题目内容
【题目】 What are some of the biggest scientific discoveries in the history of humans? How have they changed our lives? Are all the scientists born with creativity?
There was once a famous scientist who made several important discoveries. Once he was asked how he was able to be so creative. He replied that it all came from an experience he had with his mother at the age of 2. He was trying to take a bottle of milk out of the fridge. But the bottle was too slippery and he dropped it. The kitchen was covered in milk.
When his mother came into the kitchen,instead of shouting at him or punishing him,she said,"Robert,what a great and wonderful mess you have made!I have never seen such a huge puddle(水坑)of milk. Would you like to play in the milk for a few minutes before we clean it up?"
So he did. After a few minutes,they cleaned it up together. Then his mother said,"This was a failed experiment(实验)in how to carry a big bottle of milk with two small hands. Let's go out in the backyard and fill the bottle with water and see if you can find a way to carry it without dropping it.”
The little boy learned that if he held the bottle at the top near the mouth with both hands,he could carry it without dropping it. What a wonderful lesson!
The scientist then added that it was at that moment that he knew he didn't need to be afraid to make mistakes. He learned that mistakes are just chances to learn something new which is after all, what scientific experiments are all about. Even if the experiment doesn't "work", we can still learn something valuable from it.
【1】Which word in the passage can match the meaning of "being smooth, wet or oily and difficult hold"?
A.failedB.hugeC.slippery
【2】What did Robert's mother do after he made a mess?
A.She allowed him to play in the mess.
B.She shouted at him and punished him.
C.She didn't allow him to take out milk bottles alone.
【3】From the passage, we know Robert________________.
A.started his scientific discoveries at the age of 2
B.used to like drinking milk and be very careless
C.usually treats mistakes as chances to learn something new instead of being afraid of them
【4】From the last paragraph, which opinion may the writer support?
A.Mother plays the only important role in children's future life.
B.To be creative, we should keep an open mind about mistakes.
C.Scientific experiments must be valuable.
【5】Which of the following words best describes Robert's mother?
A.Careful.B.Smart.C.Strict.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】C
【4】B
【5】B
【解析】
本文根据一位科学家的经历告诉我们错误只是学习新知识的机会。即使实验失败了,我们仍然可以从中学到一些有价值的东西。
【1】词句猜测题。failed失败的;huge巨大的;slippery滑的。分析“being smooth, wet or oily and difficult hold”可知,此处表示“光滑的,潮湿的或油性的,不易握住的”,所以是指滑的,不易握住的,故选C。
【2】细节理解题。根据文中“Would you like to play in the milk for a few minutes before we clean it up?”可知,妈妈允许他在混乱中玩一会,故选A。
【3】推理判断题。根据文中“he knew he didn't need to be afraid to make mistakes. He learned that mistakes are just chances to learn something new which is after all”可知,他把错误当作学习新东西的机会,而不是害怕错误,故选C。
【4】观点态度题。根据文中“Even if the experiment doesn't "work", we can still learn something valuable from it.”可知,作者认为我们应该对错误保持开放的心态。故选B。
【5】推理判断题。根据文中妈妈对于问题的处理方式和后续教导孩子如何去做以及文中“What a wonderful lesson!”可知,妈妈是非常聪明的,故选B。