题目内容
【题目】阅读理解
Wang Shu, a Chinese architect(建筑师), has been working hard at designing buildings with old materials. His buildings are like a history book. Visitors will feel like they are in old times. He was given the 2012 Pritzker Architecture Prize(普利兹克建筑奖). The award is regarded as the Nobel Prize in architecture. It is given to a living architect, who has made great achievement in this field. Mr. Wang is the first Chinese citizen to win the prize and the fourth-youngest.
The prize was founded in 1979 by Jay A. Pritzker and his wife, Cindy. It includes a $100, 000 check and a medal. The prize was given to Mr. Wang at a ceremony in Beijing on May 25.
Mr. Wang's major projects, all in China, include two in Ningbo, a city near the sea. One is the Ningbo Modern Art Museum. It was built up in 2005. The other one is the Ningbo Historic Museum, and it was finished in 2008.
The museums reused materials from the destroyed buildings. They are wonderful to be in photos. You will feel even more exciting if you travel in them. The Ningbo Historic Museum is a city symbol and is like a history book which tells you what life was in the past.
“Everywhere you can see, they don't care about the materials, ” Mr. Wang said in an interview. “They just want new buildings. I think the material is not just about materials. They have people's experience, memory—many things inside. ”
(1)How do people think of the Pritzker Architecture Prize?
A.One who wins the prize is really successful.
B.It is the highest honor in the field of architecture.
C.It is the best honor for an architect.
D.It can make one rich if he wins the prize.
(2)Why do the tourists feel excited when they travel in the museums designed by Mr. Wang?
A.They brought them back to the old times.
B.They are like old buildings.
C.They use old building materials in the building.
D.There are many history books on show.
(3)What do we know about Ningbo Historic Museum?
A.It is built completely with new materials.
B.Many travelers took photos of it because it is the symbol of the city.
C.It was finished in the year of 2005.
D.The building is a popular attraction.
(4)Which of the following is NOT true according to the story?
A.The Pritzker Architecture Prize was set up 30 years ago.
B.Many people don't like building with old materials.
C.Wang Shu was the fourth one to receive the Pritzker Architecture Prize.
D.People living in Ningbo can go to the sea very easily.
(5)What is the best title of the passage?
A.Museums in Ningbo City
B.Wang Shu, the Young Architect
C.Wang Shu Won 2012 Pritzker Architecture Prize
D.The Pritzker Architecture Prize.
【答案】
(1)B
(2)A
(3)D
(4)C
(5)C
【解析】(1)B 由文章第一段中“The award is regarded as the Nobel Prize in architecture”可知该奖是世界建筑奖中的最高奖项。 (2)A 文章第四段“. . . like a history book which tells you what life was in the past”,由此可知王澍设计的博物馆,由于使用了古代的建筑物材料,就像一本历史书,让人们重新回到古代。 (3)D 根据文章第四段可推知很多游客前来参观,因此可知宁波历史博物馆是当地的一大景点。 (4)C 文章第一段末句说“. . . and the fourth-youngest”,由此可知王澍是获得该奖的第四位最年轻的建筑师,而不是第四位获此殊荣的人,故C项表述与文章不符。 (5)C 通读全文可知,文章介绍了王澍获得世界最高建筑奖的情况,因此《王澍获得2012年普利兹克建筑奖》能概括文章的大意。