题目内容
【题目】
Tibet's capital city Lhasa is labeled one of the most dreamed-about cities in the world.
May to July is the best time to visit Lhasa.
![]()
The Potala Palace is considered to be a model of Tibetan architecture. It has 13 storeys. It was first constructed in 641, by Tibetan King Songtsen Gampo, in order to welcome his bride, Princess Wencheng of the Tang Dynasty. This structure was later burned to the ground during a war and rebuilt in the17th century by the Fifth Dalai Lama. Over the past three centuries, the palace has gradually become a place where the Dalai Lama lives and works and a place for preserving the remains of previous Dalai Lamas.
Admission: 200 yuan (May 1-Oct 31); 100 yuan (Nov 1-Apr 30)
Namtso, or Lake Nam, is one of three holy lakes in the Tibet autonomous region and should not be missed by any traveler to the region. In Tibetan, Namtso means "Heavenly Lake". It is famous for its high altitude and imposing scenery. It is the second largest salt lake in China.
Admission: 120 yuan (May 1-Oct 31); 60 yuan (Nov 1-Apr 30)
Barkhor is a small neighborhood consisting of ancient streets and a public square surrounding Jokhang Temple in the old area of Lhasa. The oldest street appeared about 1,300 years ago. The streets are filled with a religious atmosphere and show the original Lhasa. Shops offer prayer wheels, chubas (traditional Tibetan clothing), Tibetan knives and religious article.
Admission: Free
The Tibet Museum is the first large and modern museum within the Tibet autonomous region. It was set up in October 1999, with a permanent collection related to the cultural history of Tibet. The museum displays more than 1,000 artifacts, including Tibetan art and architectural design.
Admission: Free
【1】The best time of the following to visit Lhasa is in ______
A.AprilB.JuneC.AugustD.September
【2】Tibetan King Songtsen Gampo built The Potala Palace to ______
A.welcome his brideB.live and work there
C.show the original LhasaD.preserve the remains of previous Dalai Lamas
【3】Mr Smith wants to learn more about the history of Tibet, he can visit ______.
A.The Potala PalaceB.NamtsoC.BarkhorD.The Tibet Museum
【4】Mr Wang is going to visit these four places next winter holiday with his wife. He can at least save ______ yuan
A.160B.220C.320D.380
【5】Which of the following is TRUE according to the passage?
A.The Potala Palace was rebuilt by the fourth Dalai Lama.B.Namtso is the largest salt lake in China.
C.You can enjoy the original Lhasa in Barkhor.D.You can see about 1,000 artifacts in the Tibet Museum.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】D
【4】C
【5】C
【解析】
本文主要讲述西藏省会拉萨的著名景点,布达拉宫,纳木错,巴尔霍和西藏博物馆。
【1】细节理解题。由文章内容“May to July is the best time to visit Lhasa.”可知,最佳观赏时间是5月到6月。故选B。
【2】细节理解题。由文章内容“It was first constructed in 641, by Tibetan King Songtsen Gampo, in order to welcome his bride...”可知,是为了欢迎他的新娘。故选A。
【3】推理判断题。由文章内容“The Tibet Museum…was set up in October 1999, with a permanent collection related to the cultural history of Tibet.”可知,如果想要了解历史,可以参观西藏博物馆。故选D。
【4】推理判断题。由文章内容“1. 200 yuan (May 1-Oct 31); 100 yuan (Nov 1-Apr 30);2. 120 yuan (May 1-Oct 31); 60 yuan (Nov 1-Apr 30);”第一个景点可以省100,第二个景点可以省60,一个人是160元,两个人就是320元,故选C。
【5】细节理解题。A. The Potala Palace was rebuilt by the fourth Dalai Lama. 布达拉宫由第四世达赖喇嘛重建。由文章内容“This structure was…rebuilt in the17th century by the Fifth Dalai Lama.”可知,是第五世重建,故A错误。B. Namtso is the largest salt lake in China. 纳木错是中国最大的盐湖。由文章内容“It is the second largest salt lake in China.”可知,是中国第二大盐湖,故B错误。C. You can enjoy the original Lhasa in Barkhor. 你可以在巴尔霍享受拉萨的原汁原味。由文章内容“The streets are filled with a religious atmosphere and show the original Lhasa.”可知,巴尔霍的街道可以展示原汁原味的拉萨,故C正确。D. You can see about 1,000 artifacts in the Tibet Museum. 在西藏博物馆你可以看到大约1000件文物。由文章内容“The museum displays more than 1,000 artifacts,”可知,超过1000件,故选C。