题目内容
【题目】【2014年内蒙古通辽市中考】
The world is not only hungry, it will also be thirsty for water. About 97% of water on the earth is sea water, or salty water. Man(人类) can only drink or use the other 3% of the fresh water which comes from rivers, lakes and underground.
The sea is very big. Look at the map of the world, there is more sea than land. It covers about three quarters of the earth, it looks very beautiful when the sun is shining on it. But it can be terrible when there is a strong wind.
The sea water is salty. There is one “sea” called the Dead Sea. The Dead Sea is not a sea. It’s a big lake in the Jordan Valley. It’s the saltiest lake in the world. It’s near the city of Jericho. It’s about 80 kilometers long, between 4.8 and 17.7 kilometers wide. The river Jordan runs into the Dead Sea. Fish can’t live in the Dead Sea and plants can’t grow near it. People can’t swim well in the Dead Sea, but they can float (漂浮) on the water. The water is very blue and the air is clean. In winter, people come to the Dead Sea to enjoy the sunshine.
![]()
根据上述信息完成下面各个选项。
【1】Does the fresh water come from rivers, lakes and underground?
A. Yes, it does. B. No, it doesn’t.
C. Yes, it is. D. No, it can’t.
【2】 The Dead Sea is .
A. a small sea B. a big sea
C. a big lake
【3】 The passage tells us the sea covers about of the earth.
A. 3% B. 25% C. 75% D. 97%
【4】The Dead Sea is about .
A. 2 kilometers wide B. 80 kilometers long
C. 11 kilometers deep D. 17.7 kilometers high
【5】Why can’t fish live in the Dead Sea?
A. Because there is no water in the Dead Sea.
B. Because the water in the Dead Sea is dirty.
C. Because the water in the Dead Sea is salty.
D. Because the water in the Dead Sea is very cold.
【答案】
【1】A
【2】C
【3】C
【4】B
【5】C
【解析】
试题分析:短文大意:这篇短文主要介绍了地球上的水资源问题,以及死海的特点。
【1】细节理解题。根据the fresh water which comes from rivers, lakes and underground.描述,可知淡水来自河流,湖泊和地下水。故本句为肯定回答。一般疑问句助动词要与问句保持一致,选A。
【2】细节理解题。根据The Dead Sea is not a sea. It’s a big lake in the Jordan Valley.描述,可知死海是一个湖泊。故选C。
【3】细节理解题。根据The sea is very big. ……It covers about three quarters of the earth, 描述,可知海洋覆盖了地球四分之三的面积,故选C。
【4】细节理解题。根据The Dead Sea is not a sea. ……It’s about 80 kilometers long,描述,可知死海大约长80千米,故选B。
【5】细节理解题。根据常识及第二段The sea water is salty.描述,可知死海盐分过高,故选C。
【题目】作文(10分)
假如你叫Mary,Jim和Gina是你的好朋友。你们都喜欢运动,请根据表格内容写一写你们喜爱的运动及理由。
Name | Mary | Jim | Gina |
| basketball (relaxing) | soccer (interesting) | tennis (easy and fun) |
| ping-pong (not interesting) | baseball (difficult) | volleyball (boring) |
I’m Mary,Jim and Gina are my good friends.We love sports.
________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
________________________________________________________________________