her sister. She can use it at school. It’s very cold now and her sister needs a scarf to keep warm. The presents are all very good. What present should she choose for her sister?
【1】When is Linda’s birthday this year? It is on ________.
A. MondayB. WednesdayC. SaturdayD. Sunday
【2】What is blue?
A. The scarf.B. The bear.C. The water bottle.D. The bag.
【3】For Jenny, the singing bear is ________.
A. expensiveB. specialC. largeD. small
【4】What’ s the price (价格) of the notebook?
A. $12.99.B. $14.99.C. $34.99.D. $49.99.
【5】Which of the following is TRUE?
A. It’s summer now.B. Linda would like to have a bag.
C.