题目内容

When my family moved to America from a small village in Guangdong, China, we brought not only our luggage, but also our village rules, customs and culture. One of the rules is that young people should always respect (尊敬) elders(长辈). Unluckily, this rule led to my very first embarrassment in the United States.

I had a part-time job as a waiter in a Chinese restaurant. One time, when I was serving food to a middle-aged couple(夫妻), the wife asked me how the food could be served so quickly. I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect older people. As soon as I said that, her face showed great displeasure. My manager, who happened to hear what I said, took me aside and gave me a long talk about how sensitive(敏感) Americans are and how they dislike the description “old”. I then walked back to the table and said “sorry” to the wife. After the couple heard my reason, they understood that the problem was caused by cultural differences, so they laughed and were no longer angry.

In my village in China, people are proud of being old. Not so many people live to be seventy or eighty, and people who reach such an age have the most knowledge and experience. Young people always respect older people because they know they can learn from their rich experience.

However, in the United States, people think “growing old” is a problem because “old” shows that a person is going to retire or that the body is not working well. Here many people try to keep themselves away from growing old by doing exercises, and women put on makeup, hoping to look young. When I told the couple in the restaurant that I respect older people, they got angry because this caused them to feel they had failed to stay young. I had told them something they didn’t want to hear.

After that, I changed the way I had been with older people. It is not that I don’t respect them any more; I still respect them, but now I don’t show my feelings through words.

By Jack

1.Jack brought the couple their food very fast because______.

A. the manager asked him to do so

B. he respected the elderly

C. the couple wanted him to do so

D. he wanted more pay

2.When Jack called the couple “older people”, they became ______.

A. nervousB. afraid C. unhappy D. excited

3.After this experience, Jack ______.

A. lost his job in the restaurant

B. made friends with the couple

C. no longer respected older people

D. changed his way with older people

4.Which of the following is TRUE?

A. The more Jack explained, the angrier the couple got.

B. Jack wanted to show his feelings through words after his experience.

C. The manager went back to the table and said “sorry” to the couple.

D. From this experience, Jack learned more about American culture.

5.Which is the best title for this passage?

A. Different Countries, Different Customs

B. Old people, Old Customs

C. Different Restaurants, Different Services

D. Differences between Old and Young

 

1.B

2.C

3.D

4.D

5.A

【解析】

试题分析:这篇短文主要作者在美国餐馆打工时的一段经历,通过对美国一对夫妇的态度,说明了中美文化背景不同,在中国老人们以岁数大为荣,而美国老人们都不愿别人说自己old。

1.1】细节理解题。根据文中原句I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect older people.作者之所以给他们的食物上的速度很快是因为作者总是尊敬老人,故选B。

2.2细节理解题。根据文中所提供的信息As soon as I said that, her face showed great displeasure.当Jack把那对夫妇称为老人是,他们不很高兴,故选C。

3.3细节理解题。根据文中原句After that, I changed the way I had been with older people.可知从那以后Jack知道了中外文化的差异,所以也就改变了对老年人的对待方式,故选D。

4.4主旨大意题。根据全文所提供的信息,作者通过这次经历之后,他更多的了解了美国的文化,故选D。

5.5标题归纳题。根据文中所提供的信息,不同的国家风俗不同,所以我们要做到入乡随俗,故选A。

考点:日常生活类阅读

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网